Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Νέο εθνικιστικό παραλήρημα εναντίον της Ελλάδας από τον Κεμάλ Κιλιτσάρογλου

 

«Η συνθήκη της Λοζάνης η οποία ρυθμίζει της ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1923 θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ και για τους επόμενους αιώνες». Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση για την μικρασιατική καταστροφή στις προκλητικές τουρκικές αιτιάσεις που έχουν στόχο την υπονόμευση της συνθήκης.

Στην Τουρκία πλέον η πλειοδοσία εθνικισμού εκφράζεται με επιθετική ρητορική που καλεί σε επίθεση κατά της Ελλάδας.

«Είμαστε εθνικιστές. Ο εθνικισμός μας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ακολουθούμε τον δρόμο του Μουσταφά Κεμάλ και του Ετζεβίτ. Τώρα στην ατζέντα είναι η οικονομία. Ο κόσμος είναι σε άθλια κατάσταση ή κάθεται «ουάου θα έρθω ένα βράδυ» Να σου στείλουν πρόσκληση περιμένεις; Αν έχεις καρδιά και κουράγιο, πήγαινε.» δήλωσε ο πρόεδρος του τουρκικού κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιτσάρογλου.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου καυτηρίασε την πολιτική Ερντογάν και ιδιαίτερα την απώλεια των στελθ F-35 από την Τουρκία και την απόκτησή τους από την Ελλάδα.

«Το F-35 διαθέτει αυτήν τη στιγμή την πιο προηγμένη αεροπορική τεχνολογία στον κόσμο. Πώς θα το αντισταθμίσει η Τουρκία; Λοιπόν τι κάνεις; Θα πάρετε προφυλάξεις τραγουδώντας σε όλους «Μια μέρα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά, μια μέρα στη Συρία, μια μέρα στο Ιράκ, μια μέρα στην Ελλάδα, ίσως μια άλλη μέρα;» διερωτηθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια εκδήλωσης για την Μικρά Ασία επεσήμανε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης διέπει τη συνύπαρξή μας με τους γείτονες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία την έχει παραβιάσει ξεριζώνοντας το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Αλλά και εξακολουθεί να υπονομεύει τις σαφείς ρυθμίσεις της, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Θα πρέπει να αντιληφθεί, ωστόσο, η άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι τον σχεδόν έναν αιώνα ισχύος αυτής της Συνθήκης, θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη. Έτσι απαιτούν η Ιστορία και Γεωγραφία, η νομιμότητα και η διεθνής σταθερότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι Τούρκοι πολίτες πάντως φαίνεται να μην συμμερίζονται τις πολεμικές κραυγές και τις προκλήσεις κατά της Ελλάδος σύμφωνα με πρόσφατη τουρκική δημοσκόπηση. Στην ερώτηση «Είναι ο ελληνικός λαός εχθρός;»

«Όχι» 64%

«Ναι» 31,3%

Πηγή Metropoll

Η πορεία της τουρκικής οικονομίας και ο υψηλός πληθωρισμός που έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης απασχολεί έντονα την τουρκική κοινή γνώμη ενώ περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν ότι η ένταση της Τουρκίας με την Ελλάδα αποτελεί προεκλογική κίνηση της Κυβέρνησης Ερντογάν.

Η ένταση της Τουρκίας με την Ελλάδα αποτελεί προεκλογική κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν;

«Ναι» 51,5

«Όχι» 26,2

Πηγή Metropoll

Στους ουρανούς του Αιγαίου πάντως η τουρκική πολεμική αεροπορία συνεχίζει τις προκλήσεις σημειώνοντας ρεκόρ με 110 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας, μία αερομαχία και μια υπερπτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους λίγο πριν της 4 τα ξημερώματα στην Κίναρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου