Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Ρωσία: Απειλεί με μείωση κατά 1/3 των εξαγωγών φυσικού αερίου σε Ευρώπη

 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αλ. Νόβακ, η Gazprom θα μειώσει κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα τις εξαγωγές της προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νέες απειλές ενάντια στην Ευρώπη εξαπολύει η Ρωσία, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις από την Κομισιόν, για τα μέτρα αναφορικά με την ενέργεια, με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αλεξάντρ Νόβακ να δηλώνει ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ θα μειωθούν κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα φέτος, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Interfax.


Σημειώνεται ότι το 2021 οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ ανήλθαν σε περίπου 150 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το Reuters οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί σημαντικά φέτος εν μέσω της αντιπαράθεσης και των σαρωτικών δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ πριν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Το μερίδιο αυτό έχει υποχωρήσει στο 9%, καθώς η Μόσχα έχει περικόψει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, αποδίδοντας την πτώση σε τεχνικά ζητήματα που προκλήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις.

Παράλληλα η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς χώρες εκτός ρωσικής κοινοπολιτείας (CIS) μειώθηκαν κατά 38,8% σε 84,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ανώτατα όρια τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο ως έναν τρόπο να ανακόψει την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και να τιμωρήσει τη Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα σταματήσει να εξάγει την ενέργειά της εάν επιβληθούν τέτοιοι περιορισμοί.

Ανώτερο στέλεχος της Gazprom δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο για την Ευρώπη. «Δεν υπάρχει χώρα που να μπορεί να παρέχει πόρους συγκρίσιμους με τους πόρους των κοιτασμάτων στη Σιβηρία και στη χερσόνησο Yamal», δήλωσε σε συνέδριο ο Oleg Aksyutin, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.

ΠΗΓΗ https://www.businessdaily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου