Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Πώς εκτέθηκε ο Ερντογάν στην Πράγα: Η επίθεση στον Μητσοτάκη γύρισε μπούμερανγκ

 Η πληρωμένη απάντηση στον Τ. Ερντογάν, "οι αυτόπτες μάρτυρες" και η κλήση σε διάλογο, χωρίς απειλές

Φεύγοντας απο την Αθήνα την Πέμπτη το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο μίας επίθεσης από τον Ταγίπ Ερντογάν. Εξάλλου οι απειλές απο την Άγκυρα είναι πια καθημερινές, όχι μόνο από τον πρόεδρο αλλά από τα μισά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου που ασχολούνται μόνο με την Ελλάδα ( και τελευταία και με τις ΗΠΑ) και το πώς θα την βάλουν στο στόχαστρο.

Η Αθήνα γνώριζε ότι στο δείπνο της Πέμπτης ο Ταγίπ Ερντογάν θα έπαιρνε το λόγο. Το είχε ζητήσει νωρίτερα άλλωστε. Και ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να αντιδράσει στο πρώτο "χτύπημα". Όπως και έγινε. Μόλις ολοκλήρωσε την παρέμβαση του ο Τούρκος Πρόεδρος, ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε τον λόγο και του απάντησε σε αυστηρό τόνο: "Σταμάτα να αμφισβητείς την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Εσύ είσαι που προκαλείς εντάσεις. Έλα στον διάλογο ως υπεύθυνος ηγέτης".

Ο συνομιλητής του έφευγε από την αίθουσα, είχε όμως πάρει ένα μήνυμα. Οτι η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται, δεν θα συρθεί πίσω από το επιθετικό παραλλήρημα της γειτονικής χώρας, θα μείνει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά θα απαντά σε κάθε πρόκληση. Και την ίδια ώρα θα διεθνοποιεί το θέμα, ώστε όλοι να κατανοήσουν ότι ήδη ένας πόλεμος, με καταστοφικές συνέπειες, μαίνεται στην Ουκρανία. Δεν χρειάζεται άλλη έστια έντασης στην ήδη εύθραυστη περιοχή της Ν.Ανατολικής Μεσογείου.

Ήταν μια χρυσή ευκαιρία για την Αθήνα, η οποία έχει εδώ και μήνες ριχθεί ένα διπλωματικό μαραθώνιο ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για να αποδείξει σε πραγματικό τόπο και χρόνο ότι αυτός που επιτίθεται είναι άλλος και όχι η Ελλαδα.

Η Αθήνα εδώ και έναν χρόνο βλέπει τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας να κλιμακώνει τις απειλές και γνωρίζει καλά ότι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, το ερχόμενο καλοκαίρι. Γι’αυτό προετοιμάζεται διπλωματικά και αμυντικά, ενισχύοντας παράλληλα τις διμερείς συνεργασίες με τους συμμάχους της.

Ο Τ. Ερντογάν συνέχισε το χαβά του στη δική του συνέντευξη Τύπου, με βέλη και απειλές κατά της Ελλάδας απαντώντας σε ερωτήσεις Τούρκων και Ελλήνων δημοσιογράφων. Δεν πήρε πίσω την φράση ότι θα έρθει μία... νύχτα, αντίθετα το ενίσχυσε, λέγοντας ότι αυτό που έχει πει για την Ελλάδα ισχύει, όπως και για όλους όσοι επιβουλεύονται την Τουρκία. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ανέντιμη και έκλεισε την πόρτα στο διάλογο…

Η συμπεριφορά ωστόσο του Τούρκου Προέδρου δεν πέρασε απαρατήρητη από τα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι έχουν γνώση των προκλήσεων και την ίδια ώρα έχουν προβεί σε δηλώσεις στήριξης της χώρας και της κυριαρχίας της, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα μάλιστα με την ελληνική πλευρά, η στάση του Τούρκου Προέδρου ήταν επιβεβαιωτική για όσα λέει η Αθήνα. Από την πλευρά της η ελληνική πρωτεύουσα ήταν σαφής, καλώντας την Τουρκία σε διάλογο για τη μία και μόνη διαφορά μας: Την οριοθέτηση ΑΟΖ και θαλάσσιων ζωνών.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός, όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι για το "επεισόδιο" με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο ίδιος το χαρακτήρισε διάλογο που έπρεπε να γίνει ενώπιον όλων και δημόσια. "Ίσως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να απαντά κανείς στις απόψεις τις οποίες διατυπώνει. Ετσι όμως δουλεύουμε στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Εάν η Τουρκία θέλει να έχει μία παραγωγική και ουσιαστική σχέση με την Ευρώπη, πρέπει να αλλάξει πορεία", κατέληξε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ενα ακόμη "αγκάθι" για τους εταίρους ήταν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Το θέμα συζητήθηκε στο τραπέζι με θεματική την Ουκρανία, ενώ ήταν ένα από τα σχόλια που έκανε ο Μακρόν στον Τούρκο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης, εφιστώντας τη σημασία που έχουν για την Ευρώπη οι κυρώσεις σε βάρος μίας επιθέμενης χώρας.

Στο μεγάλο θέμα της Ευρώπης, που δεν είναι άλλο απο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού που σκαρφαλώνει κάθε μέρα, η Αθήνα, έβαλε στο τραπέζι την πρόταση της για κλιμακωτό πλαφόν στο φυσικό αέριο, πρόταση την οποία δουλεύει και πολιτικά και τεχνικά, ώστε να πείσει τους εταίρους να την υιοθετήσουν.

Στο Συμβούλιο Κορυφής θα ληφθούν, όπως όλα δείχνουν, οι τελικές αποφάσεις, αφού οι εθνικοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος των επιδοτήσεων, εκτος από τους ισχυρούς, όπως η Γερμανία, η οποία άλλωστε αντιδρά στην επιβολή πλαφόν. 

ΠΗΓΗ thetoc

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου