Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Το παραλήρημα Ερντογάν και η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ


Γιάννης Τσαπρούνης 

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να τραβάει το σχοινί. Δείχνει ότι θέλει να φτάσει τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας στα άκρα. Ποτέ άλλοτε μετά από το 1974 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο δεν υπήρχε τέτοια παραληρηματική ρητορική από την Αγκυρα. Το ζήτημα είναι, πλέον, αν κάποια στιγμή θα σπάσει το σχοινί.

Η απρόκλητη επίθεση κατά της Ελλάδας στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα εξέθεσε τον Ερντογάν μπροστά στα μάτια όλων των ηγετών της Ευρώπης.

ΙΣΩΣ και να ήταν για καλό αυτό που συνέβη. Γιατί, πρέπει να κατανοήσουν τη φιλοπολεμική τακτική της Τουρκίας όσοι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν ακόμα να σφυρίζουν αδιάφορα. Το ίδιο έκαναν και με τις απειλές Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν για ακόμη μία φορά βγήκε μπροστά. Απαίτησε από τον Ερντογάν να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις απειλές κατά της Ελλάδας. Ο Τούρκος πρόεδρος έφυγε από την Πράγα ακόμα πιο απομονωμένος από ό,τι ήταν όταν πήγε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πολύ σωστά, του απάντησε με σκληρή γλώσσα. Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μην αφήνει αναπάντητη καμία λεκτική πρόκληση. Οπως και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην αφήσει αναπάντητη καμία πρόκληση είτε στο Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΓΙΑ ακόμη μια φορά, όμως, προκαλεί ερωτήματα η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει αναρτήσεις στο Twitter για να καταγγείλει την κυβέρνηση για το παραμικρό. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει ανακοινώσεις Τύπου για ψύλλου πήδημα. Μέχρι χθες το απόγευμα τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και το κόμμα του βρίσκονταν σε πλήρη αφωνία. Ούτε μια κουβέντα για το παραλήρημα Ερντογάν μπροστά στους ηγέτες της Ευρώπης.

ΤΟ ίδιο εντυπωσιακή ήταν η απουσία του «θερμού επεισοδίου» της Πράγας από όλα τα μέσα ενημέρωσης που διάκεινται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνα που υποδύονται τα ανεξάρτητα, τα αντικειμενικά και τα μαχητικά και κραυγάζουν πως δεν «κρύβουν» γεγονότα, δεν βρήκαν μια λέξη για να βάλουν στα πρωτοσέλιδα.

ΑΛΛΑ, δεν είναι ώρα για κομματική αντιπαράθεση. Αντιθέτως. Μπροστά στις διαρκώς κλιμακούμενες προκλήσεις του Ερντογάν η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να αφήσει στην άκρη τις όποιες διαφορές της με την κυβέρνηση. Γιατί αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν δεν απειλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά την Ελλάδα. Και πρέπει να λάβει ισχυρή απάντηση από το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου