Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Τουρκία: Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών & η αντίδραση της Αθήνας

 

Φανερά ενοχλημένος ο Ερντογάν δεν περίμενε την άμεση και αυστηρή απάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο δείπνο των ηγετών.

Εκνευρισμένος εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν όταν ρωτήθηκε από  δημοσιογράφους της Τουρκίας αν υπήρξε συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δείπνο της Πράγας.

«Δεν ξέρει από πρωτόκολλο ο Μητσοτάκης. Ήμουν ένας από τους κυρίους ομιλητές, ολοκλήρωσα την ομιλία μου, εκείνος σηκώθηκε και επιχείρησε να μού απαντήσει. Εγώ να απαντήσω σε αυτά που είπε; Ο πρόεδρος της Τουρκίας να πέσει σε αυτό το επίπεδο; Κάθισα και άκουσα κάποια λόγια που είπε. Λίγοι τον χειροκρότησαν, κανένας δεν χειροκρότησε» ισχυρίστηκε.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Τουρκία σήμερα αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Ακσάμ: «Δεν κατέβηκα στο επίπεδο του». Και η Γενί Μπιρλίκ τιτλοφορείται  «Ιστορικό βήμα» και η ίδια εφημερίδα σε άλλο σημείο του πρωτοσέλιδού της αναφέρει και για το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στην Σούδα «Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στην Κρήτη».

Ο Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α. για το ζήτημα του μεγάλο αριθμού των παραβιάσεων σχολίασε : «Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων ή εθνικής κυριαρχίας πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν πρέπει να αφήνεται ασύδοτος».

Και συνέχισε για τις υπερπτήσεις  ο αντιστράτηγος ε.α. «εάν συνεχιστεί αυτό το πράγμα, επειδή η κρίση έρχεται θα το βρούμε μπροστά μας» και τόνισε ότι «ο Ερντογάν θα μας προκαλέσει για να κάνουμε την πρώτη κίνηση».

Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος, κάνοντας μία αποτίμηση της Συνόδου της Πράγας ανέφερε: «Η πλευρά της Τουρκίας έχει βρεθεί στην ανάγκη να απαντήσει στην διεθνοποίηση του ελληνοτουρκικού που πέτυχε η ελληνική πλευρά».

Ο διεθνολόγος για την περίπτωση ενός «θερμού» επεισοδίου εκτιμά: «Αντιλαμβάνομαι αρχικά ότι η Τουρκία δεν θέλει μία ολική αντιπαράθεση μα την Ελλάδα, διότι γνωρίζει ότι θα έχει ένα αβέβαιο τέλος. Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργεί ένταση με υπερπτήσεις, εργαλειοποιεί τους μετανάστες,  μπορεί να βγάλει και κάποιο ερευνητικό σκάφος, γιατί θέλει να μας οδηγήσει σε ένα διάλογο εφ΄όλης της ύλης».

Ο Νικόλας Χρυσοχόος, εκπρόσωπος Εφέδρων Αξιωματικών Δωδεκανήσων στην Κάρπαθο σχολίασε πως βλέπουν οι εθνοφύλακες της Καρπάθου τις απειλές του Ερντογάν: «Είμαστε ψύχραιμοι, δεν μας ανησυχεί. Παραμένουμε ως εθνοφυλακή κι έφεδροι αξιωματικοί εν αναμονή. Από την στιγμή που θα δοθεί σήμα σε δέκα λεπτά είμαστε έτοιμοι κι είμαστε στην πρώτη γραμμή».

Ως προς την την κινητικότητα του τελευταίου καιρού ο εκπρόσωπος Εφέδρων Αξιωματικών Δωδεκανήσων σχολίασε ότι είναι εξοικειωμένοι με την κατάσταση και είναι πάντα σε ετοιμότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου