Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Η Ρωσία πρόσθεσε το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία σε κατάλογο εχθρικών κρατών

 

Η Ρωσία πρόσθεσε τη Δευτέρα το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία σε έναν κατάλογο εχθρικών κρατών, κατηγορώντας τις χώρες αυτές για ενέργειες εναντίον του Κρεμλίνου. 

Στον ίδιο κατάλογο πρόσθεσε τις τις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρες μέλη της ΕΕ, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ελβετία και τη Νέα Ζηλανδία.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, παγώνοντας ξένα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων πολιτών και αποκλείοντας τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift.

Την 1η Μαρτίου, το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηριζόμενες επίσης από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Απαγορεύουν τη ρωσική υπέρπτηση του εναέριου χώρου τους και την πρόσβαση στα αεροδρόμιά τους, απαγορεύουν τις συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και αναστέλλουν τη μετάδοση ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Στις 5 Μαρτίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία ήταν παρόμοιες με κήρυξη πολέμου, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Δύση εμπλέκεται σε «οικονομική ληστεία» κατά της Ρωσίας και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

Οι απόψεις στο Μαυροβούνιο διίστανται για τη Ρωσία και την εισβολή της. Η χώρα έχει μεγάλο σερβικό πληθυσμό, ο οποίος παραδοσιακά συμπαθεί τη Ρωσία.

Στις 6 Μαρτίου, ένας από τους ηγέτες του κυβερνώντος φιλοσερβικού Δημοκρατικού Μετώπου, ο Μίλαν Κνέζεβιτς, προέτρεψε τις αρχές του Μαυροβουνίου να παραμείνουν ουδέτερες στη σύγκρουση.

«Το Μαυροβούνιο θα μπορούσε να γίνει νόμιμος στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και δεν νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον κανενός σε μια τόσο μικρή χώρα. Εάν ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη πολιτική, το Μαυροβούνιο θα μπορούσε να αποφύγει τις απειλές για την ασφάλεια», είπε ο Κνέζεβιτς.

Στις 4 Μαρτίου, ωστόσο, το Μαυροβούνιο κήρυξε τον Ρώσο διπλωμάτη Βίκτορ Αντίπιν persona non grata, σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας. Ανέφερε ότι τα όργανα ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει ότι οι δραστηριότητές του ήταν σε σύγκρουση με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις.

Παρά τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Μαυροβουνίου έχουν ψυχρανθεί, ιδιαίτερα από το 2014, όταν το Μαυροβούνιο – με στόχο την ένταξη στο ΝΑΤΟ, προσχώρησε στις κυρώσεις που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της προσάρτησης της Ουκρανικής Χερσονήσου της Κριμαίας και εμπλοκή στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Οι δεσμοί χάλασαν περαιτέρω το 2016 όταν το Μαυροβούνιο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υποστήριξε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, που φέρεται να είχε σκοπό να εμποδίσει το Μαυροβούνιο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Τον Μάιο του 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο του Μαυροβουνίου καταδίκασε 13 άτομα, μεταξύ των οποίων 2 ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου, 2 Ρώσους αξιωματικούς πληροφοριών και 8 Σέρβους σε ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών για απόπειρα πραξικοπήματος.

Όμως, στις 5 Φεβρουαρίου, το Εφετείο ακύρωσε την πρωτόδικη ετυμηγορία και ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να επαναλάβει τη δίκη, για την οποία πρώην ηγέτες της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι είχε πολιτικά κίνητρα.

(πηγή: balkaninsight.com)

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου