Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Μικρασιατική Καταστροφή: Στρατιωτικές, πολιτικές και διπλωματικές πτυχές της σε διεθνές συνέδριο στην Πάτρα

Λιμάνι της Πάτρας,1929 Από το ιδιωτικό αρχείο της οικογένειας Ε. Οικονομοπούλου (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα ΓΑΚ Αχαΐας)

Δύο μέρες αφιερωμένες στη Μικρασία των αρχών του 20ού αιώνα, από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Με στόχο την ανάδειξη γνωστών και άγνωστων πτυχών της Μικρασιατικής Καταστροφής, ενός από τα πλέον τραυματικά ορόσημα στην ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα, και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την αποφράδα εκείνη περίοδο, το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνει την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τη συμμετοχή ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για δύο μέρες ομιλητές κορυφαίοι στον τομέα τους, θα αναφερθούν, μεταξύ άλλων, στις πολιτικές, στρατιωτικές και διπλωματικές πτυχές της Μικρασιατικής Εκστρατείας, στο διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα, στο οικονομικό πλαίσιο της εποχής, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και σε θέματα ιστοριογραφίας και μνήμης.

Η αφίσα του διεθνούς συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών (πηγή: upatras.gr)

Προβλέπεται επίσης η διεξαγωγή ειδικών εργαστηρίων για φοιτητές, υπό την ευθύνη των μελών του ΔΣ του Ομίλου για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (ΟΙΕΕ).

Η είσοδος για το κοινό, στο συνέδριο που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Διεθνούς Ένωσης για τις Σπουδές για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (International Society for First World War Studies) και του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι ελεύθερη.

Μεταξύ των συνομιλητών είναι ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, η βουλευτής Ν. Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, ο Τάσος Σακελλαρόπουλος από το Μουσείο Μπενάκη, η πρύτανης του Παντείου Χριστίνα Κουλούρη, η ιστορικός του ΑΠΘ Μαρία Ρεπούση, ο δρ Ιστορίας-Αρχειονόμος από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Γιάννης Γκλαβίνας και ο δρ Ιστορίας και εκπαιδευτικός Ανδρέας Μπαλτάς.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου:

Το πρόγραμμα (πηγή: upatras.gr)

 

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου