Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Μια ποντιακή λύρα, ύψους 7 μέτρων, ενώνει τον Ασπρόπυργο

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
Σε 10 μέρες τα επίσημα αποκαλυπτήρια του μνημείου που κατασκευάστηκε το 2020

Μπορεί να πέρασαν δύο χρόνια από τότε που ανεγέρθηκε και παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία το μνημείο της τεράστιας ποντιακής λύρας –στο προαύλιο του ΚΑΠΗ Γκορυτσάς Ασπροπύργου–, ωστόσο οι άνθρωποι που οραματίστηκαν τη δημιουργία του και ανέλαβαν και το κόστος κατασκευής του έχοντας στο πλευρό τους Πόντιους και μη της περιοχής, αποφάσισαν να επικοινωνήσουν το έργο στο ευρύ κοινό.

Έτσι τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στις 19:00, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της ύψους 7 μέτρων ποντιακής λύρας που βρίσκεται στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του δήμου Ασπροπύργου, σε κείμενα και σκηνοθεσία του Βασίλη Καρυοφυλλίδη, η Ορχήστρα 1919 / Orchestra 1919 θα ταξιδέψει μουσικά το κοινό, ενώ θα τιμηθούν και οι ντόπιοι λυράρηδες.

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

«Αν και το μνημείο – μια πρωτοβουλία του δημάρχου Νικόλαου Μελετίου– δημιουργήθηκε το 2020, ύστερα μεσολάβησε ο κορονοϊός και πήγε τα πάντα πίσω, εμείς θα κάνουμε ότι αρμόζει για ένα νέο μνημείο. Δηλαδή θα τηρήσουμε το πρωτόκολλο σα να δημιουργήθηκε χθες, έτσι θα το τιμήσουμε, άσχετα αν έχουν γίνει εκεί ήδη εκδηλώσεις», δήλωσε στο pontosnews.gr ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Τα «αποκαλυπτήρια» θα γίνουν από τους Πόντιους λυράρηδες της περιοχής, οι οποίοι θα μαζευτούν για πρώτη φορά μαζί –η συντριπτική πλειοψηφία– και θα παίζουν μουσική, δίνοντας έτσι μια άλλη διάσταση στο γεγονός.

«Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε ποντιακό μνημείο», μας είπε.

«Χαίρομαι που, στην περιοχή του Ασπροπύργου, μετά από το μνημείο Γενοκτονίας, που κάλυψε το ιστορικό κενό, έρχεται το μνημείο ποντιακής λύρας να καλύψει το πολιτισμικό γεγονός. Ένα μνημείο που σίγουρα θα γίνει σημείο αναφοράς των Ποντίων στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Μην ξεχνάμε ότι η ποντιακή λύρα ενώνει τους λαούς και κάτω από αυτήν έχουν αγκαλιαστεί, μονάσει, και χορέψει, όλοι. Ας είναι τούτη η λύρα-μνημείο κάτι που θα θαυμάσουν οι γείτονες Τούρκοι και δεν θα βγάλουν τις ανασφάλειές τους προς αυτήν. Μην ξεχνάμε ότι στα κείμενα θα υπάρχει αναφορά από την λύρα της αρχαίας Ελλάδας μέχρι τις λύρες του Βυζαντίου, εκεί που «γεννήθηκε» και η ποντιακή λύρα ως τοξωτό έγχορδο μουσικό όργανο», πρόσθεσε ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης, σκηνοθέτης και συντονιστής της εκδήλωσης.

                         Η αφίσα της εκδήλωσης
 
ΠΗΓΗ  pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου