Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Reuters: Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν τη Δευτέρα για τα ιρανικά drones στη Ρωσία και μελλοντικές κυρώσεις

 

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τη Δευτέρα το ζήτημα της μεταφοράς ιρανικών drones στη Ρωσία και ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με μελλοντικές κυρώσεις για αυτό το ζήτημα, δήλωσαν την Παρασκευή στο πρακτορείο Reuters δύο διπλωμάτες.

Η Ουκρανία έχει αναφέρει μια σειρά από ρωσικές επιθέσεις με τη χρήση ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν από τη μεριά του αρνείται ότι προμηθεύει dropnes στη Ρωσία,. ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τη μικρή πόλη Μακάριβ, δυτικά του Κιέβου, με τη χρήση drones το πρωί της Πέμπτης, με αξιωματούχους να δηλώνουν ότι κρίσιμες υποδομές επλήγησαν από "drones καμικάζι".

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που επικαλούνται προπαρασκευαστικές συναντήσεις ενόψει της υπουργικής συνάντησης τη Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, πραγματοποιήθηκε ανάλυση της δραστηριότητας των drones και το θέμα βρίσκεται πλέον στην ατζέντα.

Οι διπλωμάτες σημείωσαν ότι αν και δεν ήταν δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για νέες κυρώσεις τη Δευτέρα, θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία που θα άνοιγε το δρόμο για κυρώσεις σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται ήδη να επιβάλει τη Δευτέρα ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε περίπου 15 Ιρανούς που εμπλέκονται στην καταστολή που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθών της χώρας.

Η Γαλλία και η Γερμανία, αμφότερες μέρη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, έχουν καταστήσει σαφές ότι θεωρούν επίσης απαραίτητες νέες κυρώσεις σε σχέση με τα drones που χρησιμοποίησε η Ρωσία και ότι οι μεταφορές των drones θα πρέπει να θεωρηθούν ως παραβίαση του ψηφίσματος 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το ψήφισμα 2231 ενέκρινε την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και έξι δυνάμεων - της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ - η οποία περιόρισε τη δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης, καθιστώντας δυσκολότερο για το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και αίροντας παράλληλα τις διεθνείς κυρώσεις.

Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για το Ιράν τη Δευτέρα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αν τα ιρανικά drones ή οι κυρώσεις για τη μεταφορά τους θα είναι στην ατζέντα.

"Θα εξεταστεί (το ζήτημα), αλλά οι κυρώσεις δεν θα επιβληθούν τώρα", δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανέφερε την Πέμπτη ότι θα συνομιλήσει με τους εταίρους στην ΕΕ σχετικά με την αντίδραση για το ζήτημα των drones και συνέδεσε για πρώτη φορά τις πιθανές προμήθειες του Ιράν με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η δραστηριότητα αυτή αποτελεί παραβίασή του.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, το εμπάργκο όπλων στο Ιράν ίσχυε μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έβγαλε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018, να παρατείνουν το εμπάργκο όπλων, το Συμβούλιο Ασφαλείας το απέρριψε, ανοίγοντας τον δρόμο στο Ιράν να συνεχίσει τις εξαγωγές όπλων.

Ωστόσο, το ψήφισμα εξακολουθεί να περιλαμβάνει περιορισμούς για τους πυραύλους και τις συναφείς τεχνολογίες, οι οποίοι διαρκούν έως τον Οκτώβριο του 2023 και περιλαμβάνουν την εξαγωγή και την αγορά προηγμένων στρατιωτικών συστημάτων.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν στις 9 Σεπτεμβρίου κυρώσεις σε μια ιρανική εταιρεία, την οποία κατηγόρησαν ότι συντόνιζε πτήσεις για τη μεταφορά ιρανικών drones στη Ρωσία, καθώς και σε τρεις άλλες εταιρείες που φέρεται να συμμετείχαν στην παραγωγή ιρανικών drones.

Η συζήτηση σχετικά με τα drones ιρανικής κατασκευής θα λάβει χώρα καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ετοιμάζονται να επικυρώσουν τη Δευτέρα τις κυρώσεις κατά του Ιράν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε ότι το πακέτο αυτό, που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των απεσταλμένων της ΕΕ, αφορά περίπου 15 άτομα και οντότητες, περιλαμβάνει το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση ταξιδιών και ακολουθεί παρόμοιες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου