Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Η ανιδιοτέλεια του ιαπωνικού πληρώματος στο επίκεντρο του βιβλίου «Σμύρνη, Σεπτέμβρης ’22, Τόκει Μαρού – Μύθος ή Πραγματικότητα;»

Το ιαπωνικό πλοίο στην αποβάθρα της Σμύρνης, 1922 (πηγή: pinterest.com)

Την έκδοση στήριξε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών
 

Την αμιγώς ανθρωπιστική πράξη του πληρώματος του ιαπωνικού πλοίου «Τόκει Μαρού» στο λιμάνι της Σμύρνης το 1922, που επέλεξε να διασώσει από βέβαιο θάνατο κατατρεγμένους ανθρώπους προτάσσοντας την ανθρώπινη ζωή έναντι του πολύτιμου φορτίου του, παρουσιάζει το βιβλίο Σμύρνη,

Σεπτέμβρης ’22, Τόκει Μαρού – Μύθος ή πραγματικότητα; του Κώστα Νίγδελη, το οποίο παρουσιάστηκε χθες παρουσία του Γιάννη Χρυσουλάκη, γενικού γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Το βιβλίο του Κώστα Νίγδελη

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, ο Γιάννης Χρυσουλάκης υπογράμμισε τη σημασία της ανθρωπιστικής πράξης του ιαπωνικού πληρώματος, η οποία καταδεικνύει τη δύναμη της αγάπης προς τον άνθρωπο και όχι την αγάπη της δύναμης, που ισχύει στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης κατά το χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου (φωτ.: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού)

«Η συγγραφή του βιβλίου, αλλά και ανάλογες εκδηλώσεις, θυμίζουν σε όλους τους Έλληνες την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μας μνήμης και της μετατροπής της  σε ιστορική επίγνωση, επαγρύπνηση, θάρρος και δύναμη. Μας οδηγούν ταυτόχρονα στην καλύτερη κατανόηση και αναγνώριση της προσφοράς ενός φίλου λαού με τεράστια πολιτισμική συνεισφορά, όπως οι Ιάπωνες. Η αλληλέγγυα στον ελληνικό λαό πράξη του πληρώματος του σκάφους “Τόκεϊ Μαρού” το 1922 συνεχίζει να αποτελεί,  μέχρι και σήμερα, έναν οδοδείκτη φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του ιαπωνικού λαού» συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στήριξε την έκδοση του βιβλίου, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης και μίλησαν ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ο επιτετραμμένος της ιαπωνικής πρεσβείας, ο πρέσβης επί τιμή Αλέξης Αλεξανδρής, εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Θεοφάνης Ισαακίδης και ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Νίγδελης.

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου