Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Αεράμυνα SHROAD σε ρομποτικό όχημα της GDLS

 Γράφει ο Θοδωρής

Ο στρατός των ΗΠΑ μπορεί να έχει γνωστοποιήσει τις απαιτήσεις του για τον επερχόμενο διαγωνισμό Robotic Combat Vehicle το επόμενο έτος, αλλά η General Dynamics Land Systems, λαμβάνοντας την ευκαιρία να δείξει στην έκθεση Global Force 2023το Tracked Robot 10-Ton (TRX) αυτήν τη φορά σε SHORAD έκδοση.

Η υπηρεσία του στρατού των ΗΠΑ κυκλοφόρησε την αρχική της αίτηση για το RCV νωρίτερα αυτό το έτος με το χαρακτηρισμό «controlled unclassified information» που σημαίνει ότι οι λεπτομέρειες είναι λιγοστές και η εταιρεία δεν μπορεί να συζητήσει ανοιχτά το σχέδιο. Επιπλέον, ο στρατός των ΗΠΑ δεν γνωστοποίησε πολλές λεπτομέρειες , αν και επιβεβαίωσε ότι ζητούσε 142 εκατομμύρια δολάρια στον φορολογικό τομέα του 2024 για να ξεκινήσει έναν διαγωνισμό για το πρωτότυπο .

Παρά τις παρατεταμένες ερωτήσεις σχετικά με το μέγεθος και τις απαιτήσεις δυνατοτήτων, οι αξιωματούχοι της GDLS επιβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το πρόγραμμα επίδειξης του TRX της εταιρείας, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως πιθανός διαγωνιζόμενος στο πρόγραμμα «RCV-Medium».

«Το TRX προσφέρει μια καινοτόμο λύση για μερικές από τις πιο επικίνδυνες αποστολές με ένα καινοτόμο multi-payload ικανό RCV» είπε ο Scott Taylor, διευθυντής της εταιρείας για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ της GDLS, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τον Μαρτίου.

Το όχημα έχει σχεδιαστεί για να ζυγίζει έως 10 τόνους -πέντε τόνους ως βάρος του οχήματος και την ικανότητα να φέρει ωφέλιμο φορτίο πέντε τόνων- . Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία ανακοίνωσε σταδιακά νέα φορτία τα οποία έχει ενσωματώσει στην επίπεδη κλίνη του οχήματος και έχει δοκιμάσει στον στρατό. Σε αυτές περιλαμβάνονται αποστολές ανεφοδιασμού, το σύστημα της AeroVironment Switchblade και ένα πακέτο μείωσης εμποδίων από την Pearson Engineering για αποστολές breaching.

Η GDLS παρουσίασε την πιο πρόσφατη διαμόρφωσή του, αυτή με το Reconfigurable Integrated-weapons Platform (RIwP) του Moog, ως φορτίο SHORAD, για τα αποκαλυπτήρια στη φετινή επίδειξη Global Force του Αμερικανικού στρατού .

Αυτός ο πυργίσκος είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα Mobile-SHORAD του στρατού των ΗΠΑ που βασίζεται στο Stryker και περιλαμβάνει έναν τροποποιημένο εκτοξευτή M299 για δύο πυραύλους Longbow Hellfire, έναν εκτοξευτή Stinger για την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων εδάφους -αέρος, το πολυβόλο XM914 30mm Bushmaster Chain Gun της Northrop Grumman και ένα πολυβόλο M240 7.62mm. Η GDLS ηγείται της πρωτοβουλίας και συνεργάζεται με την Leonardo DRS.

Η εταιρεία έχει πλέον «ενσωματώσει» αυτήν τη διαμόρφωση RIwP στο TRX της, αλλά δεν την έχει ακόμη επιδείξει, σύμφωνα με τον Ray Moldovan, τον διευθυντή της GDLS με επίκεντρο τη ρομποτική.

«Θέλαμε να διατηρήσουμε την ικανότητά μας με το M-SHORAD έτσι ώστε ο στρατός να βλέπει κάτι με το οποίο είναι εξοικειωμένος και να του προσφέρουμε τις δυνατότητες σε μια ρομποτική πλατφόρμα», πρόσθεσε ο Moldovan.

Τα τελευταία χρόνια, οι αξιωματούχοι του στρατού συνεχίζουν να αναπτύσσουν σχέδια για την απόκτηση ενός στόλου RCV. Αρχικά οραματίζονταν την προώθηση με τρία μεγέθη RCV: μια έκδοση Light που ζυγίζει λιγότερο από 10 τόνους , μια έκδοση Medium μεγέθους μεταξύ 10 και 20 τόνων και ένα Heavy ρομπότ που ζύγιζε μεταξύ 20 και 30 τόνων.

Αλλά, μετά την απόκτηση τεσσάρων ελαφρών από την QinetiQ και τον Pratt Miller, από τότε που αποκτήθηκαν από την Oshkosh Defence, με βάση μια «παραλλαγή» του Expeditionary Modular Autonomic Vehicle, και τέσσερα μεσαία πρωτότυπα από την Textron Systems, Howe & Howe Technologies, και την ομάδα FLIR Systems, ο στρατός αποφάσισε ότι θα πρέπει πρώτα να επικεντρωθεί στη μικρότερη κατηγορία για να επικεντρωθεί στη βελτίωση της αξιοπιστίας.

Ως εκ τούτου, η υπηρεσία σχεδίαζε να θέσει σε λειτουργία τα τέσσερα πρωτότυπα RCV-L στην περσινή έκθεση Project Convergence 2022 και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τα εν λόγω πορίσματα για να οριστικοποιήσει τις απαιτήσεις για έναν διαγωνισμό πρωτοτύπων RCV-L.

Αλλά δεν είναι σαφές αν ο στρατός έχει έκτοτε αποφασίσει να συγχωνεύσει τις προδιαγραφές μεγέθους και βάρους των RCV-L και RCV-M για τον διαγωνισμό πρωτότυπου, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την προγραμματισμένη είσοδο του πρώην «μεσαίου» υποψηφίου της GDLS. Ωστόσο, από το προηγούμενο έτος, τα σχέδια των RCV-L περιελάμβαναν δυο παράλληλες προσπάθειες: η πρώτη να περιστρέφεται γύρω από συνεχή πειραματισμό με τα υπάρχοντα τέσσερα RCV-L και η δεύτερη γύρω από αυτόν τον διαγωνισμό .

Θοδωρής 

ΠΗΓΗ hellenicdefence

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου