Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Πυρηνικά: Ανησυχία για την ασφάλεια της Ζαπορίζια


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Επικίνδυνα αυξάνεται η πιθανότητα ενδεχόμενης ρωσικής τρομοκρατικής ενέργειας/δολιοφθοράς στον γιγαντιαίο πυρηνικό σταθμό των 6 αντιδραστήρων στη Ζαπορίζια (τμήμα της συγκεκριμένης νότιας ουκρανικής περιφέρειας που είναι εδώ και 15 μήνες υπό ρωσικό έλεγχο).

Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις μειώνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στον κατεχόμενο πυρηνικό σταθμό ZNPP, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για πιθανή ρωσική τρομοκρατική επίθεση στο εργοστάσιο στην Ουκρανία (σαν την πρόσφατη περίπτωση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο). Σε χθεσινή ειδική 14σέλιδη έκθεση, η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας/GUR μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι δυνάμεις κατοχής εγκαταλείπουν σταδιακά την περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Zαπορίζια».

Ειδικότερα, τρεις υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της Rosatom (της ρωσικής κρατικής ατομικής υπηρεσίας) ήταν μεταξύ των πρώτων που εγκατέλειψαν προχθές το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, ανέφερε η ουκρανική μυστική υπηρεσία. Ορισμένοι Ουκρανοί ειδικοί (που αποδέχθηκαν το κατοχικό καθεστώς), που είχαν υπογράψει προηγουμένως συμβόλαια με τη Rosatom, έλαβαν επίσης συμβουλές να εκκενώσουν τον πυρηνικό σταθμό μέχρι τις 5 Ιουλίου. Η έκρηξη του κολοσσιαίου φράγματος στην Kαχόβκα μάς θύμισε την κατάσταση ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zαπορίζια, ο οποίος εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ρώσους κατακτητές, ενώ το έδαφος της κατεχόμενης Κριμαίας είναι ο προτεινόμενος προορισμός για τους Ρώσους ως και τους συνεργαζόμενους Ουκρανούς ειδικούς, αναφέρει η έκθεση.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του νομικού τμήματος Mαντσούροβα, ο επικεφαλής επιθεωρητής Στατίτσκι και ο αναπληρωτής διευθυντής του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής Χουμπάρεφ έχουν αναχωρήσει για την Κριμαία. Ο αριθμός των ρωσικών στρατιωτικών περιπολιών μειώνεται επίσης σταδιακά στο έδαφος του ίδιου του πυρηνικού σταθμού ως και στην κοντινή πόλη Enerhodar, τονίζει η ουκρανική έκθεση. Ταυτόχρονα, το προσωπικό που παραμένει στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής έλαβε οδηγίες «να κατηγορήσει την Ουκρανία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης»!

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, υποστράτηγος Kίριλο Μπουντάνοφ, δήλωσε προχθές ότι οι Ρώσοι έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για πιθανό σαμποτάζ στον κατεχόμενο πυρηνικό σταθμό (τον μεγαλύτερο της Ευρώπης). Εξοπλισμός με εκρηκτικά αναπτύχθηκε κοντά σε τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, δήλωσε στις 23 Ιουνίου ότι η Ρωσία εξετάζει ένα σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό που έχει καταλάβει, και «έχει προετοιμάσει τα πάντα για αυτό». Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Αργεντινός διπλωμάτης Ραφαέλο Γκρόσι, προειδοποίησε ότι η καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού Kαχόβκα απειλεί τις λειτουργίες του εργοστασίου. Υπάρχουν υποτιθέμενοι κίνδυνοι απώλειας των απαραίτητων επιπέδων νερού για την ψύξη των αντιδραστήρων εντός εβδομάδων. Πριν από αυτό, στις 15 Ιουνίου, ο Γκρόσι είπε ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο είναι «σοβαρή» και προσπαθούν να τη «σταθεροποιήσουν». Τα τρέχοντα επίπεδα νερού στη λίμνη ψύξης είναι αρκετά για να διατηρήσουν το εργοστάσιο έως σχεδόν 9 μήνες, δήλωσε η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom.

Από τότε που κατέλαβε το εργοστάσιο πέρυσι, ο ρωσικός στρατός το μετέτρεψε σε πλήρη στρατιωτική βάση. Μετακίνησε υλικό στις αίθουσες των στροβίλων, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων και πυρομαχικών. Οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν το έδαφος για να βομβαρδίσουν ουκρανικές πόλεις πέρα από τη δεξαμενή του Ντνίπρο. Οι δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο λένε ότι η Ρωσία σκόπιμα σαμποτάρισε το φράγμα, για να εμποδίσει την εξελισσόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας. Πρώην εργαζόμενοι στο εργοστάσιο τόνισαν ότι θα ήταν δύσκολο να πλήξουν τους αντιδραστήρες, οι οποίοι προστατεύονται από χοντρό χάλυβα και σκυρόδεμα. Ωστόσο, είπαν ότι η μικρή λίμνη ψύξης -την οποία φέρεται να έχουν εξορύξει οι Ρώσοι- είναι πιο ευάλωτη, όπως και ένας ξηρός χώρος αποθήκευσης που χρησιμοποιήθηκε για αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα. Μια έκρηξη στη λίμνη ψύξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μερική πυρηνική κατάρρευση παρόμοια με το ατύχημα του Three Mile Island, το 1979, στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Ο ξηρός χώρος αποθήκευσης στο εργοστάσιο περιέχει 24 «επιλογές αναλωμένου καυσίμου», σφραγισμένες σε 120 «ερμητικά» χοντρά χαλύβδινα βαρέλια. «Σε μια κανονική κατάσταση είναι απόλυτα ασφαλείς. Αλλά, αν ήθελες, θα μπορούσες να τους καταστρέψεις. Θα μπορούσε να βομβαρδιστεί πολλές φορές. Αυτό θα ήταν ικανό να προκαλέσει πυρηνικό ατύχημα με απελευθέρωση ραδιενέργειας. Πριν από την πλήρη εισβολή, το εργοστάσιο απασχολούσε 11.500 εργάτες. Υπολογίζεται ότι σήμερα απομένουν 2.500. Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του ρωσόφιλου Ουκρανού διευθυντή, έχουν υπογράψει συμβόλαια με τη Rosatom. Αλλοι αρνήθηκαν να υπογράψουν και ανακλήθηκαν οι κάρτες ασφαλείας. Το προσωπικό λαμβάνει μισθούς από τη Ρωσία καθώς και από την Ουκρανία.

Ανώτατοι Ουκρανοί στρατιωτικοί -με τους οποίους διαχρονικά επικοινωνεί ο υπογράφων-επισημαίνουν ότι ο Ζελένσκι προειδοποίησε πέρυσι ότι το Κρεμλίνο ετοιμαζόταν να ανατινάξει το φράγμα Νόβα Kαχόβκα (κάτι που συνέβη επτά μήνες αργότερα), ενώ δεν αποκλείουν κάτι παρόμοιο με τη Ζαπορίζια (ειδικά στην περίπτωση που πλησιάσουν αρκετά, για την ανακατάληψη της περιοχής, οι ουκρανικές δυνάμεις).

Επίθεση με βρετανικούς πυραύλους

Μπαράζ εκτόξευσης βαρέων ουκρανικών πυραύλων χθες κοντά σε βάση ρωσικών ελικοπτέρων στο κατεχόμενο από τη Ρωσία λιμάνι -πόλη Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα. Οι περισσότερες αναφορές τόνισαν ότι τουλάχιστον 10 βρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow έπληξαν το αεροδρόμιο Μπερντιάνσκ.

Ειδήσεις και βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν έξι πυκνές μαύρες στήλες καπνού να υψώνονται από την περιοχή του αεροδρομίου Μπερντιάνσκ, μια τοποθεσία που χρησιμοποιείται εντατικά από τη ρωσική αεροπορία τουλάχιστον από τα μέσα Ιουνίου ως βάση για τουλάχιστον δώδεκα επιθετικά ελικόπτερα ως και ανάλογο αριθμό ελικοπτέρων αναγνώρισης/επιτήρησης.

«Στην περιοχή του αεροδρομίου υπάρχουν πυρκαγιές και εκρήξεις. Οχήματα έκτακτης ανάγκης βρίσκονται καθ’ οδόν», ανέφερε ανακοίνωση των ρωσικών κατοχικών Αρχών στο Μπερντιάνσκ. Τουλάχιστον 11 ισχυρές εκρήξεις καταμετρήθηκαν, αναφέρει η δήλωση της ρωσικής δύναμης στην πόλη.

Μία δήλωση του ουκρανικού στρατού χαρακτήρισε το χτύπημα «επιτυχές» και ισχυρίστηκε ότι καταστράφηκαν ρωσικές εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου, υλικά προμήθειας και πυρομαχικά, χωρίς να κατονομάσει το όπλο που χρησιμοποιήθηκε.

Ενας σημαντικός κόμβος διοικητικής μέριμνας και ελέγχου του ρωσικού στρατού, το Μπερντιάνσκ, φέρεται να χτυπήθηκε για τελευταία φορά από ένα μόνο ουκρανικό όπλο μεγάλης εμβέλειας.

Προηγουμένως, επιβεβαιωμένες επιθέσεις με Storm Shadow εναντίον στρατιωτικών στόχων στον τομέα του Μπερντιάνσκ περιλάμβαναν επίθεση με τρεις πυραύλους, που έπληξαν βάση ανεφοδιασμού ρωσικών ελικοπτέρων κοντά στο παραθαλάσσιο θέρετρο Πριμόρσκ στις 17 Ιουνίου, ως και μία επίθεση στις 22 Ιουνίου που έπληξε ένα ξενοδοχείο που φέρεται να χρησιμοποιούταν από ρωσικά στρατεύματα στο χωριό Ουρζούφ.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου