Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Η Ιταλία ενώνει τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία στον πύραυλο κρουζ MBDA "Future Cruise/Anti-Ship Weapon (FC/ASW) Perseus"


Η Ιταλία εντάχθηκε επίσης στο πρόγραμμα MBDA FC/ASW για την ανάπτυξη ενός πυραύλου κρουζ νέας γενιάς που θα αντικαταστήσει τα EXOCET, TESEO Mk2 και STORM SHADOW. 

Σε συνάντηση μεταξύ του Ιταλού υπουργού Άμυνας Guido Crosetto και του Γάλλου ομολόγου του Sebastien Lecornu, στο περιθώριο της Αεροπορικής Έκθεσης του Παρισιού 2023, υπογράφηκε Επιστολή Προθέσεων για τη σύνδεση της Ιταλίας με το πρόγραμμα, με επικεφαλής, όπως είναι γνωστό, το MBDA. Αυτά είναι πολύ σημαντικά νέα δεδομένης της στρατηγικής φύσης του προγράμματος και των τεχνολογικών, στρατηγικών, επιχειρησιακών, στρατιωτικών και βιομηχανικών επιπτώσεών του.

Η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε συμφωνία στις 20 Ιουνίου 2023 στην Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού για το μελλοντικό όπλο κρουζ/πυραύλου επιφανείας (FC/ASW).

Στις 26 Ιουνίου, το Γαλλικό Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων εξέδωσε δελτίο τύπου επιβεβαιώνοντας την επιστολή προθέσεων.

Ο πανευρωπαϊκός προμηθευτής οπλικών συστημάτων, MBDA, αναπτύσσει το πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση αποφυγής κινδύνου. Μέχρι το 2030, η FC/ASW θα αρχίσει να αντικαθιστά τους βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους Storm Shadow/SCALP - έναν πύραυλο κρουζ με εκτόξευση αέρος μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος ξεκίνησε την κοινή παραγωγή το 2017 - καθώς και τους δικούς τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet, Theseus Mk2 και Harpoon .

Οι πλατφόρμες του Βασιλικού Ναυτικού, της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, του Γαλλικού Ναυτικού και της Γαλλικής Αεροπορίας και τώρα των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα είναι εξοπλισμένες με το εν λόγω πυραυλικό σύστημα. Η φάση του διαλόγου που θα διεξαχθεί τώρα μεταξύ των τριών εταίρων θα καθορίσει την επόμενη φάση ανάπτυξης που θα ακολουθήσει. Ο στόχος για κάθε μία από τις τρεις χώρες είναι να έχει επιχειρησιακή ικανότητα βαθιάς επίθεσης από το 2030: «Αυτή η νέα φάση του προγράμματος θα επιτρέψει την ενίσχυση της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της ευρωπαϊκής άμυνας γύρω από το βιομηχανικό MBDA», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο.

Το Ιταλικό Ναυτικό θα δει μια σταδιακή αύξηση των δαπανών για το πρόγραμμα του Next Generation Destroyer (DDX), που θα αυξηθεί από 202 εκατομμύρια δολάρια σε 373 εκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία. Τα νέα ιταλικά αντιτορπιλικά θα χρειαστούν πρόσθετες δυνατότητες βαθιάς επίθεσης, τις οποίες θα παρέχει το πρόγραμμα FC/ASW.

Επιπλέον, η Ιταλία αποτελεί ήδη αναπόσπαστο μέρος προγραμμάτων που καθοδηγούνται από το MBDA, όπως το Global Combat Air Program (GCAP) και συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στην πανευρωπαϊκή ανταλλαγή γνώσης και τεχνολογίας μέσω του MBDA Italy.






Η Ένταξη σε συνεχείς συνεργασίες όπως η FC/ASW μεταξύ συμμάχων χωρών στην Ευρώπη για κοινή παραγωγή και ανάπτυξη πυραύλων θα συμβάλει στη μείωση του κόστους προμήθειας μέσω της κοινής χρήσης τεχνολογίας.



Η φάση του διαλόγου που θα διεξαχθεί από τώρα μεταξύ των τριών χωρών θα θέσει τα θεμέλια για την αναπτυξιακή φάση που θα έρθει. «Ο στόχος για καθεμία από τις τρεις χώρες είναι να έχει επιχειρησιακή ικανότητα βαθιάς επίθεσης έως το 2030. 

Η φάση της ιδέας, αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται σε ίσα μέρη από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία. κατανέμεται επίσης εξίσου στον φόρτο εργασίας μεταξύ του MBDA France και του MBDA UK και του MBDA-It.






Πρόγραμμα FC/ASW:

    2017: Έναρξη Μελετών Εννοιών
    2022: Έναρξη της φάσης αξιολόγησης, η οποία επικεντρώνεται στην αύξηση της ωριμότητας των δύο επιλεγμένων εννοιών (κλεφτό και υποηχητικό ή υπερηχητικό).
    2023: Η Ιταλία προσχωρεί στο πρόγραμμα.
    2024: Έναρξη του προγράμματος.
    2028: Προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας για την παραλλαγή κατά του πλοίου.
    2030: Προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας για παραλλαγή χερσαίας επίθεσης.


Η ένταξη στο πρόγραμμα FC/ASW έχει νόημα για την Ιταλία και δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη: η ιταλική Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να αντικαταστήσει στο μέλλον τους πυραύλους κρουζ επίθεσης ξηράς Storm Shadow που βρίσκονται σε υπηρεσία (που σήμερα, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μέρος ενός προγράμματος ανανέωσης μέσης ηλικίας) ενώ ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ιταλικού Ναυτικού το 2020, Αντιναύαρχος Giuseppe Cavo Dragone (τώρα Ναύαρχος και Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας από τον Οκτώβριο του 2021) τόνισε την ανάγκη παροχής μιας αξιόπιστης ικανότητας βαθιάς κρούσης για το μελλοντικό σχέδιο αντιτορπιλικού DDX 13.000+ τόνων, καθώς και όλα τα μελλοντικά υποβρύχια Type 212NFS).



Η Ιταλία θα μπορούσε να φέρει λίγη τεχνογνωσία και τεχνολογία στους Γάλλους και Βρετανούς εταίρους της: στο πλαίσιο του προγράμματος Teseo Mk2/E, η MBDA Italia αναπτύσσει επί του παρόντος μια πολύ προηγμένη κεφαλή υποδοχής διπλής λειτουργίας, η οποία θα διαθέτει και μια νέα συνεκτική γενιά Ραδιοσυχνοτήτων (RF ) ανιχνευτής με δυνατότητα ECCM και ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα (EO). Το RF seeker που αναπτύχθηκε από κοινού από την MBDA μαζί με τη Leonardo θα υιοθετήσουν ένα ραντάρ AESA (ενεργή ηλεκτρονικά σαρωμένη συστοιχία) που παρέχεται από την τελευταία εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης και της έκθεσης Seafuture 2023, η MBDA και το Ιταλικό Ναυτικό παρείχαν μια ενημέρωση για το πρόγραμμα Teseo Mk2/EVOLVED, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη του αναζητητή ραδιοσυχνοτήτων είναι εντός προγράμματος μαζί με το συνολικό οπλικό σύστημα.



Ονομάζεται FC/ASW for Future Cruise/Anti-Ship Weapon (ή FMAN/FMC για μελλοντικό πύραυλο anti-navire/futur missile de croisière στα γαλλικά), το πρόγραμμα διευθύνεται από τον ευρωπαϊκό ηγέτη πυραύλων MBDA. Το FC/ASW στοχεύει να αντικαταστήσει τους σύντομα απαρχαιωμένους αντιπλοϊκούς πυραύλους που βρίσκονται σε υπηρεσία με τις γαλλικές, ιταλικές και βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις και ναυτικό.



Η MBDA ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης Βασικής Ανασκόπησης FC/ASW (Future Cruise/Anti-Ship Weapon), που πραγματοποιήθηκε από κοινού με τον Βρετανικό Αμυντικό Εξοπλισμό και Υποστήριξη (DE&S) και τη Γαλλική Υπηρεσία Προμηθειών Άμυνας (DGA) το 2019. Γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση Ο Τζέρεμι Κουίν, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για το Υπουργείο Άμυνας, αποκάλυψε ότι η FC/ASW θα εξοπλίσει τα τρία ναυτικά από το 2028.



Εν τω μεταξύ, τον Νοέμβριο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε τον ναυτικό πύραυλο κρούσης του Kongsberg ως προσωρινή λύση. Έντεκα φρεγάτες τύπου 23 και αντιτορπιλικά τύπου 45 θα είναι εξοπλισμένα με τον ναυτικό πύραυλο κρούσης, ικανό να βυθίσει μεγάλα εχθρικά πολεμικά πλοία σε βεληνεκές μεγαλύτερες από 100 μίλια. Το Naval Strike Missile θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του Harpoon και της έλευσης του μόνιμου διαδόχου του, του FC/ASW.




The FC/ASW ("Future Cruise/Anti-Ship Weapon"), FMAN/FMC ("Futur misile anti-navire/Futur misile de croisière" στα γαλλικά) ή SPEAR 5

Το FC/ASW είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάπτυξη ενός συστήματος πυραύλων που θα αντικαταστήσει τους από κοινού αναπτυγμένους πυραύλους Storm Shadow/SCALP, καθώς και τους αντίστοιχους αντιπλοϊκούς πυραύλους Θησέας, Exocet και Harpoon. Εξίσου χρηματοδοτούμενο από τις τρεις χώρες, το έργο διευθύνεται από τον ευρωπαϊκό κατασκευαστή πυραύλων MBDA και είναι προϊόν της στενής αμυντικής σχέσης που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο εθνών από τις Συνθήκες του Lancaster House. 



Η μελέτη ιδέας FC/ASW, που παρουσιάστηκε το 2011 στο Salon du Bourget στο Παρίσι, ονομαζόταν Perseus ή CVS401 Perseus (που πήρε το όνομά του από τον Έλληνα ήρωα Περσέα), μια μελέτη ιδέας stealth υπερηχητικού πυραύλου κρουζ που πραγματοποιήθηκε από την MBDA σε συνεννόηση με το MMI, το Βασιλικό Ναυτικό. και Marine Nationale. Αναπτύχθηκε από 10 μηχανικούς που εργάστηκαν στο έργο για έξι μήνες. 

Το 2017, υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των δύο αρχικών χωρών για την έναρξη μιας εννοιολογικής φάσης του προγράμματος και τον Μάρτιο του 2019, η MBDA ανακοίνωσε ότι η βασική αναθεώρηση του προγράμματος είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς σε συνεργασία με τη Γαλλική Υπηρεσία για τις αμυντικές προμήθειες (DGA ) και British Defense Equipment and Support (DE&S). 



Στις 18 Φεβρουαρίου 2022, μια συμφωνία και οι σχετικές συμβάσεις που υπεγράφη από τον επικεφαλής της DGA, τον ομόλογό του στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της MBDA επιβεβαίωσαν την έναρξη των εργασιών προετοιμασίας FC/ASW. 

Το πρόγραμμα φαίνεται τώρα να επιδιώκει δύο συμπληρωματικές ιδέες πυραύλων: έναν υποηχητικό πύραυλο κρουζ χαμηλής παρατήρησης και έναν υπερηχητικό πύραυλο υψηλής ευελιξίας. με την πιθανή υπερηχητική λύση. 



Όπως τονίστηκε προηγουμένως, η Ιταλία έχει επίσης ενταχθεί στο πρόγραμμα MBDA FC/ASW για την ανάπτυξη ενός νέου πυραύλου κρουζ νέας γενιάς που θα αντικαταστήσει τα EXOCET, TESEO Mk2 και STORM SHADOW. Σε συνάντηση μεταξύ του Ιταλού υπουργού Άμυνας Guido Crosetto και του Γάλλου ομολόγου του Sebastien Lecornu, στο περιθώριο της Αεροπορικής Έκθεσης του Παρισιού 2023, υπογράφηκε Επιστολή Προθέσεων για τη σύνδεση της Ιταλίας με το πρόγραμμα, με επικεφαλής, όπως είναι γνωστό, το MBDA. Αυτά είναι πολύ σημαντικά νέα δεδομένης της στρατηγικής φύσης του προγράμματος και των τεχνολογικών, στρατηγικών, επιχειρησιακών, στρατιωτικών και βιομηχανικών επιπτώσεών του.

Ιστορία

Στη Σύνοδο Κορυφής Ασφάλειας Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας το 2016, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εργαστούν σε μια «κοινή φάση σύλληψης για το πρόγραμμα FC/ASW για τον εντοπισμό λύσεων αντικατάστασης πυραύλων Scalp/Storm Shadow και για τις δύο χώρες, το Harpoon για το Ηνωμένο Βασίλειο και το Exocet για τη Γαλλία». Στη σύνοδο κορυφής ΗΒ-Γαλλίας του 2018, η ατζέντα FC/ASW επιβεβαιώθηκε περαιτέρω. 



Τον Ιούλιο του 2021, ο τότε Υπουργός Άμυνας Τζέρεμι Κουίν, είχε απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του FC/ASW, δηλώνοντας: «»»…και τα αεροσκάφη Typhoon είναι από το 2028 και το 2030 αντίστοιχα « «» . 

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης για την προώθηση του έργου αναβλήθηκε από τη Γαλλία ως απάντηση στο σύμφωνο ασφαλείας AUKUS που οδήγησε στην Αυστραλία να ακυρώσει την απόκτηση συμβατικών υποβρυχίων γαλλικής σχεδίασης υπέρ των πυρηνικών υποβρυχίων τεχνολογίας ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Πρώτος Λόρδος της Θάλασσας ναύαρχος Tony Radakin είπε στην Επιτροπή Επίλεκτης Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων τον Νοέμβριο ότι οι επιλογές για το FC/ASW ήταν ακόμη «υπό εξέταση», συμπεριλαμβανομένων πιθανών υπερηχητικών όπλων. Εάν εξακολουθούσε να επιδιώκεται μια συλλογική προσέγγιση, αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει την εισαγωγή αυτών των όπλων μέχρι το 2030. 



Το 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία υπέγραψαν κυβερνητική συμφωνία και συναφείς συμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος FC/ASW. Αυτό ήρθε επίσης με την ανακοίνωση ότι το πρόγραμμα είχε αρχίσει να αξιολογεί δύο συμπληρωματικές ιδέες για το σχεδιασμό του πυραύλου:

    Ένας υποηχητικός πύραυλος χαμηλής παρατήρησης.
    Ένας υπερηχητικός πύραυλος με υψηλή ευελιξία.

Δεν υπάρχει ακόμη οριστική επιβεβαίωση για το εάν το πρόγραμμα θα παράγει ένα ενιαίο σύστημα από οποιαδήποτε από αυτές τις δύο έννοιες εξίσου ικανό να εμπλακεί σε ρόλους κατά του πλοίου και της επίθεσης στο έδαφος ή θα παράγει και τις δύο έννοιες ως ξεχωριστά όπλα: ένας υποηχητικός πύραυλος κρουζ stealth που θα εστιάζεται κυρίως στην επίθεση εδάφους και έναν υπερηχητικό πύραυλο επικεντρώθηκε περισσότερο στην καταστροφή πλοίων. Ωστόσο, η περιγραφή του δελτίου τύπου για τις "συμπληρωματικές έννοιες" καθώς και άλλο υλικό μάρκετινγκ από το MBDA που δείχνει δύο ξεχωριστά όπλα ενίσχυσε την τελευταία αυτή υπόθεση. Είναι ενδιαφέρον ότι το πρόγραμμα φαίνεται να έχει μειώσει την πιθανή ανάπτυξη ενός υπερηχητικού πυραύλου, επιλέγοντας αντ' αυτού να επενδύσει περαιτέρω σε καθιερωμένα συστήματα υποηχητικής/υπερηχητικής πρόωσης.




Χαρακτηριστικά

Το FC/ASW (Perseus Concept) θα είναι:

    τροφοδοτείται από κινητήρα ramjet,
    μήκος πέντε μέτρων (16 πόδια),
    θα ζυγίζει περίπου 800 κιλά (1.800 λίβρες)
    θα έχει ωφέλιμο φορτίο που αποτελείται από έναν κύριο κινητήρα 200 κιλών (440 λίβρες) και δύο θυγατρικές κεφαλές των 50 κιλών (110 λίβρες). 





Αυτές οι κεφαλές μπορούν να συμβάλλουν άμεσα στη συνολική πρόσκρουση ή να εκτιναχθούν από τις πλευρικές θέσεις πριν ο πύραυλος φτάσει στο στόχο του, λειτουργώντας αποτελεσματικά ως υποπυρομαχικά. Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό επιτρέπει σε έναν Περσέα να χτυπήσει πολλούς στόχους στην ίδια γενική περιοχή ή να χτυπήσει ενιαίος μεγάλος στόχος (όπως ένα αεροπλανοφόρο) σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα, με στόχο τη μεγιστοποίηση της ζημιάς. "Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να επιλεγεί ένα μοτίβο γραμμικής επίθεσης, τα πυρομαχικά να χτυπούν ταυτόχρονα το μπροστινό, το κεντρικό και το πίσω τμήμα. Εάν απαιτείται ενιαία έκρηξη, τότε οι τελεστές παραμένουν στο μητρικό βλήμα για να προσθέσουν το δικό τους αποτέλεσμα έκρηξης στην κεντρική κεφαλή ."
Υπάρχουν δύο τύποι προφίλ επίθεσης: 
μια προσέγγιση σε μεγάλο υψόμετρο, για την εμπλοκή επίγειων στόχων· 

 και μια προσέγγιση χαμηλού υψομέτρου, που καταλήγει σε μια «αναδυόμενη» εμπλοκή κατά την αντιμετώπιση επιφανειακών απειλών, όπως τα εχθρικά πολεμικά πλοία. Οι πύραυλοι "θαλασσοπύρηνα πάνω από το κύμα" που ακολουθούνται από έναν ελιγμό αναδυόμενου θα επέτρεπε στα εχθρικά σκάφη έναν εκτιμώμενο χρόνο απόκρισης 3 δευτερολέπτων. 




Η    Η σουίτα αισθητήρων του πυραύλου θα περιλαμβάνει:
Ένα ραντάρ ενεργής ηλεκτρονικής σάρωσης πολλαπλών λειτουργιών με ραντάρ συνθετικού διαφράγματος και όξυνση δέσμης Doppler.



Ένα ραντάρ λέιζερ (lidar) για απεικόνιση τερματικής φάσης και αναγνώριση στόχων.
Ο πύραυλος θα έχει επίσης «ικανότητα καθοδήγησης ημιενεργού λέιζερ». Η MBDA πιστεύει ότι αυτή η μέθοδος προσανατολισμού θα παραμείνει σημαντική για χρονικά ευαίσθητη στόχευση για πολλά χρόνια ακόμα. Η σύνδεση δεδομένων δορυφόρου θα ενσωματωθεί για επαναστόχευση κατά την πτήση, χρησιμοποιώντας συστοιχίες ενεργών κεραιών χαμηλού προφίλ χαμηλού παρατηρήσιμου." 






 

 

 

 

 Ο πύραυλος θα εκτοξευθεί μέσω κάθετων εκτοξευτών VLS και θα είναι συμβατός με το αμερικανικό σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mark 41 (που θα τοποθετηθεί σε φρεγάτες τύπου 26 του Royal Navy) και το γαλλικό A70 Sylver VLS (προς το παρόν τοποθετείται σε φρεγάτες FREMM του γαλλικού και του ιταλικού ναυτικού). .


Χειριστές:

    Γαλλία - Armèe de l'Aire - Marine Nationale;
    Ηνωμένο Βασίλειο - RAF - ROYAL NAVY;
    Ιταλία - AMI και Ιταλικό Ναυτικό.

(Πηγές: https://svppbellum.blogspot.com/, Web, Google, RID, Airforce-technology, NAVALNEWS, Wikipedia, You Tube)

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: γιατί δεν μας ενδιαφέρει να συμμετάσχουμε σε ένα καινοτόμο οπλικό σύστημα που θα μας δώσει πολλά πλεονεκτήματα και τεχνολογία! Γιατί δεν κάνουμε αυτό που πρέπει και παραβλέπουμε όλα τα πλεονεκτήματα που θα κερδίσουμε;

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου