Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Χερσώνα: «Ο ουκρανικός στρατός πέρασε στην αντίπερα όχθη του Δνείπερου» – Στόχος να προχωρήσει προς την Κριμαία


Σχεδόν σίγουρα οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ξαναρχίσει την ανάπτυξη προσωπικού στην ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού στην Χερσώνα, κοντά στην γέφυρα Αντονόφσκι, σύμφωνα με την ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Οι δράσεις πιθανότατα ξεκίνησαν γύρω στις 23 Ιουνίου 2023», αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως τονίζει η ενημέρωση της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, οι μάχες στην περιοχή «εντάθηκαν στην ανατολική όχθη από τις 27 Ιουνίου 2023. Η αμυνόμενη ρωσική δύναμη περιλαμβάνει στοιχεία της 7ης Ρωσικής Μεραρχίας Αεροπορικών Επιθέσεων, μέρος της Ομάδας Δυνάμεων Δνείπερου (DGF)».

Η «απόβαση» των ουκρανικών δυνάμεων στην αντίπερα όχθη, στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πλευρά στη Χερσώνα, θα μπορούσε να αποσκοπεί στη δημιουργία προγεφύρωσης στην ανατολική όχθη του ποταμού για να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της Κριμαίας.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει πολύ πιθανόν ανακατανείμει στοιχεία της DGF που υπερασπίζεται την περιοχή για να ενισχύσει τον τομέα της Ζαπορίζια», όπου επίσης σημειώνονται σημαντικές επιθέσεις από τον ουκρανικό στρατό.

«Η μάχη γύρω από την γέφυρα Αντονόφσκι έχει γίνει πιο δύσκολη από τις πλημμύρες, την καταστροφή και την λάσπη από την κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα στις 6 Ιουνίου 2023», εκτιμά η Βρετανία.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ΙSW) ανέφερε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν μπόρεσαν να εκδιώξουν τους Ουκρανούς, που αριθμούν μέχρι και 70 άτομα, από τις οχυρές τους θέσεις κάτω από το ανατολικό εύρος της γέφυρας.

Το βρετανικό ΥΠΑΜ υποστηρίζει επίσης πως το ουκρανικό χτύπημαν στην γέφυρα κοντά στο Τσονχάρ, που συνδέει την ρωσικά κατεχόμενη Χερσώνα με την Κριμαία, έχει περιπλέξει σημαντικά τα logistics για τα ρωσικά στρατεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου