Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Με όπλο την επιστήμη οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν τη διαφορά στη μάχη απέναντι σε έναν εφιάλτη


Photo: Hellas Journal

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

«Η υγειονομική κατάσταση στις πληγείσες περιοχές κρίνεται δυναμική» τονίζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας σε μια από τις τελευταίες ανακοινώσεις του για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην βιβλική καταστροφή της Θεσσαλίας.

Ο χρόνος μετά τις πλημμύρες, από τη μια πλευρά σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι σύμμαχος των πληττόμενων κι από την άλλη καθημερινά γίνεται πολυπαραγοντικός κίνδυνος διότι οι μολυσματικές ασθένειες απειλούν τους κατοίκους της Θεσσαλικής γης.

Αυτός είναι και ο λόγος που έκανε την εμφάνισή του στην Θεσσαλία ο Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής- Βιολογικής- Χημικής Άμυνας.

  • Επιστήμονες, γιατροί, βιολόγοι, χημικοί μηχανικοί που αναλύουν τα στοιχεία των αποβλήτων κι άλλες ειδικότητες, σε συνδυασμό με τα εκπαιδευμένα στελέχη της ξεχωριστής και για τους περισσότερους άγνωστης μονάδας των Ενόπλων Δυνάμεων, δείχνουν μόνο με την εμφάνισή τους ότι το μέλλον προβλέπεται επικίνδυνο για όλους όσοι διαμένουν στην περιοχή.

Μπορεί να μην έχουν μπροστά τους ν’ αντιμετωπίσουν όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά βρίσκονται μπροστά στην υγειονομική βόμβα που έχει δημιουργήσει ο τυφώνας Daniel.

Και αυτό μπορεί να μην είναι πόλεμος με όπλα αλλά σίγουρα οι επιστήμονες αυτής της μονάδας έχουν εξηγήσει τους άμεσους κινδύνους για τον Θεσσαλικό κάμπο και τους κατοίκους του.

Τα στελέχη του Διακλαδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής- Βιολογικής- Χημικής Άμυνας δεν αρκούνται στο να κάνουν απολυμάνσεις σε συναδέλφους τους των ειδικών δυνάμεων, σε οχήματα και λέμβους που απεγκλωβίζουν ανθρώπους.

Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου έχουν άμεση συνεργασία και επαφή με το επιστημονικό προσωπικό που ερευνά τι συμβαίνει στην περιοχή, απ’ όλα όσα άφησε πίσω της η βιβλική καταστροφή.

Έρευνα και συλλογή στοιχείων, μετρήσεις στον αέρα, στο έδαφος, στα λιμνάζοντα ύδατα, στις λάσπες, κ.ο.κ. Ο στόχος είναι ένας η προστασία των πολιτών και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που με τις πράξεις τους έχουν αγκαλιάσει τους πολίτες.

Πέντε σταθμοί απολύμανσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και σαφώς σαφείς προειδοποιήσεις που δεν αφορούν μόνο τα στελέχη που επιχειρούν στην Θεσσαλία, αλλά όλους τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί.

Photo: Hellas Journal

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το ΓΕΕΘΑ έχουν αυξήσει την ετοιμότητα ακόμη και του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας, όσο διαρκέσει η αυξημένη παρουσία του στρατού  στις πληγείσες περιοχές.

Μέχρι και το Κέντρο Εκπαίδευσης Νοσηλείας Κτηνιατρικού δίνει οδηγίες προς τις διοικήσεις των μονάδων της πληγείσας περιοχής, που αφορούν στην λήψη των αναγκαίων μέτρων για τον εφοδιασμό και εξυγίανση του χρησιμοποιούμενου νερού, καθώς και στις απαιτούμενες ενέργειες σε περίπτωση ακαταλληλότητάς του, ενώ παράλληλα 2 φορές την εβδομάδα οι αρμόδιοι θα προβαίνουν σε λήψη δείγματος νερού για μικροβιολογική εξέταση από τα δίκτυα ύδρευσης των μονάδων εντός των πληγέντων περιοχών.

Τα υγειονομικά μέτρα που αφορούν στελέχη στην Θεσσαλία αλλά και πολίτες έχουν να κάνουν με την υγιεινή συνοψίζονται

  • Αποφυγή κατανάλωσης νερού από το δίκτυο, μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της ποιότητάς του. Μέχρι τότε, κατανάλωση για πόση, παρασκευή φαγητού, ατομική υγιεινή και γενικότερη οικιακή χρήση, μόνο εμφιαλωμένου νερού.
  • Απόρριψη τροφίμων που ήταν αποθηκευμένα σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες και έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
  • Αποφυγή επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη χωρίς να έχουν ληφθεί ατομικά μέτρα προστασίας (χρήση προστατευτικού εξοπλισμού).
  • Απαγόρευση επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη, για το προσωπικό που φέρει ανοιχτά τραύματα, για την αποφυγή κινδύνου επιμόλυνσης  – μικροβιαιμίας.
  • Απομάκρυνση και απόρριψη των αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας και είναι δύσκολο να απολυμανθούν, όπως στρώματα και κουβέρτες.
  • Χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων, λόγω της αναμενόμενης αύξησης και παρατεινόμενης παρουσίας εντόμων, όπως κουνουπιών, μυγών και κατσαρίδων.
  • Λήψη μέτρων προστασίας και ιδιαίτερη προσοχή κατά την μετακίνηση αντικειμένων και εργασιών εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, για αποφυγή δήγματος από τρωκτικά ή ερπετά.
  • Επιπλέον, έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες στο υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί σε Μονάδες των πληγέντων περιοχών, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:
  • Ιδιαίτερη προσοχή στην έγκαιρη αναγνώριση και στον εργαστηριακό έλεγχο κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, εξαιτίας του ευνοϊκού υγρού περιβάλλοντος και στην παρουσία οργανικών υλικών που συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του εν λόγω μικροβίου, και στην δυνατότητά του να μεταδοθεί όταν απεκκρίσεις ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (οφθαλμοί, μύτη, στόμα) ή ανοικτά τραύματα.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση ενδημικών νόσων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν λόγω των συνθηκών.
  • Επαγρύπνηση του εμπλεκόμενου υγειονομικού προσωπικού για την αντιμετώπιση επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου