Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόεδρος ΑΗΕΡΑ: Αναγκαίος σύμμαχος για τις ΗΠΑ η Ελλάδα


«Είναι μια κρίσιμη περίοδος για τα ελληνοτουρκικά. Η Τουρκία παραμένει ένας επικίνδυνος γείτονας. Διεκδικεί και αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. 

Εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε τα δικά μας τα συμφέροντα και πρέπει - πολλές φορές το λέω και παρεξηγούμαι – να μαθαίνουμε και πώς να κινούμαστε μιμούμενοι την Τουρκία» ανέφερε ο νέος πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ, Σάββας Τσίβικος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ σημείωσε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει στο έπακρο τα τουρκικά συμφέροντα, αμφισβητώντας ακόμα και τη Συνθήκη της Λωζάνης και βλέπουμε μερικές φορές μια απάθεια από εμάς, αντίστασης θα έλεγα» και πρόσθεσε «κατανοώ ότι είμαστε μέλη της Ευρώπης και πρέπει να είμαστε περισσότερο πολιτισμένοι από τους Τούρκους, αλλά αυτό στο τέλος της ημέρας δεν σημαίνει ότι φέρνει και απτά αποτελέσματα».

«Είναι μια κρίσιμη περίοδος για τον Ελληνισμό, για την Ορθοδοξία υπάρχουν απειλές παντού και νομίζω ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε, μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, μπορούμε να διεκδικήσουμε την απελευθέρωση της Κύπρου, αλλά και να προασπίσουμε τα ελληνικά μας συμφέροντα και τα δίκαια του Ελληνισμού» ανέφερε ακόμη.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

«Είμαστε του ύψους και του βάθους, αλλά είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι σχέσεις της Ελλάδος με την Αμερική είναι σε αυτό το επίπεδο. Πραγματικά, όταν ακούς τους Αμερικανούς να λένε ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και πυλώνας σταθερότηταςασφάλειας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ, καταλαβαίνετε ότι αυτή η σχέση έχει εξελιχθεί σε ένα νέο επίπεδο», τόνισε.

Εν συνεχεία ανέφερε ότι «το θέμα είναι αν εμείς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις συγκυρίες και αυτά τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί σίγουρα η Ελλάδα έχει καταστεί ένας αναγκαίος εταίρος, ένας αναγκαίος σύμμαχος για την Αμερική, τη στιγμή που αμφισβητείται από πάρα πολλούς στην Αμερική ο ρόλος της Τουρκίας.

Είναι μια ιστορική στιγμή θα έλεγα, γιατί η Αμερική δίνει μια μεγάλη έμφαση σε αυτή την περιοχή την οποία είμαστε και με τις νέες συνθήκες και τις νέες στρατηγικές και στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδος και της Αμερικής. Νομίζω ότι μπορούμε να αποκομίσουμε πάρα πολλά οφέλη».

Σημειώνεται πως η AHEPA ιδρύθηκε πριν 101 χρόνια στην Αμερική, στη Γεωργία της Αμερικής, στις 26 Ιουλίου 1922, με σκοπό να βοηθήσει τους πρώτους Έλληνες μετανάστες να ενταχθούν στην αμερικανική κοινωνία.

«Τα τελευταία 100 χρόνια αυτός ο στόχος επετεύχθη πλήρως, γιατί βλέπουμε σήμερα ότι η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα είναι το καμάρι όλων στην Αμερική και είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό και έχει να επιδείξει ένα τεράστιο έργο τα τελευταία 101 χρόνια και συνεχίζει μέχρι σήμερα» ανέφερε ο κ. Τσίβικος.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου