Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Βρετανός υπουργός Εξωτερικών: Η Τουρκία έχει πραγματικά σημαντικές δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ


Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εξήρε τις στενές σχέσεις με την Τουρκία, λέγοντας ότι οι δεσμοί των δύο χωρών είναι «πιο ισχυροί από ποτέ», σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν την Τετάρτη.

Αποκαλώντας την Τουρκία απαραίτητο εταίρο, ο James Cleverly σημείωσε ότι οι δεσμοί με την Άγκυρα είναι ζωτικής σημασίας για τη συλλογική ασφάλεια και την ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις ΗΒ-Τουρκίας είναι σημαντικές για την Ευρώπη και την περιοχή και είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον κόσμο συνολικά.

«Οι δεσμοί μας είναι ισχυρότεροι από ποτέ. Φέτος αναμένονται περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες στη χώρα σας», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στον ρόλο της τουρκικής διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο που «προσθέτει στην ευημερία και τη ζωτικότητά μας».

Εκτίμησε επίσης το ρόλο της Τουρκίας στις συλλογικές προσπάθειες για την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, από την οποία η Ρωσία αποχώρησε τον Ιούλιο.

Τόνισε ότι το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αυξάνεται σταθερά, προσθέτοντας: «Έχουμε ανακοινώσει την πρόθεσή μας να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για μια νέα ενισχυμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες του 21ου αιώνα για να συνάψουμε μια συμφωνία που καλύπτει τομείς όπως το ψηφιακό εμπόριο και το εμπόριο υπηρεσιών».

Είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με την Τουρκία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και οι δύο χώρες έχουν σημαντικές δεσμεύσεις να προστατεύουν η μία την άλλη» κατέληξε και σημείωσε, «η διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη είναι υψίστης σημασίας για εμάς. Από αυτή την άποψη, γνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει πραγματικά σημαντικές δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ.»

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου