Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Τι γνωρίζουμε για τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατά η Χαμάς – «Αυτό θα διαμορφώσει το μέλλον του πολέμου»


Τα βίντεο που κυκλοφορούν κόβουν την ανάσα

Με τον πόλεμο στο Ισραήλ που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου (07/10) να έχει κηρυχθεί και επισήμως από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο ισραηλινός στρατός καταγγέλλει πως η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κρατά ομήρους ένα «σημαντικό αριθμό» ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών.

Κάποιοι είναι ζωντανοί και κάποιοι θεωρούνται νεκροί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους. Παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και ανάπηροι είναι μεταξύ αυτών που απήχθησαν, πρόσθεσε. «Πρόκειται για αριθμούς που μέχρι τώρα ήταν αδιανόητοι», είπε. «Αυτό θα διαμορφώσει το μέλλον αυτού του πολέμου».

Σύμφωνα με τη Χαμάς, ο αριθμός των Ισραηλινών που αιχμαλωτίστηκαν ήταν «αρκετά μεγαλύτερος» από δεκάδες και είχαν μεταφερθεί σε τοποθεσίες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα μα το bbc.com, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την ευημερία των αιχμάλωτων και ότι το Ισραήλ θα «αντιμετωπίσει όποιον τους βλάψει».

Στο διαδίκτυο, κυκλοφορούν πολλά βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνουν Ισραηλινούς στα χέρια της Χαμάς. Ένα βίντεο, δείχνει ένα φορτηγό μέσα από πλήθος στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο φέρεται να μεταφέρει Ισραηλινούς ομήρους. Ένα άλλο βίντεο, το οποίο έχει εντοπιστεί γεωγραφικά στη Λωρίδα της Γάζας, δείχνει μια ξυπόλητη γυναίκα να σύρεται από το πίσω μέρος ενός φορτηγού με ματωμένα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη της.

 

Πήραν ομήρους από rave party

Κάποιοι όμηροι λέγεται ότι απήχθησαν από ένα υπαίθριο πάρτι στο Kibbutz Re’im, ένα προάστιο της πόλης Ofakim στο νότιο Ισραήλ – όχι μακριά από τη Γάζα. Μάρτυρες δήλωσαν στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι οι επιτιθέμενοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των παρευρισκομένων, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να αγνοούνται.

 Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από φεστιβάλ μουσικής που γινόταν στο Ισραήλ, περισσότερα από 200 πτώματα φέρεται να εντοπίστηκαν μετά από επίθεση της Χαμάς. Τα πλάνα φαίνεται να δείχνουν μια γυναίκα που συμμετείχε στο πάρτι, όπου δύο άντρες την έχουν απαγάγει και την κρατούν ως όμηρο, πάνω σε μια μοτοσικλέτα.

Αναγνωρίστηκε από τον αδελφό του συντρόφου της, Moshe Or, ως Ισραηλινή γυναίκα που ονομάζεται Noa Argamani. Ο κ. Or είχε δηλώσει την εξαφάνισή της, προτού δει στα βίντεο την ίδια και τον αδελφό του, οι οποίοι κρατούνταν και οι δύο από διαφορετικούς μαχητές. «Είδα τη Noa στο βίντεο φοβισμένη και τρομαγμένη, δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάει από το μυαλό της – να ουρλιάζει πανικόβλητη πάνω σε μια μοτοσικλέτα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Channel 12.

 

Καταστάσεις ομηρίας σε ισραηλινές πόλεις

Εκτός της Λωρίδας της Γάζας, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις φέρεται να απελευθέρωσαν ισραηλινούς πολίτες που κρατούνταν όμηροι σε δύο τοποθεσίες στα νότια. Στο Kibbutz Re’im, οι όμηροι που κρατούνταν σε μια τραπεζαρία απεγκλωβίστηκαν μετά από 18 ώρες, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια του Ισραήλ. Αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης έκαναν λόγο για 50 άτομα που κρατούνταν εκεί.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μια γυναίκα που αναγνωρίστηκε ως Έλλα είπε ότι ήταν οχυρωμένη σε ένα καταφύγιο για ώρες στην πόλη. «Ακούμε πολλούς πυροβολισμούς, μας είπαν ότι οι τρομοκράτες βρίσκονται στην τραπεζαρία, ακούμε πολλούς πυροβολισμούς», είπε. «Έχω χάσει επαφή με την οικογένειά μου. Ξέρω ότι ο πατέρας μου έχει απαχθεί… κανείς δεν μας λέει τι συμβαίνει. Δεν ξέρω αν η μητέρα μου είναι ζωντανή».

Εν τω μεταξύ, στο Κιμπούτς Ουρίμ, προάστιο της πόλης Οφακίμ, δύο Ισραηλινοί διασώθηκαν αφού κρατήθηκαν όμηροι από μαχητές της Χαμάς σε ένα σπίτι για ώρες το Σάββατο, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ Kan. Οι ένοπλοι είχαν εισέλθει στην πόλη και άνοιξαν πυρ εναντίον των κατοίκων που κατέφυγαν σε καταφύγια μετά την ενεργοποίηση του συναγερμού για ρουκέτες στην πόλη, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο κάτοικοι είχαν παραμείνει στο διαμέρισμά τους, όπου στη συνέχεια τέσσερις μαχητές τους πήραν ομήρους. Οι μαχητές σκοτώθηκαν αργότερα από τις ισραηλινές δυνάμεις. Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της διάσωσης, δήλωσε ο Καν.

ΠΗΓΗ  https://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου