Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ newpost.gr : Μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας «ξύνουν» τα βράχια στο Καστελόριζο και συνεργάζονται με κομάντος JTAC – Εντυπωσιακή προβολή ισχύος


Η μεγάλη Εθνική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 23» η οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία εντός της εβδομάδας έδωσε μια ακόμα ευκαιρία στην Πολεμική Αεροπορία να «σκεπάσει» κάθε γωνιά του Αιγαίου.

Κώστας Σαρικάς

Μπορεί από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν οι γείτονες σταμάτησαν τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά του Αρχιπελάγους οι ακρίτες μας να μη βλέπουν καθημερινά μαχητικά σε χαμηλό ύψος και να μην ακούνε τον εκκωφαντικό ήχο των κινητήρων τους όμως η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει σταματήσει να απλώνει τα φτερά της πάνω τους. Και να κρατά υψηλό το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους τους ότι τα ‘’γεράκια’’ της HAF είναι δίπλα τους και θα σηκώσει οποτεδήποτε απαιτηθεί μια ισχυρή ‘’ασπίδα’’ προστασίας έναντι κάθε απειλής.

Η μεγάλη Εθνική άσκηση ‘’ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 23’’ η οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία εντός της εβδομάδας έδωσε μια ακόμα ευκαιρία στην Πολεμική Αεροπορία να ‘’σκεπάσει’’ κάθε γωνιά του Αιγαίου εκτελώντας μια σειρά από σενάρια είτε αυτόνομα, είτε διακλαδικά σε συνεργασία  τόσο με το Πολεμικό Ναυτικό όσο και με τον Στρατό Ξηράς και τις Μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Κάποια μάλιστα από αυτά πραγματοποιήθηκαν πάνω από το Σύμπλεγμα του Καστελόριζου με συμμετοχή μαχητικών F-16 από τις Πολεμικές Μοίρες της Σούδας. Και προέβλεπαν είτε εναέρια μάχη είτε προσβολή στόχων στην ξηρά και στη θάλασσα.

Το πιο εντυπωσιακό από αυτά στο οποίο μάλιστα έγιναν μάρτυρες και οι κάτοικοι της Μεγίστης πραγματοποιήθηκε από μαχητικά της 340 Πολεμικής Μοίρας ‘’Αλεπού’’ με τη βοήθεια εξειδικευμένων Στελεχών Special Operators από την Μονάδα Αμφίβιων Καταδρομέων που έχει ως βάση τη Ρόδο. Τα δύο F-16 block 52+ από την 340 πέταξαν από τη Σούδα προς το Σύμπλεγμα του Καστελόριζου σε πολύ χαμηλό ύψος σχεδόν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έφτασαν αθέατα ως τα ακριτικά μας νησιά. Εκεί πάνω στους βράχους είχαν ακροβολιστεί οι κομάντος του ΕΤΕΘ και ήρθαν σε επαφή με τα μαχητικά καταδεικνύοντας εικονικούς στόχους που είχαν ήδη εντοπίσει στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα. Οι άριστα εκπαιδευμένοι JTAC(Joint Tactical Attack Controller) συνεργάστηκαν άριστα με τους ιπτάμενους στα μαχητικά κρούσης τα οποία διέθεταν εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων CFT’s για μεγαλύτερη αυτονομία στην αποστολή τους.

Οι ‘’Αλεπούδες’’ έκοψαν την ανάσα με τις εντυπωσιακές χαμηλές διελεύσεις τους όπως άλλωστε αποκαλύπτει και το βίντεο που παρουσιάζει το Newpost με τους κατοίκους να βλέπουν καθαρά στα πτερύγια τους τα σήματα με το ‘’γαλάζιο-μπλε’’ της Πολεμικής Αεροπορίας, να σηκώνουν ψηλά τα χέρια τους προς τους Έλληνες ιπτάμενους και να καταγράφουν τις εντυπωσιακές εικόνες.

Όμως δεν ήταν μόνο στο Σύμπλεγμα του Καστελόριζου όπου τα ‘’γεράκια’’ της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν ‘’ηχηρή’’ παρουσία αλλά όλα τα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο έως τη Ρόδο και τη Στρογγύλη. Και όπως ακριβώς έγινε στο Καστελόριζο έτσι και σε άλλα νησιά συνεργάστηκαν με Στελέχη Special Operators σε σενάρια κατάδειξης στόχων. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε όλες οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου όσο και οι Μονάδες Αμφίβιων Καταδρομέων στα ακριτικά νησιά διαθέτουν Στελέχη με υψηλή εκπαίδευση JTAC και πραγματοποιούν συνεχώς ανάλογες ασκήσεις. Ενώ και οι Μοίρες Κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας και κυρίως η 340 Μοίρα ‘’Αλεπού’’ και η 347 Μοίρα ‘’Περσέας’’ έχουν αποκτήσει  αξιοζήλευτες δυνατότητες στην εκτέλεση σεναρίων προσβολής στόχων υψηλής δυσκολίας με τη συνδρομή κομάντος JTAC.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου