Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

AGM-158 JASSM: Ο φονικός πύραυλος cruise, “καψούρα” και της ελληνικής Αεροπορίας (vid)


Ο AGM-158 JASSM είναι συμβατικής πολεμικής κεφαλής (γόμωσης) πύραυλος (Air to Ground Missile) πλεύσης (cruise), χαρακτηριστικών stealth, που σχεδιάστηκε για την καταστροφή στόχων υψηλής αξίας, εκτοξευόμενος από αεροσκάφη εκτός της ακτίνας της αεράμυνας του αντιπάλου. Έχει τη δυνατότητα αυτόματης αναγνώρισης/ταυτοποίησης στόχων, αυτόνομης καθοδήγησης και προσβολής ακριβείας με διεισδυτική πολεμική κεφαλή J-1000, υψηλής εκρηκτικότητας. 

Αυτά τα χαρακτηριστικά δίνουν δυνατότητες στο JASSM έναντι “σκληρών” στόχων με ισχυρή άμυνα, όπως καταφύγια αεροσκαφών και υπόγειες εγκαταστάσεις διοίκησης, καθώς και “μαλακών” στόχων, όπως ναυπηγεία, ή σιδηροδρομικοί σταθμοί και κόμβοι.

Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗ

Μετά από σκληρό διαγωνισμό το πρόγραμμα κατακυρώθηκε στην Lockheed Martin και υλοποιήθηκε ταχύτατα. Πρόκειται για αυτοπροωθούμενο όπλο, με στροβιλοκινητήρα Teledyne CAE J402 και μοναδιαία κεφαλή ειδικού περιβλήματος και σχεδίασης για αυξημένη διατρητικότητα, όπως θα δούμε. Φυσικά περιλαμβάνει ζεύξη δεδομένων, τερματική καθοδήγηση με νέας γενιάς μη ψυχόμενο διχρωματικό απεικονιστή υπερύθρου (IR) με ακρίβεια τριών μέτρων και καθοδήγηση μεσοπορείας με σύστημα αδρανειακής/ δορυφορικής ναυτιλίας (GPS/INS).

Το βασικό ζητούμενο της υιοθέτησης πολεμικής κεφαλής 1000 λιβρών ήταν η διασφάλιση διεισδυτικότητας, είτε μέσω της υιοθέτησης μεταλλικού περιβλήματος, είτε μέσω της χρήσης υψηλής πυκνότητας μεταλλικού σώματος. Η κεφαλή είναι επίσης γεμάτη με προηγμένο εκρηκτικό για να αντισταθμίσει το μειωμένο βάρος της. Η πυροδότησή της γίνεται μέσω ειδικού πυροσωλήνα Hard Target Smart Fuze (HTSF), που χρησιμοποιεί επιταχυνσιόμετρο, προκειμένου η κεφαλή να “αισθάνεται” τα στρώματα τσιμέντου που διαπερνά μέσω της ανάπτυξης δυναμικών φορτίσεων (G). O δε πυροσωλήνας, μέσω του επιταχυνσιομέτρου μπορεί να διακρίνει – αναγνωρίσει έδαφος, σκυρόδεμα, βράχο και αέρα.

Ο AGM-158A JASSM παραγωγής περιέχει την διεισδυτική πολεμική κεφαλή WDU-42/B (J-1000), βάρους 1000 λιβρών (453 κιλά), που με τη σειρά της περιέχει 240 λίβρες εκρηκτικού AFX-757. Το AFX-757 αναπτύχθηκε από το AFRL (Ερευνητικό Εργαστήριο της USAF), στην αεροπορική βάση Eglin της Φλόριντα. Ο πυροσωλήνας FMU-156/B χρησιμοποιεί προωθητή PBXN-9 βάρους 150 γραμμαρίων. Το κοινό πρόγραμμα (USAF/USN), Joint Air to Surface Standoff Missile (JASSM) εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του FY96, μετά τη ματαίωση του Tri-Service Stand-off Attack Missile (TSSAM), που είχε προηγηθεί.

Ο JASSM ενσωματώθηκε αρχικά στα αεροσκάφη F-16, B-52 και F/A-18 E/F και σε δεύτερο χρόνο στα F-15E, F-117, B-1B, B-2, P-3C και S-3B. Το όπλο έπρεπε να έχει τη δυνατότητα προσβολής τόσο σταθερών, όσο και κινούμενων στόχων σε μεγάλες αποστάσεις και με μεγάλη ακρίβεια. Μετά την άφεση και την ενεργοποίηση του κινητήρα του, θα έπρεπε να πετά αυτόνομα σε μικρό ύψος προς την περιοχή ενός στόχου, όπου ένα αυτόνομο τερματικό σύστημα καθοδήγησης θα εξασφάλιζε πλήγμα ακριβείας.

Η καθοδήγηση του JASSM κατά τη διαδρομή του προς το στόχο, εξασφαλίζεται μέσω GPS/INS που έχει πλαισιωθεί και από σύστημα αποτροπής παρεμβολών GPS. Στην τερματική φάση, το JASSM καθοδηγείται από αισθητήρα υπερύθρων (IR) και σύστημα αναγνώρισης – ταυτοποίησης στόχου. Ο παθητικός αισθητήρας IR του JASSM είναι ένας αισθητήρας μεσαίου μήκους κύματος που χρησιμοποιεί μια συστοιχία εστιακού επιπέδου 256 x 256 με εύρος πεδίου θέας (IFOV) 12 μοιρών. Ο αισθητήρας IR ενεργοποιείται σε περίπου 8 δευτερόλεπτα πριν την πρόσκρουση.

Σε αυτό τον χρόνο λαμβάνονται περίπου 10-15 καλές εικόνες υπερύθρων για να αξιοποιηθούν από τον αλγόριθμο συσχέτισης στόχου μόλις ο αισθητήρας ενεργοποιηθεί και σταθεροποιηθεί. Οι κανονικές γωνίες βύθισης του JASSM κυμαίνονται από 40 έως 70 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα (40 μοίρες βύθιση για “μαλακούς” στόχους, 70 για “σκληρούς” που απαιτούν διείσδυση). H ακτίνα του AGM-158A δίνεται στα 370 περίπου χιλιόμετρα (230 μίλια). 

Η έκδοση AGM-158B JASSM-Extended Range (JASSM-ER) χρησιμοποιεί το ίδιο βασικό σώμα με το AGM-158A JASSM, αλλά διαθέτει νέο παρακαμπτικό (turbofan) στροβιλοκινητήρα Williams International F107 και μεγαλύτερη δεξαμενή καυσίμου. Συνδυασμός που αυξάνει την αυτονομία σε περισσότερα από 500 μίλια (930 χιλιόμετρα). Ο -ER πιστοποιήθηκε στο βομβαρδιστικό B-1B το 2015, στο F-15E το 2018 και θα ενσωματωθεί σε όλα τα μαχητικά και βομβαρδιστικά των ΗΠΑ. Η παραγωγή πλήρους ρυθμού του όπλου ξεκίνησε το 2018, ενώ από το οικονομικό έτος 2016 (FY16), διακόπηκε η παραγωγή του -Α. Η συνολική προγραμματισμένη παραγωγή θα ανέλθει σε 10.000 JASSM (2.034 μονάδες κατασκευάστηκαν) και JASSM-ER, καθώς και 400 LRASM.

Περαιτέρω εξέλιξη οδήγησε στο ακόμα μεγαλύτερης ακτίνας JASSM-XR, το οποίο προορίζεται για μελλοντική παραγωγή. Η Lockheed Martin ανέπτυξε τον αντιπλοϊκό AGM-158C LRASM, ο οποίος πήρε αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (IOC) στο B-1B τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ έχει ήδη ενσωματωθεί στο F/A-18E/F και στο B-52. Πρόκειται για έκδοση του JASSM με επανασχεδιασμένη άτρακτο για αυξημένα χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth), νέο αισθητήρα υπερύθρων και πολύ πιο προηγμένο σύστημα ταυτοποίησης στόχου μέσω αλγορίθμου, αισθητήρες εντοπισμού από ραντάρ και πολλά άλλα.

Πρόκειται δηλαδή για εντελώς νέο και σημαντικά διαφοροποιημένο όπλο σε σχέση με τον JASSM/JASSM-ER, στο οποίο θα γίνει ξεχωριστή αναφορά. Λόγω των δυνατοτήτων του σε αντιπλοϊκές επιχειρήσεις από μεγάλες αποστάσεις, θα ενσωματωθεί και στο P-8A Poseidon.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου