Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Διπλωματική “βρωμιά” από τους ανθέλληνες Εγγλέζους: Ο Πρωθυπουργός τους νομίζει ότι προσβάλει την Ελλάδα, με την ακύρωση της συνάντησης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρεβρέθηκε σε εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας, στο Λονδίνο, Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σε μία απαράδεκτη διπλωματική απρέπεια προχώρησε η Βρετανία εναντίον της Ελλάδας, μίας χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ, η οποία πάντα πάντα στο πλευρό των Εγγλέζων, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για γνωστών ανθελλήνων και φιλότουρκων. Υποστηρίζουν πάντα τις τουρκικές θέσεις σε όλα τα επίπεδα ακόμα και τις απαράδεκτες απαιτησεις της για το Αιγαίο.

Επίσης, όπως είναι γνωστό, δημιουργούν μύρια προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία θέλουν να ελέγχεται από την κατοχική Τουρκία.

Με πρωτοβουλία και απόφαση του Βρεττανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ενοχλήθηκε με τις ορθές αναφορές του Έλληνα ηγέτη για την ανάγκη επιστροφής των Μαρμάτων του Παρθενώνα, αξυρώθηκε η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Η Ελλάδα και η Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους. Λένε ότι ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό Πρωθυπουργό.

Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

  • Τι είπε ο κ. Μητσοτάκης στο BBC

Την Κυριακή, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, σε συνέντευξή του στο BBC.

«Νομίζω ότι [τα Γλυπτά του Παρθενώνα] δείχνουν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο και χτίστηκε για αυτό τον σκοπό. Δεν είναι θέμα επιστροφής εκθεμάτων των οποίων αμφισβητείται η ιδιοκτησία. Αυτά τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ουσιαστικά εκλάπησαν. Είναι ένα ζήτημα επανένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε:

«Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι θεατές να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει:

«Συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση» με σκοπό «να επιτευχθεί μια συμφωνία που ουσιαστικά θα αποτελεί συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα συνεχίσω να επιμένω σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Sir Keir Starmer.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε έμφαση στη σημασία των ελληνοβρετανικών σχέσεων, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τις χώρες της ΕΕ.

Προσθέτουν, πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο ηγέτης των Εργατικών συζήτησαν τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας και τις επενδύσεις σε υποδομές, καθώς ο κ. Starmer παρουσίασε το σχέδιό του για την ενίσχυση της ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συζήτησαν, ακόμη, για τη σημασία στενής συνεργασίας σε ζητήματα ευρύτερης ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετανάστευσης και δράσης για το Κλίμα, καθώς και για τους σημαντικούς πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης συνεισφοράς των ελληνικών κοινοτήτων στη βρετανική κοινωνία.

Επιπλέον, συμπληρώνουν ότι αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν στη σημασία των ανθρωπιστικών παύσεων.

  • Η Ντάουνινγκ Στριτ για την ακύρωση της συνάντησης

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».

Με αυτή την απαράδεκτη δήλωση απάντησε η Ντάουνινγκ Στριτ όταν ερωτήθηκε γιατί ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης.

Σε δηλώσεις στο BBC, ανώτερη πηγή των Συντηρητικών χαρακτήρισε τα Γλυπτά του Παρθενώνα «Ελγίνεια» λέγοντας:

«Ηταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια. Η θέση μας είναι σαφής – αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

  • Κανένα ενδεχόμενο επιστροφής, λένε οι Εγγλέζοι

Λίγο πριν γνωστοποιηθεί η ακύρωση της συνάντησης, η Ντάουνινγκ Στριτ έλεγε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε ερώτηση αν κ. Σουνάκ συμφωνεί με τη σύγκριση του κ. Μητσοτάκη μεταξύ των Γλυπτών και της Μόνα Λίζα, ο εκπρόσωπος δήλωσε:

«Προφανώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούμε. Αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη, ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγών».

Ο αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής του νόμου του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.

  • Κασσελάκης: Απαράδεκτη η απόφαση του Σούνακ

«Είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη», σημειώνει με ανάρτηση του στο «Χ» ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει ότι «η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού. Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο».

«Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας», υπογραμμίζει.

  • «Απαράδεκτη» η αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης του βρετανού πρωθυπουργού με τον κ. Μητσοτάκη λέει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ

Ενέργεια απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη σε κάθε έννοια διπλωματίας, χαρακτήρισε ο Δημήτρης Μάντζος, αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ με ανάρτησή του την αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού Πρωθυπουργό με τον Κ.Μητσοτάκη.

“Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενός παγκοσμίου εμβέλειας μνημείου, αποτελεί οικουμενικό αίτημα», πρόσθεσε.

Και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η αναλυτική ενημέρωση από την Κυβέρνηση, δεδομένων των κατά καιρούς διαρροών περί επικείμενης επίτευξης συμφωνίας».

  • Το επίμαχο δημοσίευμα του BBC

«Ο Σουνάκ ακυρώνει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα

Διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Ελγίνεια Μάρμαρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντήσει τον Ρίσι Σουνάκ στο Λονδίνο, αλλά η Downing Street την ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

Εκπρόσωπος του Έλληνα πρωθυπουργού δήλωσε στο BBC ότι είναι ”απογοητευμένος” που η συνάντηση ακυρώθηκε ”την 11η ώρα”.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση είχε ακυρωθεί.

Η ακύρωση ήρθε λίγες μέρες αφότου ο κ. Μητσοτάκης είπε στη Laura Kuenssberg του BBC ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν.

”Ο πρωθυπουργός είναι απογοητευμένος που ο πρωθυπουργός Σουνάκ ακύρωσε τη διμερή τους συνάντηση την 11η ώρα σήμερα”, αναφέρεται στην ελληνική ανακοίνωση.

”Η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν μια πολύ βαθιά ιστορία φιλίας και συνεργασίας και η ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά έκπληκτη από αυτή την απόφαση.

Ο πρωθυπουργός ανυπομονούσε να συζητήσει μια σειρά από θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, καθώς και κοινές προκλήσεις όπως η μετανάστευση και φυσικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα”.

Πηγές που γνωρίζουν τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ”μπερδεμένος και ενοχλημένος”.

Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει αύριο (σήμερα) το μεσημέρι και, όπως καταλαβαίνει το BBC, επρόκειτο να διαρκέσει 45 λεπτά.

Όμως η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην Κυριακή του BBC με το πρόγραμμα της Laura Kuenssberg είχε εκνευρίσει τον Ρίσι Σούνακ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν καθώς υπάρχουν μερικά από τα τεχνουργήματα στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση.

Τα μάρμαρα, γνωστά και ως Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι αρχαίοι ελληνικοί θησαυροί στο Βρετανικό Μουσείο που έφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και είπε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. [σ.σ.: αυτό ΔΕΝ ισχύει φυσικά]

Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε: ”Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχολιασμούς σχετικά με τα μάρμαρα του Ελγίνου πριν από αυτήν.

Η θέση μας είναι σαφής. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του βρετανικού μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση”.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νίκος Αρμένης – ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ι. Καριπίδης

Λονδίνο, United Kingdom
BBC – Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου