Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Υπογραφή πρωτοκόλλου για τη βελτίωση του εμπορίου Ελλάδας - Τουρκίας: Τι συμφωνήθηκε


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη στις 23-24 Νοεμβρίου η συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής Χερσαίων Μεταφορών Τουρκίας - Ελλάδας, όπου υπογράφηκε πρωτόκολλο για τη βελτίωση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Με το πρωτόκολλο αυτό, η ποσόστωση των διμερών εγγράφων διαμετακόμισης αυξήθηκε από 26 χιλιάδες σε 30 χιλιάδες συνολικά. Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι τα πρόσθετα έγγραφα διέλευσης που θα παραληφθούν το 2023 δεν θα αφαιρεθούν από τις ποσοστώσεις του 2024.

Της ελληνικής αντιπροσωπείας προήδρευσε ο Γεώργιος Πατσιαβός, Γενικός Διευθυντής Μεταφορών και της τουρκικής αντιπροσωπείας ο Μουράτ Μπαστόρ, Γενικός Διευθυντής Ρύθμισης Υπηρεσιών Μεταφορών.

Συζήτησή για διευκόλυνση σε μεταφορά προϊόντων

Συζητήθηκαν λεπτομερώς οι επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ των δύο χωρών, ενώ κατά τη συνάντηση, η τουρκική αντιπροσωπεία ζήτησε να εκπονηθεί μελέτη για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ορισμένων προϊόντων, όπως τα ευπαθή τρόφιμα, τα ψάρια και τα νωπά λαχανικά και φρούτα. Η ελληνική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι θα αξιολογήσει το θέμα με τους αρμόδιους φορείς. Στη συνάντηση αποφασίστηκε επίσης να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των ενώσεων μεταφορών των δύο χωρών και να συζητηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας με τη δημιουργία ενός δικτύου μεταφορών.

Οι επιβατικές μεταφορές ανέκαμψαν

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι αντιπροσωπείες συζήτησαν επίσης λεπτομερώς τις επιβατικές μεταφορές. Οι επιβατικές μεταφορές, οι οποίες σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν επανέλθει στο προηγούμενο επίπεδό τους τα τελευταία δύο χρόνια. Τα μέρη αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τη διευκόλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις άδειες μεταφοράς επιβατών και την επιτάχυνση των επιχειρηματικών διαδικασιών.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου