Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Η Ελλάδα τίμησε δεκάδες Αυστραλούς που την υπερασπίστηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο


(Φωτ.: Κώστας Ντεβές / neoskosmos.com)

Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το ελληνικό προξενείο της Μελβούρνης και το Ελληνικό Παράρτημα του RSL

Σε μια συγκινητική εκδήλωση στην έδρα του Ελληνικού Παραρτήματος του RSL στη Μελβούρνη, η Ελλάδα τίμησε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, δεκάδες Αυστραλούς που πολέμησαν στην ελληνική επικράτεια, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η ελληνική κυβέρνηση απένειμε το μετάλλιο της Ελληνικής Εκστρατείας στους απογόνους των Αυστραλών βετεράνων, ως σύμβολο εκτίμησης για τη συνεισφορά τους.

Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα των Αυστραλών βετεράνων έφθασαν στην εκδήλωση φορώντας τα παράσημα των προγόνων τους.

Οι περισσότεροι από τους βετεράνους κατάφεραν να επιστρέψουν στην Αυστραλία ενώ εκτιμάται ότι 840 στρατιώτες άφησαν την τελευταία τους πνοή σε ελληνικό έδαφος.

(Φωτ.: Κώστας Ντεβές / neoskosmos.com)

«Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου υπηρέτησαν στην Ελλάδα 17.000 Αυστραλοί, εκ των οποίων 840 σκοτώθηκαν και θάφτηκαν σε ελληνικό έδαφος. Πολλοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν και κάποιοι πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα στη μάχη», είπε ο συγγραφέας, ερευνητής και πρόεδρος του Ελληνικού παραρτήματος RSL Στηβ Κυρίτσης που παρουσίασε την εκδήλωση.

O ερευνητής και συγγραφέας Αναστάσιος (Στηβ) Κυρίτσης (πηγή: SBS Greek / Panos Apostolou)

Ο Κυρίτσης συνεργάστηκε με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη Εμμανουήλ Κακαβελάκη προκειμένου να εντοπιστούν οι Αυστραλοί βετεράνοι ή οι οικογένειές τους και να τους απονεμηθεί το μετάλλιο της Ελληνικής Εκστρατείας. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του έψαξε στα Εθνικά Αρχεία της Καμπέρας για να διασταυρώσει τα υπηρεσιακά αρχεία των βετεράνων που υπηρέτησαν στην Ελλάδα το διάστημα 1940-1941.

Καρπός της έρευνας ήταν να εντοπιστούν 40 οικογένειες βετεράνων, ενώ έγινε σαφές πως όλοι οι Αυστραλοί στρατιώτες έχουν φύγει από τη ζωή.

(Φωτ.: Κώστας Ντεβές / neoskosmos.com)

Τα μετάλλια απένειμε στους συγγενείς ο Έλληνας πρόξενος και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας στην Καμπέρα συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός.

(Φωτ.: Κώστας Ντεβές / neoskosmos.com)

⇒ Διαβάστε εδώ τα ονόματα των Αυστραλών που πολέμησαν για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αλλά και περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου