Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Νετανιάχου: Η Γάζα δεν θα είναι σταθμός ούτε της Χαμάς, ούτε της Φατάχ


ΟΙσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε σε δηλώσεις του ότι δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να «επαναλάβει τα λάθη του Όσλο», αναφερόμενος στις συμφωνίες του Όσλο τη δεκαετία του '90.

Οι συμφωνίες του Όσλο πραγματοποιήθηκαν με σκοπό να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, με την εγγύηση και τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να εξασφαλίσουν το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στον αυτοπροσδιορισμό.

Στο μεταξύ, ο Μπάιντεν δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι διαφωνεί σε μεγάλο βαθμό με τον Νετανιάχου, αν και υποστηρίζει το Ισραήλ και τον πόλεμό του κατά της Χαμάς, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να παραδέχεται ότι υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα πλάνα για τη μεταπολεμική Γάζα.

«Εκτιμώ βαθύτατα την αμερικανική υποστήριξη για την καταστροφή της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων μας», ανέφερε ο Νετανιάχου σε δήλωση σε βίντεο στα εβραϊκά. 

«Μετά από εντατικό διάλογο με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τους ανθρώπους του, λάβαμε πλήρη υποστήριξη για την χερσαία επιχείρηση αλλά και τον περιορισμό της πίεσης που επικρατεί διεθνώς για τον τερματισμό του πολέμου.

Ναι, υπάρχει διαφωνία όταν πρόκειται για το "τι θα γίνει μετά τη Χαμάς" και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και εδώ», πρόσθεσε ο Νετανιάχου. «Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου: Δεν θα επιτρέψω στο Ισραήλ να επαναλάβει το λάθος του Όσλο.

Δεν μπορεί μετά τις τεράστιες θυσίες των πολιτών και των μαχητών μας, να αφήνουμε στη Γάζα αυτούς που διδάσκουν την τρομοκρατία, υποστηρίζουν την τρομοκρατία, χρηματοδοτούν την τρομοκρατία», σχολίασε, κάνοντας μια προφανή αναφορά στο ότι μπορεί η Παλαιστινιακή Αρχή να κυβερνά τη Γάζα. «Η Γάζα δεν θα είναι ούτε σταθμός της Χαμάς ούτε της Φατάχ».

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου