Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ της KNDS France για Μηχανοκίνητο Πεζικό… με ΤΟΜΑ “PHILOKTETES”


Μία ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση του Μηχανοκίνητου Πεζικού του Ελληνικού Στρατού κατέθεσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πριν περίπου ένα μήνα η γαλλική Nexter, που πλέον ονομάζεται KNDS France (Krauss Maffei –Wegmann NEXTER Defence Systems).

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση περιλαμβάνει:
>την προμήθεια 270 έως 280 τροχοφόρων (8×8) τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ» (PHILOKTETES), συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων οικογενείας και εξοπλισμού υποστήριξης – συντήρησης και εκπαίδευσης
>την προμήθεια 80 μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ VBCI MK1 με πυροβόλο 20 χλστ., από τα αποθέματα του Στρατού της Γαλλίας
>ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιομηχανικής συνεργασίας με την εγχώρια βιομηχανία με σκοπό τη συμπαραγωγή του συνόλου των οχημάτων στην Ελλάδα και τη δημιουργίας εγχώριας υποδομής για την υποστήριξη, συντήρηση – επισκευή και αναβάθμιση τους σε όλη τη διάρκεια του επιχειρησιακού τους βίου
>στρατηγική συνεργασία για τη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανικής βάσης σε μελλοντικές εξαγωγές του «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ».

Το γαλλικό ΤΟΜΑ «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ» θα συνιστούσε επιχειρησιακό άλμα στο μέλλον για τον Ελληνικό Στρατό. Μπορεί να μην αρέσει αλλά η αλήθεια είναι ότι το Όπλο του Πεζικού έχει για δεκαετίες παραμεληθεί. Αποτέλεσμα αυτής της καταστάσεως είναι να διαθέτει το 2024 μόνον Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού όπως τα Μ113 και ελάχιστα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder τουλάχιστον 30ετίας που παραλήφθηκαν ως «αντικαταστάτες» των ακόμα παλαιοτέρων ανατολικής προελεύσεως 40 ΤΟΜΑ BMP-1 που αποσύρθηκαν από τα νησιά για να χορηγηθούν στην Ουκρανία. Δεν είναι δυνατόν το Πεζικό η ραχοκοκαλιά του Ελληνικού Στρατού να συνεχίζει να χρησιμοποιεί μουσειακά μέσα. Είτε αρέσει είτε όχι, κοινό «μυστικό» αποτελεί το ότι δεν μπορεί στην ουσία να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός συγχρόνου πεδίου μάχης, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Το τεράστιο κενό που έχει δημιουργηθεί μπορεί να καλυφθεί μόνον με ένα μεγάλο άλμα και όχι με μικρά βήματα και εκσυγχρονισμούς μέσων τουλάχιστον 30-40ετίας με αμφισβητήσιμη επιχειρησιακή αξία και δυσμενή σχέση κόστους / αποτελεσματικότητας. Για τον λόγο αυτόν, απαιτείται το Πεζικό να προμηθευτεί ένα σύγχρονο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) για να εξοπλίσει τα Μηχανοκίνητα Τάγματα αιχμής για τα επόμενα 30 χρόνια.

Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγική παράγραφο, πριν από μερικές εβδομάδες η γαλλική ΝΕΧΤER η οποία μετά την συγχώνευση με την γερμανική εταιρεία Krauss Maffei –Wegman ονομάζεται πλέον KNDS France (Krauss Maffei –Wegman NEXTER Defence Systems) υπέβαλε στον Ελληνικό Στρατό μία πολύ ενδιαφέρουσα και ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία αφορά στην απόκτηση ενός μεγάλου αριθμού 8×8 Τροχοφόρων ΤΟΜΑ «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ»(PHILOKTETES). Μαζί με τα «οχήματα οικογενείας», ο αριθμός τους σύμφωνα με τις ανάγκες του Στρατού θα προσεγγίσει τα 270-280. Ο «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ» είναι εξοπλισμένος με έναν πλήρως ρομποτικό πύργο, πυροβόλο 40 χιλ και φέρει Αντιαρματικό Εκτοξευτή με βεληνεκές 5 χιλιόμετρα, με βλήμα που μπορεί περάσει κάθε γνωστή θωράκιση άρματος.

Για την κάλυψη άμεσων επιχειρησιακών αναγκών σε περίπτωση προμήθειας του συγχρόνου αυτού ΤΟΜΑ, η πρόταση περιλαμβάνει και πώληση 80 μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ VBCI MK1 με πυροβόλο 20 χιλ που είναι ο προκάτοχος του «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ», τα οποία ανήκουν στον Γαλλικό Στρατό και θα παραδοθούν ανακατασκευασμένα και πλήρως επιχειρησιακά και συμβατική δέσμευση για ακολουθούσα υποστήριξη (FOS) 15 ετών.

Δεν θα μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, άλλωστε πολλές από αυτές ανευρίσκονται στο διαδίκτυο και είναι σε αρκετούς γνωστές. Κρίνεται όμως σκόπιμο να επισημανθεί ότι το ΤΟΜΑ «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ» το οποίο είναι στην πραγματικότητα με τα όπλα του κάτι παραπάνω από ένα ΤΟΜΑ, είναι μία πλατφόρμα αμέσου πυρός που μεταφέρει μία Ομάδα Πεζικού μαζί με τον βαρύ οπλισμό και τα πυρομαχικά της διακρίνεται για την υψηλού βαθμού ευκινησία και ταχυκινησία του με ταχύτητα που προσεγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ διαθέτει υψηλή προστασία θώρακος. Το Σύστημα Ελέγχου Πυρός και τα οπτικά του είναι τελευταίας τεχνολογίας ενώ διαθέτει και Σύστημα Διαχείρισης Πεδίου Μάχης. Διατίθενται επίσης διαμορφώσεις όπως Οχήματα Διοικήσεως, Περισυλλογής και Φορειοφόρα.

Πριν από έναν περίπου χρόνο εκπρόσωποι του Ελληνικού Στρατού μετέβησαν στον πεδίο ασκήσεων και βολών του Γαλλικού Στρατού στην Canjiuers στην Νοτιοανατολική Γαλλία όπου για ένα τριήμερο παρακολούθησαν εκτεταμένη επίδειξη του «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ» και είχαν την δυνατότητα να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα. Τον Νοέμβριο 2023 στην ΤΑΜΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» όπου συνεκπαιδεύτηκαν ελληνικά και γαλλικά στρατιωτικά τμήματα ο προκάτοχος του «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ» VBCI MK1 άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις με τις επιδόσεις του αλλά και τις δυνατότητες να συνεργαστεί πλήρως με άρματα LEOPARD 2 HEL σε ιδιαίτερα δύσκολο από πλευράς βατότητας έδαφος.

Όπως αναφέρθηκε, σε περίπτωση που αποκτηθεί θα εισάγει τον Στρατό και ιδιαίτερα τον «Βασιλιά των Όπλων» όπως αποκαλείται το Πεζικό στην νέα 30ετία. Πώς θα μπορούσε άραγε ένα μέσο που είναι ήδη σε χρήση περίπου για 30 χρόνια να πετύχαινε κάτι τέτοιο! Αξιόλογη είναι επίσης και η πρόταση που αφορά την υποστηριξιμότητα με ένα πλήρες πακέτο ανταλλακτικών και ειδικών εργαλείων και διαγνωστικών συσκευών αναλόγως του κλιμακίου συντηρήσεως ενώ διασφαλίζεται ακολουθούσα υποστήριξη (FOS) για τα επόμενα 20 χρόνια από την απόκτηση τους. Η προμήθεια θα περιλαμβάνει και όλα τα απαραίτητα συστήματα εξομοιωτών.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες η KNDS France βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο συνομιλιών για στρατηγική συνεργασία με την Εταιρεία ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου η οποία θεωρείται από τους Γάλλους αξιόπιστος εταίρος με δυνατότητες και εμπειρία, προκειμένου όλες οι μονάδες να συμπαραχθούν στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα, αρκετές ελληνικές εταιρείες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ως υποκατασκευαστές  και έχουν την δυνατότητα να το κάνουν. Αυτό σημαίνει δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας και μεταφορά τεχνολογίας προς όφελος όχι μόνον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και γενικότερα.

Επιφυλασσόμαστε να δώσουμε σε μεταγενέστερο χρόνο οικονομικά στοιχεία. Μία γενική εκτίμηση είναι ότι θα κινηθεί ίσως λίγο πάνω από 3 δισ. ευρώ και εκτός από τα οχήματα θα συμπεριληφθούν στο πακέτο προμήθειας, εξομοιωτές πυρομαχικά κ.λπ. Και επειδή οι Γάλλοι γνωρίζουν τα τωρινά δημοσιονομικά της Ελλάδας, έχουν συμπεριλάβει στην προσφορά και πρόταση χρηματοδότησης από πολύ μεγάλη Γαλλική Τράπεζα με ευνοϊκούς όρους. Για τον «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ» ενδιαφέρεται το Κατάρ αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ – ΝΑΤΟ, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία ενώ η προμήθεια θα μπορούσε να συνδυαστεί και με αντίστοιχο πρόγραμμα της Κύπρου.

Εν κατακλείδι, επισημαίνεται ότι η πρόταση συμμορφώνεται πλήρως τις προβλέψεις της Συμφωνίας Εταιρικής Στρατηγικής Σχέσης Γαλλίας-Ελλάδος που υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο 2021 (Μέρος ΙV Άρθρα 24-27) και εφόσον προχωρήσει θα είναι ακόμα ένα ουσιαστικό και όχι απλά ένα λεκτικό βήμα για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αυτονομίας. Καταληκτικά, αξίζει να προστεθεί ότι το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, τον Γαλλικό Στρατό και τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA).

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου