Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Κίνδυνο ανάφλεξης περιμένει η Αθήνα στο Αιγαίο: Γιατί αναδύθηκε ο κακός εαυτός της Τουρκίας


Αλεξία Τασούλη

Το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» σχεδιάζει νέες έρευνες ανατολικά της Καρπάθου σε σημείο που εφάπτεται με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ηανω τελεία που μπήκε και στο παρ’ολιγο «θερμό» επεισόδιο ανοιχτά της Κάσου θα έχει και συνέχεια καθώς το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» σχεδιάζει νέες έρευνες ανατολικά της Καρπάθου σε σημείο που εφάπτεται με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το γεγονός ότι το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας συνεχίζει να συντηρεί το θέμα, καθώς ανοίγουν τη βεντάλια των προκλήσεων, Κυπριακό, «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη ακόμη και ψεύδη ότι το ελληνικό λιμενικό δεν βοήθησε μετανάστες, σημαίνει ότι η στασιμότητα είναι το πλέον αισιόδοξο σενάριο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού δεν πτοεί την Άγκυρα όπως έχουμε δει και στο παρελθόν με το επεισόδιο με το Oruc reis.

Τι σκέφτονται στο Μαξίμου

Κύριο μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην κλιμακωθεί η ένταση και να οδηγηθούμε ομαλά στην επόμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο.

Ωστόσο η προκλητική παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων σε απόσταση 6,1 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Κάσου για την επιτήρηση του ιταλικού πλοίου που εκτελούσε έρευνα για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης Κύπρου-Κρήτης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως δήθεν δικαίωμα της Τουρκίας και να δημιουργήσει τετελεσμένα ή γκρίζες ζώνες. Διότι στην περίπτωση της Κάσου, τα τουρκικά πολεμικά πλοία μπορεί να έμειναν έξω από τα χωρικά ύδατα, αλλά η παραμονή τους εκεί εκδήλωνε την τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ, όπως ορίστηκε με τη μεριική οριοθέτηση Ελλάδας - Αιγύπτου.

Η παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός της ελληνικής ΑΟΖ στην Κάσο επιβεβαιώνει τη σθεναρή υποστήριξη της Τουρκίας στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς επίσης και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, ένα τεράστιο αλλά συμβιβαστικό κενό που άφησε ο καθορισμός της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου όπως έκρινε εκείνη τη στιγμή τότε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Τι εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν

Έμπειροι διπλωμάτες με τους οποίους συνομιλήσαμε εντάσσουν στην ανάλυσή τους την ερμηνεία ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη διεθνή αταξία στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή θεωρώντας ότι του προσφέρει ευκαιρίες, που δεν θέλει να χάσει. Γι αυτό και οξύνει τους τόνους, στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Μέση Ανατολή, εκτιμώντας ότι η νίκη Τραμπ, σε συνδυασμό με την επικράτηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα τον επηρεάσει προς οφελός του.

Καθάλου τυχαία δεν βρίσκεται από χτες στη Λευκωσία ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για θέματα διαχείρισης και πόρων, Ρίτσαρντ Ρ. Βέρμα, για να ενημερωθεί για τους σχεδιασμούς που αφορούν την υποστήριξη της διαχείρισης κρίσεων στην περιοχή.

Σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η Πρέσβυς των ΗΠΑ, Τζούλι Φίσερ, αναφέρει ότι ο κ. Βέρμα βρίσκεται στην Κύπρο «για να επισκεφθεί βασικές υλικοτεχνικές εγκαταστάσεις της Κύπρου και να ενημερωθεί για τον συνεχή σχεδιασμό για την υποστήριξη της διαχείρισης κρίσεων στην περιοχή». «Αυτή η επίσκεψη είναι το επόμενο βήμα σε μια συνεχή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» , καταλήγει η ανάρτηση.

Για να ενισχύσει τη θέση της η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την πρόεδρο της Κομισιόν να της δοθεί το χαρτοφυλάκιο για την Μεσόγειο, το οποίο είχε εξαγγείλει η Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν κατά την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου