Ιούλιος 28, 2024. Ελλάδα.
Χάρη στα θετικά βήματα και την πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων, τα προβλήματα που βιώνουν η Τουρκία και η Ελλάδα για σχεδόν εκατό χρόνια άρχισαν επιτέλους να επιλύονται, γράφει ο Ρουσλάν Μπασιρλί ανταποκριτής μέσων ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν στην Άγκυρα.
Και παρόλο που το Κυπριακό, όπως και πριν, παραμένει πηγή έντασης στο κομμάτι Αθήνας-Άγκυρας, οι αμοιβαίες επισκέψεις Ερντογάν και Μητσοτάκη, καθώς και η παρουσία ανοιχτών διαύλων για συζήτηση, έχουν κάπως αμβλύνει τη σύγκρουση.
Ιστορικό βήμα της Ελλάδας – ζήτησε επίσημα την άδεια από την Τουρκία
Ένα περιστατικό εξελίχθηκε που έδειχνε ότι όλες οι προσπάθειες θα κατέρρεαν. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ξέσπασμα έντασης στο νότιο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, όπου, στο πλαίσιο έργου για την τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, επιχείρησαν πολλά ελληνικά πλοία και ένα πλοίο υπό ιταλική σημαία να εισέλθουν σε θαλάσσιο χώρο που η Άγκυρα θεωρεί δικαιοδοσία της, τότε το τουρκικό ναυτικό έστειλε πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή.
Ωστόσο, τελικά, η Ελλάδα έκανε ένα πραγματικά ιστορικό βήμα ζητώντας επίσημα άδεια από την Τουρκία για πρώτη φορά να λειτουργήσει ένα σκάφος τοποθέτησης καλωδίων.
Στην Άγκυρα, το αίτημα αυτό έγινε αντιληπτό ως αναγνώριση από την Ελλάδα των εδαφικών δικαιωμάτων της Τουρκίας
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω περιοχή στο νότιο Αιγαίο είχε χαρακτηριστεί ως τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη το 2019 μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το λεγόμενο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Η συμφωνία αυτή, παρά τις διαμαρτυρίες της Ελλάδας, εγκρίθηκε το 2020 από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ελλάδα αναγνωρίζει πλέον τα θαλάσσια δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος
Έτσι, η αναγνώριση από την Ελλάδα των θαλάσσιων δικαιοδοσιών της Τουρκίας απέτρεψε μια κρίση μεταξύ των δύο χωρών.
- Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό στο νότιο Αιγαίο, με την οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς την ελληνική πλευρά για τον σεβασμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών της Τουρκίας.
«Στις 21 Ιουλίου, λάβαμε μηνύματα ότι ένα πλοίο υπό ιταλική σημαία υπό τον έλεγχο ελληνικών σκαφών προσπαθούσε να εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
– Για την εκτέλεση εργασιών σε περιοχές των θαλάσσιων δικαιοδοσιών μας, είναι απαραίτητο να λάβουμε άδεια από τις τουρκικές αρχές.
Στις 22 Ιουλίου το πλοίο ειδοποιήθηκε να μην μπει στα νερά μας και μπλοκαρίστηκε από τα πλοία μας.
Μετά από συντονισμό και διαδικασίες για την απόκτηση της κατάλληλης άδειας, το σκάφος επετράπη να επιχειρήσει σε ορισμένες συντεταγμένες και αποχώρησε από την υφαλοκρηπίδα μας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών υπό τη συνοδεία των ναυτικών μας δυνάμεων.
Οι δραστηριότητες αυτού του σκάφους στην περιοχή παρακολουθούνταν στενά από τις ναυτικές μας δυνάμεις.
Ευχαριστούμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους προς τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και τη συνεργασία μας».
Η Ελλάδα άρει την απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Τρίπολης και Κωνσταντινούπολης
Παράλληλα με την εξομάλυνση των τουρκοελληνικών σχέσεων στη θάλασσα, ένα σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα στον τομέα των αερομεταφορών – η λιβυκή αεροπορική εταιρεία Libya Airlines ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής ο εναέριος χώρος Ελλάδας και Μάλτας είναι ανοιχτός για πτήσεις από Κωνσταντινούπολη προς Τρίπολη.
- Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα στο παρελθόν έκλεισε τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο στις πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη προς την Τρίπολη, επικαλούμενη τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας του 2019 μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.
- Μάλιστα, ένας από τους βασικούς λόγους ήταν η υποστήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, ενώ η Αθήνα υποστήριξε τους αντάρτες του Χαλίφα Χάφταρ.
Μετά το άνοιγμα του ελληνικού εναέριου χώρου, οι ώρες πτήσεων από την Κωνσταντινούπολη προς την Τρίπολη μειώθηκαν κατά περίπου μία ώρα.
Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι, παρά τις κατηγορίες του Έλληνα Πρωθυπουργού Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό, γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεπούς διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, η οποία, ειδικότερα, επιβεβαιώνει την ειρηνική επίλυση του περιστατικού στο Αιγαίο Πέλαγος.
Haqqin-az
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου