Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Πολιτικό παιχνίδι πάνω στο φιάσκο της Κάσου – Προς νέα σελίδα στη ματωμένη Ουκρανία


Τα απόνερα της Κάσου εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τη δημόσια συζήτηση. ως συνήθως στην Ελλάδα, τα πάντα είναι άσπρα – μαύρα. Οι καλοί και οι κακοί, άπαντες πελάτες του ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗ.

Τι μας κάνει εντύπωση; Τίποτα. Ποτέ κανείς δεν παραδέχεται σφάλμα στην Ελλάδα. Πολιτικοί είναι. Άρα παντογνώστες. Ο Γεραπετρίτης έχει αποδυθεί σε έναν επικοινωνιακό αγώνα να πείσει τους πάντες ότι όλα έγιναν με τον καλύτερο τρόπο.

Την ίδια στιγμή ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται σε τεράστια αναταραχή. Κι όλα όσα γίνονται αφορούν, ή μάλλον απειλούν, την ελληνική εθνική ασφάλεια. Στο μέτωπο της Ουκρανίας φαίνεται πως όλες οι πλευρές αρχίζουν να πλησιάζουν στο συμπέρασμα ότι ήρθε η ώρα για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Είναι κι αυτός ο Τραμπ που έρχεται απειλώντας να ανατρέψει τα πάντα. Κυρίως τις επιλογές κάποιων “δημοκρατικών κέντρων” στις ΗΠΑ… Πάμε να τα δούμε.

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ

Η Κάσος μπορεί να μας τελείωσε, όμως δεν ισχύει και το ίδιο για τον αντίκτυπό της. Η Ελλάδα εμφανίστηκε να αναπτύσσει πολιτική χωρίς τον στοιχειώδη συντονισμό ανάμεσα στους κυβερνητικούς πυλώνες που θα εμπλέκονταν σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά. Το υπουργείο Ενέργειας επί της ουσίας κατηγορείται ότι κάνει πολιτική από μόνο του, είτε χωρίς να έχει συναίσθηση των δυνητικών συνεπειών, είτε διότι τα αφεντικά του έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη δική τους ατζέντα.

Υπάρχουν μήπως «άδηλα» κίνητρα;

Εξυπηρετούν την «πράσινη θρησκεία» τους μέσω συμβολής στο να βραχυκυκλώσει η Τουρκία τα πάντα στη Μεσόγειο; Υπάρχουν άλλες ιδεοληψίες που αφορούν τα ελληνοτουρκικά που εξηγούν το κίνητρο; Πολλά λέγονται και ακόμα περισσότερα ακούγονται. Πλέον, διακινείται ευρύτατα ότι «στα μαχαίρια» είναι το ΥΠΕΘΑ του Δένδια με το Μαξίμου του Κυριάκου. Διακύβευμα είναι τα εσωκομματικά. Εργαλείο, η πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Καλά πάμε. Δεν συμφωνείτε;

Θέμα με την Ιταλία δεν υπάρχει φυσικά…

Με την ευκαιρία, επειδή δεν το ακούσαμε από πουθενά. Διαψεύδει ο Γεραπετρίτης αλλά είναι μειωμένης αξιοπιστίας. Εάν όντως το ιταλικό πλοίο απευθύνθηκε στις τουρκικές αρχές, δεν εγείρεται σοβαρό θέμα με χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τόσο ξεκάθαρα τάχθηκε υπέρ… του τουρκολιβυκού μνημονίου; Μια χώρα που διεκδικεί να πάρει το δικό της κομμάτι από την ελληνική εξοπλιστική πίτα; Ίσως επειδή ξέρει ότι έχει λερωμένη τη φωλιά της, τελευταία εμφανίζεται μαζί με ισχυρή και φιλική στην Ελλάδα χώρα του Κόλπου;

Το «παιχνίδι» δεν είναι για φοβικούς και ερασιτέχνες

Επιπρόσθετα και ουχί εναλλακτικά, μήπως για να καλύψει και τη συμμαχία με την Τουρκία για να πετάξει τη Γαλλία έξω από την Αφρική. Έτσι, για να καταλάβουν κάποιοι «οραματιστές» που διακινούσαν κάτι ανοησίες περί «συμμαχίας του [ευρωπαϊκού] νότου», χωρίς να λαμβάνουν εξόφθαλμα στοιχεία της εν λόγω εξίσωσης υπόψη. Τελικά είμαστε έθνος μεγάλων γεωπολιτικών διανοητών. Οι ίδιοι δεν ήταν που δήλωναν μαζικά βλακείες για τις εξελίξεις στη Λιβύη που ήταν κινούμενη άμμος και στο τέλος πήγαμε κουβά; Ήρθε κι αυτό το φιάσκο με την αιματοβαμμένη αποστολή που η πολύ επικοινωνιακή πρεμούρα, έσκασε στα μούτρα τους… τώρα έμειναν οι εμπνευστές να πανηγυρίζουν για τα F-35. Βοήθειά μας.

Ο «ΑΚΡΙΒΗΣ» ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΣΕ ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΑ ΑΦΕΛΕΙΑΣ

Προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα τώρα ο Γεραπετρίτης για την Κάσο, προβαίνοντας σε «εθνικά υπερήφανες» δηλώσεις, ενώ οι Τούρκοι ακόμα γελούν και τον τρολάρουν. Κι αν ήταν μόνο αυτός δεν έτρεχε κάστανο. Το πρόβλημα είναι ότι οι δικές του επιδόσεις αντανακλούν και βαθμολογούν μια ολόκληρη χώρα. Και κοντεύουμε να μείνουμε στην ίδια τάξη… Ο Γεραπετρίτης όμως απτόητος κομπορρημονεί ότι όλα πήγαν καλά! Και ο μηχανισμός «αποσυμπίεσης» των ελληνοτουρκικών λειτούργησε σε μόλις 36 ώρες και η Ελλάδα δεν υποχώρησε. Οι δυο χώρες απλά παραμένουν στις βασικές τους θέσεις.

Πες αλεύρι, ο Νίκος απ’ τη Μεσογείων σε γυρεύει

Το πρόβλημα είναι ότι ο συνάδελφός του στο ΥΠΕΘΑ επ’ ουδενί δεν συμμερίζεται τα παχιά λόγια του κ. ΥΠΕΞ, ενώ μοιάζει και ιδιαίτερα εκνευρισμένος. Πολιτικά ή /και πραγματικά, θα φανεί. Το πρόβλημα για το ΥΠΕΞ, είναι ότι ο πολιτικός προϊστάμενος δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό που μετράει είναι οι πράξεις, διότι εκεί φαίνεται η βούληση ενός εκάστου. Όσο τον κρατάει ο Μητσοτάκης εκεί, η ζημιά θα διευρύνεται.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ…

Όταν ο πολύς Μπόρις Τζόνσον, πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, που πρωτοστάτησε στη συνέχιση του πολέμου κάνοντας τα πάντα για να «σκοτώσει» τις συνεννοήσεις στην Κωνσταντινούπολη με στόχο να λήξει ο αχρείαστος αυτός πόλεμος ανάμεσα σε πρώην «συγκατοίκους», γράφει άρθρο στην Daily Mail καλώντας τη χώρα του Ζελένσκι να παραχωρήσει έδαφος στους Ρώσους για να πετύχει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η υπόθεση μυρίζει έντονα «game over». Λίγες μέρες νωρίτερα έγραφε ότι ενδεχόμενη αποτυχία της Ουκρανίας θα ήταν καταστροφική! Ο Μπόρις ήταν από τους πλέον ενθουσιώδεις υποστηρικτές της Ουκρανίας και που τον έχανες που τον έβρισκες, στο Κίεβο εμφανιζόταν κι έβγαζε φωτογραφίες. Τώρα όμως άλλαξαν τα πράγματα και θυμήθηκαν τη λογική.

Έχει γυρίσει ο τροχός

Τους πήρε πολύ καιρό να κατανοήσουν απλές πραγματικότητες στο έδαφος για να συνειδητοποιήσουν ότι η εξίσωση δεν βγαίνει. Αυτό βέβαια θα ίσχυε, εάν υποτεθεί ότι το ενδιαφέρον τους ήταν η ασφάλεια της Ουκρανίας και όχι το πως θα αποδυναμώσουν τη Ρωσία, με τους Ουκρανούς σε ρόλο χρήσιμου ηλίθιου. Του λαού που έχυσε και χύνει ακόμα το αίμα του στην υπηρεσία μη ουκρανικών «υψηλών στρατηγικών», που οδηγούν σε εδαφικό ακρωτηριασμό. Όχι ότι δεν θα γινόταν, αλλά τώρα θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, με προτροπή όσων τους καλούσαν να συνεχίσουν τη θυσία. Τώρα όμως διαπιστώνουν ότι πλέον διαμορφώνεται δυναμική για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε μερικούς μήνες. Κι ας λέει τα δικά του ο σημερινός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ότι είναι εφικτή η απελευθέρωση της Κριμαίας.

Ουκρανικά χέρια σκάβουν τον λάκκο του Ζελένσκι

Τώρα όμως άρχισαν και τα εσωτερικά κόλπα στην Ουκρανία, με τους επίδοξους διαδόχους του Ζελένσκι να του σκάβουν ήδη τον λάκκο. Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ζαλούζνι που μίλησε στο φημισμένο RUSI στο Λονδίνο, τηρεί σκληρή φιλοσυμμαχική στάση, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Και ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο δίμετρος δήμαρχος που έχει αντιληφθεί το νομοτελειακό της απώλειας εδαφών, παριστάνει τον σκληρό και λέει πως αν ο Ζελένσκι συμφωνήσει, θα πρέπει να θέσει τη συμφωνία σε δημοψήφισμα. Το «παιχνίδι» της επόμενης ημέρας στην Ουκρανία θα είναι ίσως πιο σκληρό και ανελέητο και από αυτό των ετών του πολέμου…

Valerii Zaluzhnyi speaking at the RUSI Land Warfare Conference

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου