Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Σε «κλειστό σχηματισμό» η φρεγάτα ΨΑΡΑ συνοδεύει εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα: Η αλλαγή δράσης των Χούθι και ο τρίμηνος κόκκινος συναγερμός στο Ναυτικό

FILE PHOTO: Το πλήρωμα της φρεγάτας ΨΑΡΑ αναμένεται να επιστρέψουν στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πηγή: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Το πρωί του Σαββάτου ο Νίκος Δένδιας και ο Ζοζέπ Μπορέλ θα συναντήσουν τα 195 μέλη του πληρώματος της φρεγάτας ΨΑΡΑ που έχει ενταχθεί στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Σημείο επιβίβασης στην κλίμακα της φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ είναι το λιμάνι του Τζιμπουτί, εκεί δηλαδή που το πολεμικό πλοίο ανεφοδιάζεται και εξυπηρετείται.

Το ταξίδι των δυο ανδρών είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο υπουργός κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε γεωπολιτική συζήτηση στο πλαίσιο του Economist.

Άλλωστε ο κ. Δένδιας την ημέρα απόπλου της φρεγάτας από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας και απευθυνόμενος προς τα μέλη του πληρώματος, είχε επισημάνει ότι θα βρεθεί και πάλι στην Αφρική για να συναντηθεί μαζί τους, αφού πρώτα έχουν ενταχθεί στην αποστολή.

Το πρώτο ταξίδι του υπουργού στην καυτή περιοχή της Ερυθράς θάλασσας είχε γίνει κάτω από κανόνες άκρας μυστικότητας και τον συνόδευαν οι Αρχηγοί του ΓΕΕΘΑ και του Πολεμικού Ναυτικού.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχαν μεταβεί στην φρεγάτα από το Τζιμπουτί με το οργανικό ελικόπτερο της φρεγάτας ΥΔΡΑ, βρισκόμενοι για λίγες ώρες εν πλω μαζί με τα στελέχη του ναυτικού που ήταν σε κατάσταση πλήρους συναγερμού.

Πριν από το Τζιμπουτί, ο Νίκος Δένδιας και ο Ζοζέπ Μπορέλ θα βρεθούν στο στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην πόλη της Λάρισας όπου εκεί συντονίζονται οι μονάδες επιφανείας που βρίσκονται στο πεδίο και υπάρχει παράλληλη συνεργασία με όλα τα συστήματα της επιχείρησης, «Prosperity Guardian».

Η παρουσία του κ. Μπορέλ στη Λάρισα αλλά και στην γέφυρα της φρεγάτας ΨΑΡΑ δίνει τόνο υψηλού συμβολισμού και αναγνώρισης της Αθήνας ως μιας εκ των χωρών που στέφονται πρωταγωνιστές στην προσπάθεια που δείχνει ότι ξεκινά στην Ευρώπη για την ενεργοποίηση ενός ισχυρού αμυντικού βραχίονα.

Σε φόρουμ που διεξήχθη για τη ναυτιλιακή ασφάλεια και συνεργασία, ο επικεφαλής της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης υπερθεμάτισε για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιχείρηση που οργανώθηκε σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, έχει ως στόχο να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνει την αποκλιμάκωση των επιθέσεων των Χούθι στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας κατά των εμπορικών πλοίων.

Το δεύτερο ταξίδι του Νίκου Δένδια σε φρεγάτα που επιχειρεί στην Ερυθρά θάλασσα διεξάγεται με άλλους κανονισμούς ασφαλείας για δυο κυρίως λόγους, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές.

Πρώτον, η παρουσία του Ύπατου εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής- πολιτικής ασφαλείας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και δεύτερον, το επίπεδο ασφάλειας και απειλών δείχνει αναβαθμισμένο μετά τις τελευταίες μεθόδους επίθεσης που έχουν χρησιμοποιήσει οι αντάρες της Υεμένης.
Τεχνογνωσία επιθέσεων.

Οι Χούθι χρησιμοποίησαν Μη Επανδρωμένα Πλωτά μέσα παγιδευμένα με εκρηκτικά. Σε μια περίπτωση το κατευθυνόμενο πλωτό έφτασε αυτόνομα ως τον στόχο του που ήταν ένα ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο. Σε δεύτερη καταγραφή απαθανατίζεται αντάρτης που οδηγεί έως ένα σημείο ο ίδιος το πλωτό παγιδευμένο σκαρί. Στη συνέχεια ευθυγραμμίζει το τιμόνι, το δένει και εγκαταλείπει το πλωτό βουτώντας στην θάλασσα μέχρι να τον παραλάβει άλλο ταχύπλοο που ακολουθεί από μικρή σχετικά απόσταση.

Ο άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι Χούθι τους βαλλιστικούς πυραύλους.

Με διπλάσια ποσότητα γεμίσματος εκτοξεύουν τον πύραυλο σχεδόν από κάθετη θέση. Αυτός αναπτύσσει τέτοια ταχύτητα κατά την κάθοδό του προς ένα «τυφλό» σημείο, κοντά σε πλοίο- στόχο των ανταρτών, που όταν εντοπίζεται μένουν λίγα δευτερόλεπτα αντίδρασης.

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ από τις 25 Ιουνίου που έφτασε στην πολεμική ζώνη της Ερυθράς θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν, έπιασε αμέσως δουλειά, ξεκινώντας την συνοδεία εμπορικών πλοίων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αποστολή αυτή έγινε σε συνθήκες «κλειστού σχηματισμού».

 

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ αναμένεται ότι θα επιστρέψει στο ναύσταθμο Σαλαμίνας περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, συμπληρώνοντας περίπου 100 ημέρες στην πολεμική ζώνη.

Πίσω στην Σαλαμίνα, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια, έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση της επόμενης μονάδας επιφανείας που μπορεί να υποστηρίξει την επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ΑΣΠΙΔΕΣ».

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου