Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Εξαιρετικό μαρμάρινο άγαλμα του θεού Ερμή αποκαλύφθηκε στην Ηράκλεια Σιντική


[Credit: Archaeologia Bulgarica]

Αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον καθηγητή δρ Lyudmil Vagalinski από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έφεραν στο φως ένα εξαιρετικά καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα στην αρχαία πόλη Ηράκλεια Σιντική κοντά στο Petrich, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία. Το αξιοσημείωτο αυτό εύρημα προέκυψε κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών στην Cloaca Maxima, το ρωμαϊκό σύστημα αποχέτευσης.

Η Ηράκλεια Σιντική, που ιδρύθηκε από τον Φίλιππο Β' της Μακεδονίας μεταξύ 356 και 339 π.Χ., γνώρισε σημαντική παρακμή μετά από έναν καταστροφικό σεισμό το 425 μ.Χ. Η πόλη εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω στο 500 μ.Χ. και τα ερείπιά της εντοπίστηκαν μόλις το 2002 μετά την ανακάλυψη μιας λατινικής επιγραφής που τεκμηριώνει την αλληλογραφία μεταξύ του αυτοκράτορα Γαλέριου και του Καίσαρα Μαξιμίνου Β'.

Το άγαλμα, ύψους άνω των δύο μέτρων, πιστεύεται ότι απεικονίζει τον θεό Ερμή, μια εξέχουσα θεότητα στο αρχαίο ελληνικό πάνθεον. «Αυτό το αρχαίο άγαλμα δεν είναι μόνο το καλύτερα διατηρημένο μεταξύ εκείνων που βρέθηκαν εδώ, αλλά και σε ολόκληρη τη Βουλγαρία», τόνισε ο καθηγητής Vagalinski, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ευρήματος.

Εξαιρετικό μαρμάρινο άγαλμα του θεού Ερμή αποκαλύφθηκε στην Ηράκλεια Σιντική
[Credit: Archaeologia Bulgarica]

Το άγαλμα ανακαλύφθηκε σε περιοχή ιδιωτικής ιδιοκτησίας, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες μόνιμης συντήρησης. «Σε αυτή την περιοχή, όπου βρίσκεται το μεγάλο αποχετευτικό σύστημα, το κύριο μέλημά μου είναι πώς θα διατηρηθούν οι αρχαίες κατασκευές που αποκαλύψαμε πριν από έξι χρόνια», εξήγησε ο καθηγητής Vagalinski. Η ομάδα αποφάσισε να ανοίξει τις σχάρες του καναλιού για να ελέγξει την κατάστασή του, γεγονός που οδήγησε στην ανακάλυψη του μαρμάρινου αγάλματος.

Πιστεύεται ότι το άγαλμα τοποθετήθηκε στον υπόνομο μετά τον μεγάλο σεισμό, ενδεχομένως για να διατηρηθεί ή ως συμβολική απόρριψη των παγανιστικών πεποιθήσεων σε μια εποχή που ο χριστιανισμός γινόταν η επίσημη θρησκεία. Το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από ένα ενιαίο μαρμάρινο μπλοκ, το οποίο χρονολογείται πιθανότατα στον 2ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, έχει αντιστοιχίες με άλλες απεικονίσεις του Ερμή, αλλά παραμένει ένα μοναδικό εύρημα για τη Βουλγαρία.

Εξαιρετικό μαρμάρινο άγαλμα του θεού Ερμή αποκαλύφθηκε στην Ηράκλεια Σιντική
[Credit: Archaeologia Bulgarica]

Επί του παρόντος καταβάλλονται προσπάθειες για την πλήρη αποκάλυψη και την ασφαλή απομάκρυνση του αγάλματος. Μια ειδική κατασκευή προετοιμάζεται για να ανυψωθεί το βαρύ γλυπτό με γερανό και να μεταφερθεί στο Μουσείο Ιστορίας στο Petrich. Μετά την απαραίτητη αποκατάσταση και συντήρηση, το άγαλμα θα εκτεθεί για τους επισκέπτες.

Η ανακάλυψη αυτή έχει τεκμηριωθεί από την Archaeologia Bulgarica, με τον καθηγητή Vagalinski να σημειώνει: «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε και δεν θέλω να βιαστώ να βγάλω συμπεράσματα, αλλά από τώρα και στο εξής μπορώ να πω ότι αυτό το αρχαίο άγαλμα είναι όχι μόνο το καλύτερα διατηρημένο μεταξύ των όσων ανακαλύφθηκαν εδώ, αλλά και στην επικράτεια της Βουλγαρίας γενικότερα».

Πηγή: Archaeology News

ΠΗΓΗ http://anaskafi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου