Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Στην Γαλλία τον Σεπτέμβριο το πλήρωμα της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ για ταχύρρυθμα μαθήματα στα «μυστικά» των FDI * Και κόκκινος συναγερμός για τις παραιτήσεις και τις κενές θέσεις στις στρατιωτικές σχολές


Η εικόνα από το drone κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του πρωθυπουργού στο Λοριάν, είχε αποκαλύψει ότι ο ΚΙΜΩΝΑΣ, η πρώτη ελληνική FDI θα καταπλεύσει εντός του 2025, έχοντας 32 κελιά για πυραύλους ASTER 30 κι όχι 16 όπως ήταν η αρχική σχεδίαση η οποία εφαρμόζονταν με βάση το γαλλικό πρόγραμμα. Πηγή εικόνας: ERTnews

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Το φθινόπωρο αναμένεται να ταξιδέψουν στην Γαλλία οι επιλεγμένοι, από το Πολεμικό Ναυτικό, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που θα είναι το πλήρωμα παραλαβής της πρώτης φρεγάτας που θα εισέλθει στο δυναμικό του στόλου, ύστερα από σχεδόν τριάντα χρόνια.

Υπολογιζόταν ότι το πλήρωμα της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ θα ταξίδευε στην πόλη- «καρδιά» των FDI από τον χειμώνα, όμως από τη μια πλευρά οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην έναρξη των θαλάσσιων δοκιμών για το πρώτο πλοίο της κλάσης αυτής κι από την άλλη η επιλογή της αποσπασματικής αποστολής συγκεκριμένων στελεχών στην Γαλλία, μετέφερε το ταξίδι εκμάθησης στο φθινόπωρο του 2024.

Πάντως η HellasJournal εγκαίρως είχε ενημερώσει τους αναγνώστες, ότι οι «οπλικοί» αξιωματικοί και υπαξιωματικοί ταξίδεψαν ήδη στο Παρίσι ώστε να περάσουν τ’ ανάλογα σχολεία για τα νέα όπλα που φέρει η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ.

Και την ίδια στιγμή η ηγεσία της πρώτης ελληνικής FDI έχει εγκατασταθεί στην πόλη της Βρετάνης, όπου μαζί με το κλιμάκιο του πολεμικού ναυτικού στο Λοριάν παρακολουθούν κάθε βήμα που σημειώνεται στο πρόγραμμα κατασκευής των φρεγατών.

Επιπλέον στις εγκαταστάσεις του ναυτικού οχυρού Σκαραμαγκά διεξάγονται για το πλήρωμα της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ, σχολεία που έχουν να κάνουν με την εκμάθηση των συστημάτων, τους αισθητήρες, την διακυβέρνηση της FDI.

Κι όπως περιγράφουν λακωνικά μετέχοντες στα σχολεία αυτά, λένε «ότι τα κεφάλια είναι σκυμμένα πάνω σε εκατοντάδες σελίδες εγχειριδίων», ενώ απ’ όσα μαθαίνουν ως αυτή τη στιγμή, σημειώνουν ότι «η FDI δεν θυμίζει σε τίποτα από όλα όσα ξέραμε για τις κύριες μονάδες του στόλου, διότι το πλοίο αυτό διαθέτει συστήματα που ούτε οι S, ούτε οι ΜΕΚΟ, έχουν».

Η FDI έρχεται σε μια κρίσιμη επιχειρησιακά συγκυρία, διότι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την συμμετοχή του πολεμικού ναυτικού στην επιχείρηση της ΕΕ «ΑΣΠΙΔΕΣ», μαρτυρά ότι ο στόλος δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει στο σύγχρονο πεδίο απειλών.

Αυτός άλλωστε είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους όπου το ναυτικό επιτελείο και το ΓΕΕΘΑ εισηγούνται την απόκτηση τουλάχιστον μιας επιπλέον φρεγάτας αυτής της κλάσης.

Μπορεί πάντως μέλη του πληρώματος να ομιλούν με ενθουσιασμό για την πρώτη FDI, στο ναυτικό επιτελείο όμως έχει χτυπήσει ο κόκκινος συναγερμός για το μέλλον του λεγόμενου «πολλαπλασιαστή ισχύος», που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο, μια και οι παραιτήσεις διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ την ίδια στιγμή τα δεδομένα που φτάνουν στα επιτελεία μόνο ευοίωνα δεν είναι για τον στρατιωτικό επαγγελματικό προσανατολισμό.

Βεβαίως με τα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά στον στόλο, υπάρχει σκεπτικισμός για το μέλλον των κύριων μονάδων καθώς πολλά είναι τα στοιχεία που μαρτυρούν ότι η εμπορική ναυτιλία και ο ιδιωτικός τομέας «κλέβουν» έτοιμα στελέχη με εμπειρία και ναυτοσύνη από το πολεμικό ναυτικό.

 

460 θέσεις κενές 

Άλλωστε όπως καταδεικνύει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών με αφορμή τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, προέκυψαν 460 κενές θέσεις εισακτέων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

-Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων: 230 κενές από τις 307.
-Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής: 08 κενές από τις 62.
-Σχολή Ικάρων: 14 κενές από τις 75.
-Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών: 148 κενές από τις 200.
-Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας: 60 κενές από τις 103.

Τα παραπάνω δεδομένα έρχονται σε μια συγκυρία όπου έχει επιχειρηθεί να τοποθετηθεί ανάχωμα στις παραιτήσεις, μέσω του επιδόματος στόλου, σ’ ότι έχει να κάνει με το πολεμικό ναυτικό, την αναπροσαρμογή των πλευσίμων που λαμβάνουν τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, αλλά και μια σειρά οικονομικών μέτρων που στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Μια επίσης σημαντική λεπτομέρεια που αφορά τους σπουδαστές των σχολών είναι ότι μετά από εισήγηση-πρόταση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Δημητρίου Χούπη, προς τον υπουργό Εθνικής άμυνας, είναι ο μηνιαίος μισθός των σπουδαστών να φτάσει εκείνον που λαμβάνουν οι φοιτητές των σχολών στα Σώματα Ασφαλείας.

Από την δημοσιονομική κρίση στο σήμερα…

Πάντως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών στην επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας, τα μέλη της διαρκούς επιτροπής Εθνικής άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, τους Αρχηγούς, επισημαίνουν ότι τα ολοένα μειωμένα ποσοστά εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές, της παραμονής σε αυτές (σ.σ. σε αρκετές Σχολές αποφοιτά μειωμένος αριθμός κατά 10-20% επί των εισακτέων) αλλά και της παραμονής γενικότερα στις Ένοπλες Δυνάμεις, προέκυψαν αρχικά κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε στα τέλη του 2009.

Από τότε οι νέοι αναζητούν άλλες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης που να ικανοποιούν αξιοπρεπώς τις φιλοδοξίες τους τόσο επαγγελματικά όσο και οικονομικά. Στους λόγους που οι νέοι αποστρέφονται τις Ένοπλες Δυνάμεις για την επαγγελματική τους αποκατάσταση καταγράφονται:

-Οικονομικοί καθώς οι χαμηλοί μισθοί στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή. Για να αντιληφθούμε το πρόβλημα, στην γειτονική μας Βουλγαρία ο πρώτος μισθός ενός στελέχους από 1-1-2025 θα είναι 1100 ευρώ, με το κόστος διαβίωσης χαμηλότερο από της Ελλάδος.

-Υψηλό κόστος στέγασης και έλλειψη οικημάτων. Το τελευταίο έγινε αντιληπτό από την πολιτική ηγεσία η οποία έχει ξεκινήσει την προσπάθεια ανέγερσης νέων σπιτιών. -Συχνότητα μεταθέσεων.

-Θεσμικό Πλαίσιο Εργασίας. Πληθώρα από αναποτελεσματικές Νομοθετικές και Διοικητικές προσεγγίσεις κυρίως ως προς το στραδιοδρομικό – μισθολογικό – ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς που επιφέρουν απογοήτευση και μείωση του ηθικού των Στελεχών των Ε.Δ.

-Αρνητικό εργασιακό περιβάλλον. Υφίσταται στο στρατιωτικό εργασιακό περιβάλλον, χωρίς αμφισβήτηση, λεκτική βία, έλλειψη σεβασμού προσωπικότητας και ψυχικής επαφής μεταξύ διαφορετικών προελεύσεων στρατιωτικών ανεξαρτήτως βαθμού και ιδιότητας.

-Γενικά οικογενειακά, προσωπικά, υγειονομικά προβλήματα και ζητήματα επαγγελματικής απασχόλησης του/της συζύγου. -Υποβαθμισμένα πτυχία των αποφοίτων ΑΣΣΥ, τα οποία είναι ισότιμα ΙΕΚ μη παρέχοντας στους κατόχους τους επαγγελματικά δικαιώματα σε αντίθεση με τα πτυχία των αποφοίτων ΑΣΕΙ, κ.ο.κ.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου