Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Αλβανία: συνελήφθη ο γενικός εισαγγελέας Αυλώνα που κατασκεύασε τον φάκελο του Μπελέρη

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/GEORGE VITSARAS

Συνελήφθη στην Αλβανία, κατόπιν ενεργειών προς την κυβέρνηση της χώρας των διωκτικών αρχών της Γερμανίας, του Βελγίου και της Γαλλίας, ο γενικός εισαγγελέας Αυλώνας, Aurel Zarka και συνεργάτης του Έντι Ράμα.

Πρόκειται για τον «εγκέφαλο» της συνωμοσίας του καθεστώτος των Τιράνων κατά του ευρωβουλευτή σήμερα της Νέας Δημοκρατίας και εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, αλλά και πολλών άλλων, σύμφωνα με την αλβανική αντιπολίτευση, «στημένων υποθέσεων».

Ο Αλβανός εισαγγελέας, κατηγορείται πλέον ότι συνεργαζόταν με εμπόρους ναρκωτικών και με το οργανωμένο έγκλημα γενικότερα. Η σύλληψή του, αποτελεί προέκταση της υπόθεσης, γνωστής στην Αλβανία ως «Toyota Yaris», που είχε να κάνει με την κατάσχεση το 2018 ποσού ύψους 3.400.000 ευρώ που είχαν φτάσει από το Βέλγιο με δύο αυτοκίνητα στο λιμάνι του Δυρραχίου. Η δημοσιότητα που δόθηκε έχει εξ αρχής φέρει τον Έντι Ράμα σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς αναδεικνύει την αχαλίνωτη διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησής του. 

Η υπόθεση αφορά στη συνεργασία του Αλβανού εισαγγελέα με δομημένη εγκληματική ομάδα στο κλείσιμο ποινικών υποθέσεων για την εκποίηση περιουσιών Ελλήνων στη Χιμάρα και στους Δρυμάδες. Εδώ και χρόνια, ο Βέλγος ομοσπονδιακός εισαγγελέας Julien Moinil προΐσταται στην έρευνα των διωκτικών αρχών των Βρυξελών στην πολύκροτη ποινική υπόθεση «Encrochat/SKY», με 128 κατηγορούμενους. Η υπόθεση έχει πολλές παραμέτρους. Ο Julien Moinil ερευνά το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος που διακινείται από το Βέλγιο στην Αλβανία, «ανοίγοντας» κρυπτογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες στις εφαρμογές Sky και EncroChat. Η σύλληψη του Αλβανού αξιωματούχου, ο οποίος έχει ήδη μεταφερθεί στα Τίρανα, ήρθε κατόπιν πιέσεων από τις βελγικές και τις γερμανικές διωκτικές αρχές, καθώς ο Aurel Zarka εμπλέκεται στην εκποίηση περιουσιών.

Για την ίδια υπόθεση εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εναντίον της δικαστικού Eriona Dautaj, ανακρίτριας του Εθνικού Γραφείου Ερευνών, του δικηγόρου Radovan Cela και του επιχειρηματία Astrit Vladi, προσώπων πολύ γνωστών στη γειτονική χώρα. Ο Cela εμφανίζεται να επικοινωνεί με συγγενικά πρόσωπα του Astrit Vlad και να αναφέρει πώς καταβλήθηκαν τα χρήματα για το κλείσιμο των φακέλων. Οι Βέλγοι έχουν ζητήσει βέβαια δια ενταλμάτων τη σύλληψη και πολλών άλλων εμπλεκόμενων προσώπων. 

Την υπόθεση έχει αναλάβει πλέον η αλβανική Εισαγγελία Σοβαρών Εγκλημάτων, που υποχρεούται, υπό το μικροσκόπιο και των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών, να ερευνήσει σχολαστικά την υπόθεση. Και αυτό είναι άσχημο νέο για τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, καθώς ο κλοιός γύρω του «σφίγγει». Ήδη ο αδερφός του Όλσι Ράμα, κατηγορείται ευθέως από την αντιπολίτευση για εμπόριο ναρκωτικών, σε υπόθεση του 2014, όταν ανακαλύφθηκε εργαστήριο παρασκευής ναρκωτικών στην πόλη Τσιμπράκα που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων.

Η σιωπή πάντως της αλβανικής κυβέρνησης για τα τεκταινόμενα, είναι ενδεικτική της αμηχανίας στην οποία έχει περιέλθει και δη σε μια εποχή που η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για τα φαινόμενα διαφθοράς και κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της. Από την πλευρά της, η Ειδική Εισαγγελία στην Αλβανία ανακοίνωσε χθες ότι οι κατηγορούμενοι φέρονται να έχουν παρέμβει σε οκτώ τουλάχιστον περιπτώσεις που έχουν στοιχειοθετηθεί, σε ποινικές έρευνες για να διευκολύνουν κατηγορουμένους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «σε συνεργασία και σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόσφεραν και υποσχέθηκαν παράτυπες παροχές για να επηρεάσουν τους δικαστικούς λειτουργούς, δέχτηκαν υποσχέσεις και έλαβαν παράτυπα οφέλη για να ασκήσουν επιρροή στους δικαστικούς λειτουργούς, πρόσφεραν παράτυπες παροχές σε δικαστικούς λειτουργούς και ζήτησαν παράτυπες παροχές για να ασκήσουν πράξεις που σχετίζονται με τα καθήκοντα και τα καθήκοντά τους, ανάλογα με τα επεισόδια και τις κατηγορίες αντίστοιχα για καθένα από αυτά». Για τον δε Ζάρκα, η ανακοίνωση μιλά για άσκηση εκ μέρους του και δη εις τριπλούν, «παράνομης επιρροής σε άτομα που ασκούν δημόσια καθήκοντα» και αναφέρεται σε κατηγορία εναντίον του για «ενεργή διαφθορά δικαστών, εισαγγελέων και άλλων δικαστικών λειτουργών».

Το φοβερό είναι ότι ο Αλβανός εισαγγελέας πριν από λίγο καιρό αξιολογήθηκε θετικά ως κρατικός λειτουργός από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσόντων της Αλβανίας! 

ΠΗΓΗ https://tomanifesto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου