Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Τα Σκόπια αποφεύγουν να συνδεθούν με τον Διάδρομο 8 με τη Βουλγαρία


Ο Διάδρομος 8

Ιούλιος 31, 2024. Ελλάδα.

Μόλις πριν από μία ημέρα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι είναι «τρέλα για τα Σκόπια να σπαταλούν χρήματα στον Διάδρομο 8» προς τη Βουλγαρία.

Αντίθετα, η κυβέρνηση των Σκοπίων επιμένει στην αναβάθμιση της υπάρχουσας σιδηροδρομικής υποδομής προς τη Σερβία, παρόλο που ο Διάδρομος 8 χρηματοδοτείται από την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σημειώνει βουλγαρικό δημοσίευμα.

«Για την επιτυχή υλοποίηση του Διαδρόμου 8, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για συνεργασία από την πλευρά της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Αναμένουμε από τη Βουλγαρία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την κατεύθυνση της βελτίωσης και της υποδομής του Διαδρόμου 8 ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Διμερή Συμφωνία του 1993 για την κατασκευή της συνοριακής διέλευσης Μπέροβο – Κλέπαλο».

Αυτό γράφει η θέση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, όπως σημειώνει το βουλγαρικό BGNES.

Τώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ισχυρίζεται ότι έχουν εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις σχετικά με την κατασκευή της οδικής υποδομής προς τη Βουλγαρία και «η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι σθεναρά προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τη δημιουργία περιφερειακών υποδομών ως μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρόμων που στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής επιρροής και στη διευκόλυνση του εμπορίου και των μεταφορών στην περιοχή».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μίτσκοσκι τονίζει ότι «Προτεραιότητά μας είναι το Βελιγράδι, δεν θα υπάρχει σιδηρόδρομος προς τη Βουλγαρία».

Σύμφωνα, όμως με την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Βόρειας Μακεδονίας, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Χριστιάν Μίτσκοσκι και του υπουργού Μεταφορών Αλεξάνταρ Νικολόσκι για τις «τεράστιες ελλείψεις» και το απαγορευτικό κόστος του Διαδρόμου 8 «αντιπροσωπεύουν χειραγώγηση του κοινού ή άγνοια του προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε νωρίτερα ότι μέρος του Διαδρόμου 8 «καταλήγει σε αδιέξοδο, σε ένα μισό τούνελ, χωρίς προβλεψιμότητα» και ζήτησε να ανακατευθυνθεί η χρηματοδότηση προς «Βελιγράδι- Σκόπια- Θεσσαλονίκη».

vesti.bg

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου