Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

ΥΠΠΟ: Αποκαθίσταται το σκηνικό οικοδόμημα του μεγάλου θεάτρου στη Νικόπολη


Άποψη του Θεάτρου της Νικόπολης από ψηλά

Στην αποκατάσταση του σκηνικού οικοδομήματος και των παρασκηνίων του μεγάλου θεάτρου στην Αρχαία Νικόπολη, εντάσσοντας και συγκεκριμένες επεμβάσεις στο συνολικό σχέδιο ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρεβέζης και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. 

Ο ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ


Εσείς γνωρίζατε πως οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως στον χώρο της επιστήμης και έργα στον χώρο των τεχνών δεν ήταν αντρών αλλά γυναικών; Που τις ιδέες και την δουλειά τους έκλεψαν άντρες; Που η πατριαρχία δεν τους απέδωσε φόρο τιμής; 

«Γεροντίστικες»* παραινέσεις, ἢ «τί μὲ νοιάζει ἐμένα ρέ»


γράφει ὁ Χρίστος Δάλκος 

Στὶς 14 Ἰουνίου ἐνεστῶτος ἔτους, κατέβαινα κανονικὰ τὴν ὁδὸ Κοραῆ στὸ Αἰγάλεω, πλάι στὴν παρακείμενη πλατεῖα ποὺ δὲν ξέρω τὸ ὄνομά της, ἀπέναντι ἀπ᾿ τὴν Ἀστυνομία, ἐποχούμενος στὸ αὐτοκίνητό μου, μάρκας Skoda – Fabia, χρώματος οὐρανί. Ἀπὸ ἀπέναντι, πάντα ἐπὶ τῆς ὁδοῦ Κοραῆ –τὴν ὁποία ἐγὼ κανονικὰ κατερχόμουν, ὅπως προεῖπα– ἐρχόταν, τελείως ἀντικανονικά, μὲ τὸ ἠλεκτρικό της πατίνι μιὰ ὄμορφη κοπέλα περίπου εἰκοσιπέντε χρονῶν.

Η Συνθήκη της Λωζάνης, ζωντανή και ισχυρή 101 χρόνια μετά


Υπογράφοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης
BETTMANN VIA GETTY IMAGES

Θεμέλιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μια διαρκής υπενθύμιση του καθήκοντός μας να την υπερασπιζόμαστε.

Δρ. Κωνσταντίνα Δ. Οικονόμου, Αρθρογράφος
Διεθνολόγος

Επιχειρήσεις στη Θεσπρωτία κατά των Γερμανών και Μουσουλμάνων Τσάμηδων - Μάχη της Μενίνας

Η μάχη της Μενίνας, μια από τις πιο λαμπρές σελίδες ηρωισμού της πατρίδας μας. Προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας από τους απογόνους των τσάμηδων.

Γεώργιος Γκορέζης, Αρθρογράφος
Υποστρατήγος ε.α. - Συγγραφέας - Αρθρογράφος

Ακυρώθηκε η απόφαση του Ειρηνοδικείου Φλώρινας για τη διδασκαλία της νοτιοσλαβικής γλώσσας ως ‘μακεδονικά’


Αύγουστος 31, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ακυρώθηκε η απόφαση – έκτρωμα του Ειρηνοδικείου Φλώρινας που επέτρεπε να διδάσκεται η σκοπιανή γλώσσα ως «μακεδονικά», δημοσιεύει η εφημερίδα ‘Δημοκρατία’.

Great Sea Interconnector: Η μεγάλη εικόνα


Στράτος Στυλιανίδης


Ο Great Sea Interconnector αποτελεί ένα στρατηγικό έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία, προσφέροντας μια σειρά από κρίσιμα οφέλη στους πολίτες και τους καταναλωτές ενέργειας. 

Θετικό πρόσημο από Λευκωσία για συνάντηση ΥΠΕΞ ΕΕ με Φιντάν


Ανδρέας Πιμπίσιης


Θετικό το πρόσημο από Λευκωσία στο αποτέλεσμα του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Μετά από μια πρώτη ανάγνωση της συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ με τον Χακάν Φιντάν η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη ιδιαίτερα για την ξεκάθαρη στήριξη των εταίρων της Κύπρου.

Μηχανισμό για οικονομική ενίσχυση GSI αναζητεί μέσω ΕΕ η Κύπρος


Στην αναζήτηση μηχανισμού, μέσω ΕΕ, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής και να ενισχυθεί οικονομικά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (Great Sea Interconnector – GSI), σε περίπτωση που ο GSI χρειάζεται οικονομική ενίσχυση, βρίσκονται Κύπρος, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Φθηνά “αντιαεροπορικά” drone FPV εναντίον UAV Αναγνωρίσεως


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Αφού πλέον η δημοσιοποίηση εικόνων βίντεο με κατάρριψη UAV από μικρά επιθετικά drone FPV άρχισε να πυκνώνει στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως, εμφανίσθηκαν και οι πρώτες πληροφορίες για την νέα τακτική. Αν και η τακτική εφαρμόζεται από αμφότερες τις πλευρές των αντιμαχομένων, φαίνεται πλέον ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που την συνέλαβαν ως ιδέα, την ανέπτυξαν και απολαμβάνουν πλέον σοβαρό προβάδισμα, έχοντας δημιουργήσει ήδη επιχειρησιακό αποτέλεσμα – αντίκτυπο.

Bradley: Οριστική απόρριψη από το ΓΕΣ των μεταχειρισμένων αμερικανικών TOMA – «Ασύμφορη» η προσφορά


*Του Κώστα Σαρικά 

Η τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση απόκτησης των μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Bradley επιβεβαιώνει απόλυτα το ρεπορτάζ του Onalert.gr, το οποίο ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμα ότι το πρόγραμμα με τα έως τώρα δεδομένα είναι αδύνατο να προχωρήσει.

Ύστερα από τα επαναλαμβανόμενα combat ready των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, στον «Ωρίωνα 24» παρατηρείται συνωστισμός της ελίτ των SOF στην Ελλάδα


Ημέρα και νύχτα, για 15 ημέρες, στελέχη από δέκα διαφορετικές χώρες θα συνεκπαιδεύονται με τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, στο πλαίσιο της άσκησης “Ωρίων 24”. Πηγή εικόνας: Επίσημος λογαριασμός στο Χ 6ου Αμερικανικού στόλου

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Η διμερής άσκηση «Ζεύς» μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, ήταν η σπίθα για τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας να δημιουργήσουν μια πολυήμερη εκπαιδευτική δραστηριότητα η οποία θα μεγάλωνε και θα λάμβαναν σε αυτήν μέρος περισσότερες συμμαχικές χώρες.

Oι γερμανικές προτάσεις για το πρόγραμμα νέων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού

Αναστάσιος Παπανδρέου

Η εβδομάδα που μας πέρασε είχε ευχάριστες ειδήσεις όσον αφορά τα επόμενα βήματα ενίσχυσης του πολεμικού ναυτικού οι οποίες έγιναν γνωστά στους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες μέσα από τα πλέον επίσημα χείλη του Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχου Δημήτριου – Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ. 

Στρατηγό Ειδικών επιχειρήσεων έστειλε η Ελλάδα στο Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) στη Μονς του Βελγίου


Την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «MONTGOMERY» του Ανωτάτου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE), η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Στρατιωτικού Αντιπροσώπου της Ελλάδος στο Στρατηγείο από τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Κούτρα στον Αντιστράτηγο Νικόλαο Φλάρη.

Tarang Shakti: Εκεί που ποτέ έως τώρα δεν έχει επιχειρήσει η ΠΑ


Tarang Shakti… Στην αεροπορική βάση «Jodhpur» στο Ρατζαστάν της βορειοδυτικής Ινδίας βρίσκονται από την Τετάρτη τέσσερα μαχητικά και δύο μεταφορικά αεροσκάφη καθώς και στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που – για πρώτη φορά – λαμβάνουν μέρος στη μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση «Tarang Shakti 24».

Με «φρέσκα» C-130 η Πολεμική Αεροπορία στην Ινδία

Με δύο «φρέσκα» C-130 και 4 F-16 Block 52+ adv. μετέβησαν τα μέλη της αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ινδία, προκειμένου να μετάσχουν στην μεγάλη άσκηση «Tarang Shakti 24». Ένα νέο ιδιαίτερα ευχάριστο, σε ό,τι αφορά τις οροφές του ελληνικού μεταγωγικού στόλου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Γ. Κεφαλογιάννης: Επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας


Οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, η επιχείρηση «ASPIDES» στην Ερευθρά Θάλασσα, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και ετοιμότητας της ΕΕ, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποτέλεσαν την ατζέντα της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (30/08) στις Βρυξέλλες. 

Νίκος Δένδιας: Η Ευρώπη θα πρέπει να διαθέτει δική της αμυντική βιομηχανία

ΓΡΑΦΕΙΟΟ ΤΥΠΟΥ ΥΕΘΑ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα, Σάββατο 31 Αυγούστου 2024, στο GLOBSEC Forum 2024, το οποίο διεξήχθη στην Πράγα. Ο κ. Δένδιας έλαβε μέρος στη συζήτηση με θέμα «Σημερινές Απειλές, Αυριανές Προτεραιότητες». 

Νέος γύρος αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία -Στις 13 Σεπτεμβρίου η κρίσιμη ετυμηγορία της Moody’s


Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι αξιολογήσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο, με την αξιολόγηση από τη Moody's να είναι η πιο σημαντική, καθώς ο οίκος είναι ο μόνος οίκος που δεν έχει δώσει επενδυτική βαθμίδα.

Έντονη διαμαρτυρία Βουλγαρίας στα Σκόπια


Αύγουστος 31, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σόφια.

Αλ Βούσιτς: Η Σερβία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ ως το 2028


Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν είναι πιθανό να ενταχθεί στην ΕΕ το 2028, μια ημερομηνία την οποία έχουν θέσει ως στόχο για ένταξη άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Απεσταλμένος της ΕΕ: Υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων


Αύγουστος 31, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ο απεσταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων, εάν τα μέρη δεν εμπλακούν σε διάλογο και συνεχίσουν να λαμβάνουν ασυντόνιστες και βιαστικές ενέργειες.

Νεο-οθωμανικό κρεσέντο Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε την Γαλάζια Πατρίδα, 6 νέα υποβρύχια


Για πολλοστή φορά ο Ερντογάν εμφανίστηκε άκρως προκλητικός 

Ερντογάν στην επέτειο του 1922: Αδαής, όποιος νομίζει ότι θα περιοριστούμε στα σύνορά μας


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Εκτός ορίων» η Τουρκία του Ερντογάν - «Ποιος μπορεί να χωρίσει την Κωνσταντινούπολη από την Ιερουσαλήμ»;

Πόλεμος μέσα στον πόλεμο: Τι ακριβώς κάνει το Ισραήλ στη Συρία


Η τακτική του, οι στόχοι και τα αποτελέσματα

O ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους στον Λίβανο έπειτα από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Καπνός υψώνεται στον ουρανό από ισραηλινό βομβαρδισμό στον Λίβανο (AP Photo/Hussein Malla)

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίς το πρωί του Σαββάτου 31/08 ότι έπληξε στόχους στον γειτονικό Λίβανο απ’ όπου όπως είπε εκτοξεύθηκε ομοβροντία ρουκετών.

Μπορέλ: Να αυξηθούν οι συνεισφορές στην επιχείρηση “Ασπίδες”


Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στην ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση “Ασπίδες” στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά το τελευταίο χτύπημα των Χούθι στο δεξαμενόπλοιο «Σούνιο».

Ουάσινγκτον: «Όχι» στην αποστολή Αμερικανών στην Ουκρανία για τη συντήρηση των F-16


Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επέλεξε να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πρόταση λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Του David Axe

Ο ουκρανικός στρατός συγκροτεί νέες μηχανοκίνητες ταξιαρχίες. Ένδειξη ότι το Κίεβο δεν περιμένει να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία σύντομα. Μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι η πρώτη από τις νέες ταξιαρχίες με 2.000 στρατιώτες έκαστη να συγκροτηθεί και ακόμη περισσότεροι μήνες μέχρι οι νέες ταξιαρχίες να είναι έτοιμες για το πεδίο της μάχης.

Ουκρανία: Αυταπάτη η ειρήνη με τον Πούτιν


Κάθε ελπίδα για την επίτευξη ειρήνης με τη Μόσχα είναι ανύπαρκτη. Οι προτάσεις για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία αγνοούν την ιστορία της Ρωσίας και τη σωρεία αθετημένων υποσχέσεων, καθώς και την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί και η ίδια από τον πόλεμο που ξεκίνησε και συνεχίζει.

Ουκρανία: Υπέρ της κατάργησης των περιορισμών στη χρήση δυτικών όπλων η Δανία


Η Ουκρανία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-16 για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, εφόσον τηρεί το διεθνές δίκαιο, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας.

Η ουκρανική αεράμυνα απέκρουσε ρωσική επίθεση - Καταρρίφθηκαν 24 drones

Οχήματα καίγονται κοντά σε κτήριο που χτυπήθηκε από ρωσικού πυραύλους στο Χάρκοβο, στις 30 Αυγούστου 2024.AP Photo/Andrii Marienko

Δεκάδες drones κατέρριψε η ουκρανική αεράμυνα, σε επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Πιθανόν από φίλια πυρά η συντριβή του ουκρανικού F-16, λένε οι Δυτικοί


Υπάρχουν ενδείξεις ότι φίλια πυρά μπορεί να κατέρριψαν το αεροσκάφος, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος όπως αναφέρουν οι New York Times 

Ρωσία: Στους 66.000 οι ταυτοποιημένοι Ρώσοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, αναφέρουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης


Ο ανεξάρτητος ρωσικός ιστότοπος Mediazona σε συνεργασία με τη ρωσική υπηρεσία του BBC ανέφερε σήμερα ότι ταυτοποίησε περισσότερους από 66.000 Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

ISW: Η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ αυξάνει την κοινωνική δυσαρέσκεια στη Ρωσία


Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί στη Ρωσία από την έναρξη της ουκρανικής εισβολής στην περιφέρεια Κουρσκ και αναγνωρίζεται στις δημόσιες δημοσκοπήσεις του Κρεμλίνου, ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στις 31 Αυγούστου.

Κίνα και Φιλιππίνες αλληλοκατηγορούνται για τον εμβολισμό σκαφών της ακτοφυλακής στη Νότια Σινική Θάλασσα

Οι Φιλιππίνες και η Κίνα αντάλλαξαν κατηγορίες έπειτα από τη σύγκρουση σκαφών της ακτοφυλακής τους στη Νότια Σινική Θάλασσα με την κάθε πλευρά να ισχυρίζεται ότι η άλλη πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Τι κρύβουν οι άγνωστοι στίχοι του Ευριπίδη


Αγνωστοι στίχοι του Ευριπίδη από τις τραγωδίες «Ινώ» και «Πολύειδος» (φωτογραφία) έρχονται στο φως χάρη σε έναν πάπυρο του 3ου αιώνα που ανακαλύφθηκε έξω από το Κάιρο. «Με συνεπήρε μια αίσθηση δέους καθώς συνειδητοποίησα ότι ήμασταν οι πρώτοι που διαβάζουμε αυτούς τους στίχους», μας λέει ο Τζον Γκίμπετ από το Πανεπιστήμιο Μπόλντερ, που μελέτησε τον πάπυρο. [Credit: BASEM GEHAD]

Μίνως

«[Π]ολύϊδε, τῶν ἀναγκαίων βροτοῖc οὐκ [ἔ]cτιν ἀλκή· μὴ δέχου θυμῶ λόγουc. ὁρᾶc; κρατε[ῖ] μὲν πόντ[ι]οc δελφὶc ἁλόc, κρατεῖ δ’ ἐν οἰωνοῖc ιν αἰετοῦ cθένοc, ἐν δ’ οὐρανῶ Ζεὺc ἔν τε γῆ τυραννίδεc πλεῖcτον δύνανται· τὰc δ’ ἐμάc cε cυμφορὰc ἥccω γεγῶτα δεῖ φέρειν κρατούμενον.

Πολύϊδος

οὐκ ἂν τόδ ̓ ὀρθῶς εἶπες ὡς ἐλευθέρω // οὔκουν ἐκόντοc τοῖc ἐμοῖc χρῆcθαί cε χρή, ἀκουcίως δὲ τἀμὰ μὴ ζητεῖν ἔχειν; //οὕτωc ἂν εἶεν οἱ cοφοὶ τῶν μὴ cοφῶν ἥccους, cὺν ἄτη γ ̓ εἰ cοφοὶ φανούμεθα // μή μοι δίδου cὺ πλοῦτον ἀντὶ τῆς ἐμῆς ψυχῆc· κακὴ γὰρ κτῆcις ἀποδόcθαι βίον».

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΑΝΤΡΙΚΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ


Πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε πως η γυναίκα που κέρδισε ένα λογοτεχνικό βραβείο για το καλύτερο βιβλίο ήταν τρεις άντρες που έγραψαν με γυναικείο ψευδώνυμο. Οι φεμινίστριες εξοργισμένες ξεκίνησαν να ζητούν να μετακινηθεί το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία από τα ράφια των γυναικών συγγραφέων και να πάει στα ράφια των αντρών. Ζητούν επίσης να επιστραφεί το βιβλίο στον εκδοτικό οίκο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το περιστατικό.

Η Τουρκία δεν επιδιώκει συνεννόηση, παρά μόνο κυριαρχία


Τουρκία Αύγουστος 2024 Εγκαίνια για το νέο υποβρύχιο τύπου 214 του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, TCG Πίρι Ρέις 
ANADOLU VIA GETTY IMAGES

Η Τουρκία σε κάθε κίνηση της αξιοποιεί την οθωμανική στρατηγική της πολιορκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αλέξανδρος Ιτιμούδης, Αρθρογράφος
Γεωπολιτικός αναλυτής

Με το βλέμμα στη Μεσόγειο η επίσκεψη του Φιντάν στις Βρυξέλλες


29 Αυγούστου 2024 Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν μαζί με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ κατά την άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυθέλλες
EUROPEAN COUNCIL

Πώς η Τουρκία επιδιώκει να καταστήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαρτημένη μεταβλητή των ευρωτουρκικών θέσεων.

Η Τουρκία ανακοίνωσε τον TurkStream 2 και εγκατάλειψε τα προσχήματα: Σκληρό άρθρο στο Politico για την ανάγκη να σταματήσει η νομιμοποίηση του ρωσικού φυσικού αερίου


File Photo epa07177301 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and Russian President Vladimir Putin (R) shake hands during a ceremony marking the completion of the TurkStream gas pipeline’s offshore section in Istanbul, Turkey, 19 November 2018. EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ανακοινώνοντας τα σχέδιά της για τον TurkStream 2 (21/8), η Τουρκία εγκατέλειψε τελικά κάθε πρόσχημα, επισημαίνει το άρθρο γνώμης του Martin Vladimirov (διευθυντής του Προγράμματος για την Ενέργεια και το Κλίμα στο Center for the Study of Democracy) που δημοσιεύεται στο Politico.

Τατάρ: Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα κερδήθηκαν για τους Τ/κ


Aν σήμερα μπορούν οι Τουρκοκύπριοι “να ζουν με ανεξαρτησία, ηρεμία και ειρήνη στο νησί, το οφείλουν στους πεσόντες τους και στους βετεράνους πολέμου”, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του σε εγκαίνια μνημείου πεσόντων την Πέμπτη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Λύση με 100 εκατ. ευρώ μέσω Βρυξελλών για την ηλεκτρική διασύνδεση


Διεργασίες για την εξεύρεση του ποσού των 100-120 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκή πηγή χρηματοδότησης ώστε και η Nexans να συνεχίσει την κατασκευή του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αλλά και να μην επιβαρυνθούν οι Κύπριοι καταναλωτές πριν την εμπορική λειτουργία του έργου, είναι σε πλήρη  εξέλιξη με στόχο να ολοκληρωθούν τις επόμενες ώρες έτσι ώστε το σημαντικό αυτό έργο να παραμείνει σε τροχιά υλοποίησης.

Προκλητικός Φιντάν: «Η σύνδεση Κυπριακού με τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ δεν είναι υγιής...»

O Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν EPA/ERDEM SAHIN

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάτηση των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ με τον Τούρκο ομόλογό τους, Χακάν Φιντάν, περί «αλληλεγγύης της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και βούληση για λύση μέσω πολιτικού διαλόγου», έρχεται άλλη μία προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και ανατρέπει κάθε καλό κλίμα.

Ολοκλήρωση Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (pics)


Την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024, ολοκληρώθηκε ο ετήσιος Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους (ΘΕΠ) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) με τη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΑΝΑΡΗΣ και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, τα οποία κατέπλευσαν στην Ακτή Ξαβέρη στον Πειραιά.

Πολεμικό Ναυτικό: «Πράσινο φως» για την απόκτηση τριών περιπολικών Marine Protector από τις ΗΠΑ


*Του Κώστα Σαρικά 

Στην απόκτηση τριών μεταχειρισμένων περιπολικών Marine Protector από τα αμερικανικά αποθέματα αμυντικού υλικού μέσω του προγράμματος EDA προχωρά το Πολεμικό Ναυτικό.