Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Έντονη διαμαρτυρία Βουλγαρίας στα Σκόπια


Αύγουστος 31, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σόφια.

Η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στη Σόφια, Αγκνέζα Ρούσι-Ποπόβσκα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για να της δοθεί έντονη διαμαρτυρία, ανακοίνωσε το υπουργείο στην ιστοσελίδα του.

Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι την αντίδραση υπαγόρευσε η συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Μεταφορών Αλεξάντερ Νικολόσκι στις 29 Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Από βουλγαρικής πλευράς επιβεβαιώθηκε η συνεπής θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.

Δυστυχώς, διαπιστώθηκε ότι οι συστημικές προκλήσεις και η άρνηση εκπλήρωσης των δεσμεύσεων από επίσημους εκπροσώπους της γειτονικής χώρας την απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Το επίσημο και κάθε επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα συνεχίσει τη φυσική γραμμή της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, με στόχο τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται, χθες το πρακτορείο των Σκοπίων, MIA, ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Μεταφορών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Αλεξάνταρ Νικολόφσκι, πιστεύει ότι η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη χώρα και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης είναι τα κύρια θέμα στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης κάθε φορά που γίνονται εκλογές στη Βουλγαρία, σημειώνει το βουλγαρικό Dariknews.

Αυτό είπε αφού κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είπε χθες ότι «οι αρχές στα Σκόπια θα πρέπει να είναι σαφείς ότι οι προσπάθειες να δρομολογηθούν ιδέες για επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν σε νέα απομάκρυνση από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, γράφει η βουλγαρική Novini.

Η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας ήρθε με αφορμή τα λόγια του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μίτσκοσκι, από νωρίτερα εκείνη την ημέρα, ότι η χώρα θέλει να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και θα εργαστεί αφοσιωμένη σε αυτή την ατζέντα, αλλά η άλλη πλευρά πρέπει να υπάρχει ένας εταίρος με τον οποίο να επικοινωνεί, τονίζοντας ότι ελπίζει ότι μετά τις εκλογές για το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο στις 27 Οκτωβρίου, θα υπάρξει μια τακτική κυβέρνηση με την οποία θα βρει λύση στον επί δεκαετία αποκλεισμό του ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου