Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Xρήση δυτικών όπλων στη Ρωσία: Το Κίεβο θέλει, αλλά η Δύση διστάζει


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Σύμφωνα με τον στρατηγό Oλεξάντερ Σίρσκι, αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ρωσικοί πύραυλοι και drones έχουν χτυπήσει 11.979 εγκαταστάσεις στην Ουκρανία από τις 22 Φεβρουαρίου 2022 (μέχρι σήμερα), ενώ η πλειονότητα των απωλειών ήσαν πολίτες.

Από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει 9.690 πυραύλους και 14.127 drones. Η Ουκρανία κατάφερε να καταρρίψει μόνο 2.479 πυραύλους (25,3%) και 5.972 drones (42,7%). Τα στατιστικά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τις 3.200-3.500 κατευθυνόμενες βόμβες ολίσθησης που ρίχνει η Ρωσία εναντίον πόλεων, χωριών, υποδομών και θέσεων πρώτης γραμμής κάθε μήνα. 6.253 πολιτικές εγκαταστάσεις έχουν κτυπηθεί από πυραύλους και drones. Η καταστροφή που προκαλείται από τις κατευθυνόμενες βόμβες ολίσθησης είναι ακόμη πιο μαζική. Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες, πυροβολικό και MLRS (πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών) για να ισοπεδώσει χωριά και πόλεις. Αρκεί κανείς να παρακολουθήσει δορυφορικές εικόνες των πόλεων Σολεντάρ, Μπαχμούτ και Αβντίφκα για να καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής.

Από τον Ιανουάριο του 2024, η Ρωσία είχε προκαλέσει ζημιές αξίας άνω των 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις υποδομές της Ουκρανίας, οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν μη  στρατιωτικούς στόχους (π.χ. στέγαση, ενέργεια, γεωργία, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και αθλητισμός). Σε αυτές περιλαμβάνονται περίπου 250.000 διαμερίσματα και σπίτια, 3.800 εκπαιδευτικά ιδρύματα και 1.300 ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης. Τον Δεκέμβριο του 2023, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης και της ανάκαμψης στην Ουκρανία σε 486 δισ. δολάρια! Μόνο ο ενεργειακός τομέας της Ουκρανίας έχει υποστεί άμεση φυσική καταστροφή 16 δισ. δολ. Εχει χάσει το ήμισυ της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (9 GW) ως αποτέλεσμα των επιδρομών.

Η Ευρωπαία επίτροπος (Εσθονή) για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον τόνισε πρόσφατα ότι «ο επερχόμενος χειμώνας πιθανότατα θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού με τρόπο που δεν έχει δει στην ήπειρό μας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Η ανοικοδόμηση θα είναι σισύφειο έργο…

Ωστόσο είναι επιεικώς απαράδεκτο ότι στην Ουκρανία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί όπλα δυτικής κατασκευής για να καταστρέψει τα αεροσκάφη και τους εκτοξευτές πυραύλων στη Ρωσία που προκαλούν τις καταστροφές. Οι δυτικοί περιορισμοί στη διάθεση όπλων στο Κίεβο θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της ικανότητας της Ουκρανίας να αμύνεται έναντι των ρωσικών πυραύλων και των κατευθυνόμενων βομβών ολίσθησης. Η Ουκρανία δεν είναι καλά προετοιμασμένη να αμυνθεί έναντι βαλλιστικών πυραύλων (Iskander, Tochka-U και KN-23) ή πυραύλων με βαλλιστική πτήση (S-300/S-400) λόγω της τροχιάς, της ταχύτητας, της υπογραφής ραντάρ κ.λπ.

Από τους 9.590 πυραύλους που έχει εκτοξεύσει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας οι 4.396 (45,8%) εκτοξεύονται εντός της εμβέλειας των πυραύλων παραγωγής ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου που δωρίστηκαν στην Ουκρανία. Από τους 4.396 πυραύλους μόνο 101 έχουν καταρριφθεί. Το Patriot-3 είναι το μόνο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ικανό να καταρρίψει τους πυραύλους. Η Ουκρανία, ωστόσο, έχει λάβει μόνο ένα μέρος από τα 25 συστήματα αέρος και πυραυλικής άμυνας Patriot που έχει ζητήσει επανειλημμένα και επειγόντως. Δεν έχει λάβει καν τους 7 έως 11 Patriot που χρειάζεται ως ελάχιστο αριθμό για να προστατεύσει τις πόλεις!

Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία μπόρεσε να καταρρίψει μόνο το 4,5% των βαλλιστικών πυραύλων και το 0,7% των πυραύλων αεράμυνας S-300/S-400 (που χρησιμοποιούνται σε δευτερεύουσα λειτουργία κατά επίγειων στόχων). Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ένα ακόμη χειρότερο πρόβλημα για να αντιμετωπίσει μια αυξανόμενη απειλή. Μετά την εκτόξευση, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά αντίμετρα κατά των κατευθυνόμενων βομβών ολίσθησης. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει τις περίπου 38.000-42.000 βόμβες που ρίχνονται ετησίως είναι να καταστρέψει το αεροσκάφος που τις μεταφέρει. Χωρίς τα μέσα για να αμυνθεί, θα ήταν λογικό να καταστρέψει την «πλατφόρμα εκτόξευσης» στο έδαφος πριν εκτοξεύσει πυραύλους και βόμβες.

Η Ουκρανία έχει τα μέσα να καταστρέψει τους εκτοξευτές πυραύλων και τα αεροσκάφη στο έδαφος, αλλά της αρνούνται να τα χρησιμοποιήσει. Πύραυλοι δυτικής κατασκευής μπορούν να στοχεύουν τα 48 Iskander και πολλούς εκτοξευτές S-300/S-400 που αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων. Οι δυτικοί περιορισμοί θέτουν εκτός εμβέλειας βασικές ρωσικές αεροπορικές βάσεις και δυνατότητες. Η Ουκρανία έχει λάβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS από τις ΗΠΑ και βρετανο-γαλλικούς πυραύλους Storm Shadow/SCALP-EG από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, ο καγκελάριος Σολτς αρνείται να δωρίσει ή να εξαγάγει τον γερμανικό πύραυλο Taurus, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία «δεν θα γίνει μέρος στον πόλεμο, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα».

 Δικαιολογία

Ολοι επικαλούνται τον κίνδυνο της τάχα κλιμάκωσης και υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν να γίνουν μέρος του πολέμου. Η Ουκρανία, ωστόσο, έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι οι ρωσικές λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» είναι φαντασία. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η χρήση όπλων δυτικής κατασκευής από την Ουκρανία κατά την πρόσφατη επίθεση στο Κουρσκ έδειξε τις κόκκινες κούφιες γραμμές της Ρωσίας. Ωστόσο, η Δύση έχει επιβάλει περιορισμούς στη χρήση όπλων δυτικής παραγωγής από την Ουκρανία, δημιουργώντας «ένα απέραντο καταφύγιο» το οποίο η Ρωσία εκμεταλλεύεται για να θωρακίσει τις μάχιμες δυνάμεις που χρησιμοποιεί για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Η πολιτική των ΗΠΑ απαγορεύει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί το ATACMS οπουδήποτε στη Ρωσία. Η αλλαγή πολιτικής του προέδρου Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου σχετικά με τη χρήση όπλων που παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία δεν αφαίρεσε περισσότερο από το 18% του καταφυγίου της Ρωσίας. Δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να παράσχει στην Ουκρανία την αεράμυνα που χρειάζεται για να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό και τις ένοπλες δυνάμεις της; Η Δύση θα πρέπει τουλάχιστον να επιτρέψει στην Ουκρανία να καταστρέψει τις πλατφόρμες που εκτοξεύουν τους πυραύλους και τις βόμβες σκοτώνοντας αμάχους και καταστρέφοντας ουκρανικές πόλεις και κρίσιμες υποδομές. Το έγκλημα της αδράνειας είναι χειρότερο από τα εγκλήματα επιθετικότητας. Η Δύση έχει τα μέσα για να τερματίσει τον πόλεμο, με το να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει νόμιμους στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία (αυτό είναι ένα πρώτο και κρίσιμο βήμα).

Ποια όπλα τρίτων χωρών χρησιμοποιήθηκαν στο Κουρσκ

Εκθέσεις αναφέρουν ότι πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα τους στο Κουρσκ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν σχολιάσει επίσημα αν χρησιμοποιήθηκαν τα όπλα τους. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κατηγόρησε το Κίεβο ότι χρησιμοποίησε όπλα που κατασκευάστηκαν στη Δύση στην πρόσφατη εισβολή στο Κουρσκ. Για πρώτη φορά, η περιοχή του Κουρσκ χτυπήθηκε από εκτοξευτές πυραύλων δυτικής κατασκευής, πιθανώς αμερικανικά HIMARS (σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας), δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Δείτε τι γνωρίζουμε για τα ξένα όπλα που χρησιμοποιεί η Ουκρανία. Η Ουκρανία επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι χρησιμοποίησε το εκ των ΗΠΑ σύστημα πυραύλων πυροβολικού HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) κατά τις επιθέσεις σε τρεις γέφυρες στη Ρωσία. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εικασίες στις 15 Αυγούστου ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2. Πιστεύεται επίσης ότι στην εισβολή στο Κουρσκ χρησιμοποιήθηκαν όπλα που προμήθευσαν οι Γερμανοί. Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων στην Ουκρανία (δεύτερη μόνο μετά τις ΗΠΑ). Προμηθεύει οχήματα μάχης πεζικού Marder, άρματα μάχης Leopard, συστήματα αεράμυνας IRIS-T, drones και συστήματα εκτόξευσης πυραύλων.

Ποιες χώρες του ΝΑΤΟ έδωσαν το πράσινο φως

Στις 31 Μαΐου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαλάρωσε την απαγόρευση στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα εντός της ρωσικής επικράτειας. Αυτό σηματοδότησε μια αλλαγή στην πολιτική του Μπάιντεν, ο οποίος στο παρελθόν είχε αρνηθεί να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση όπλων που προμήθευσαν οι ΗΠΑ. Τον Απρίλιο, ο Μπάιντεν υπέγραψε στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία αξίας σχεδόν 61 δισ. δολαρίων. 13 χώρες του ΝΑΤΟ (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ολλανδία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Δανία, Νορβηγία και Καναδάς) έχουν δώσει άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα, όπως τανκ, συστήματα πυροβολικού και οχήματα μάχης πεζικού εντός της Ρωσίας.

Ποιους όρους έχουν θέσει οι ΗΠΑ

Μέχρι τη χαλάρωση των περιορισμών από τον Μπάιντεν στις 31 Μαΐου, η Ουκρανία περιοριζόταν στη χρήση αμερικανικών όπλων μόνο εντός ουκρανικού εδάφους. Επισήμως, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να μην επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, κάτι που θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση! Ωστόσο, πρόσφατα Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι οι ΗΠΑ είχαν προμηθεύσει αθόρυβα την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας τον Μάρτιο και ότι η Ουκρανία είχε χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους δύο φορές στα τέλη Απριλίου στην παράνομα προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία.

Τι λένε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ

Η απάντηση της Δύσης ήταν πολύ χαμηλών τόνων επειδή, μέχρι στιγμής, ενώ εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα στη ρωσική επικράτεια, στις 15 Αυγούστου το υπουργείο Αμυνας στο Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι τα όπλα που προμηθεύονται από τη Βρετανία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους. Ωστόσο, η Ουκρανία εξακολουθεί να περιορίζεται στη χρήση πυραύλων μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow μέσα στη Ρωσία. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας επιβεβαίωσε ότι η χρήση από την Ουκρανία όπλων που προμήθευσε η Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων, εντός της Ρωσίας είναι νομικά δικαιολογημένη.

Τι ζητούν οι Ουκρανοί

Οι Ουκρανοί είναι πολύ δυναμικοί στο αίτημά τους να σταματήσουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία να περιορίζουν τη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που παρείχαν στην Ουκρανία. Θέλουν, συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ να τους επιτρέψουν να χρησιμοποιούν τακτικά πυραυλικά συστήματα του στρατού μεγαλύτερου βεληνεκούς (ATACMS) για να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος, κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, οπότε ο Πούτιν θα πειστεί ότι πρέπει να συζητήσει το τέλος του πολέμου.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου