Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Προέλαση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία - Εξασθενεί η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ


Η Ρωσία καταγράφει σαρωτικές προόδους στο ανατολικό μέτωπο τις τελευταίες ημέρες που ενδέχεται να αντισταθμίσουν τα κέρδη της Ουκρανίας στη διασυνοριακή της επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από την ουκρανική πόλη Ποκρόβσκ, έναν κρίσιμο κόμβο ανεφοδιασμού για τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία.

Το Ποκρόβσκ, όπου υπάρχει μεγάλος σιδηροδρομικός σταθμός και μεγάλοι δρόμοι, αποτελεί μέχρι και σήμερα βασικό κόμβο ανεφοδιασμού για τα στρατεύματα της Ουκρανίας στην ανατολική γραμμή του μετώπου και οι κριτικές φωνές στο Κίεβο φοβούνται ότι ο στρατός της χώρας έχει κάνει κρίσιμα λάθη στις εκτιμήσεις του. 

Κίνδυνος κατάρρευσης του ανατολικού μετώπου

Στέλνοντας στρατεύματα στο Κουρσκ αντί να ενισχύσει το ανατολικό μέτωπο, ο ουκρανικός στρατός άφησε εκτεθειμένο το Πόκροβσκ και άλλες σημαντικές ουκρανικές πόλεις στα ανατολικά, τονίζουν οι φωνές αυτές. 

Επισκεπτόμενος την πρώτη γραμμή του μετώπου, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι είπε ότι η Ρωσία ρίχνει "ό,τι μπορεί να κινηθεί" στην επίθεσή της.

"Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη", παραδέχτηκε την Τετάρτη και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

"Αν χάσουμε το Πόκροβσκ", προειδοποίησε ο στρατιωτικός ειδικός Μικαήλο Ζιρόκοβ, "όλη η πρώτη γραμμή θα καταρρεύσει".

Το ειδικό βάρος του Προκρόβσκ

Το Ποκρόβσκ είναι το κέντρο μιας βασικής σιδηροδρομικής γραμμής που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για την στήριξη της πρώτης γραμμής του μετώπου. Τις τελευταίες ημέρες, χρησιμοποιήθηκε επίσης για να εκκενωθεί άμαχος πληθυσμός. 

Δίπλα του βρίσκεται μια άλλη πόλη, το Μίρνοραντ. Μαζί, οι δύο πόλεις είχαν προπολεμικά πληθυσμό πάνω από 100.000, οι περισσότεροι από τους οποίους τώρα έχουν φύγει από την περιοχή. 

Ποκρόβσκ και Μίρνοραντ είναι οι τελευταίες δύο μεγάλες πόλεις σε εκείνο το τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο.

Συνέχεια της μάχης της Αβντιίβκα

Η μάχη για το Ποκρόβσκ αποτελεί συνέχεια της μάχης της Αβντιίβκα, την οποία η Ουκρανία έχασε τον Φεβρουάριο μετά από μήνες αιματηρών συγκρούσεων. 

Η Αβντιίβκα, η οποία βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ποκρόβσκ, θεωρούταν ως το φρούριο που προστάτευε τους πόλεις, χωριά και δρόμους στα δυτικά της - βοηθώντας στην ενίσχυση της παρουσίας της Ουκρανίας σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.

Η απώλειά της είχε μεγάλη σημασία για την Ουκρανία καθώς σήμαινε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βάλει στο στόχαστρο το Ποκρόβσκ και τη βασική  πόλη Τσάσιβ Γιάρ στην κορυφή του λόφου. 

Πώς η προέλαση της Ρωσίας ανέβασε ταχύτητα

Η Ρωσία από καιρό επιδιώκει να καταλάβει το Ποκρόβσκ και για μήνες προωθούσε προς αυτό τις δυνάμεις της.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει περίπου το ένα τρίτο της Ομάδας Κεντρικού Στρατού της στο συγκεκριμένο  μέτωπο ή περίπου 30.000 στρατιώτες - καθώς και τις πιο έτοιμες για μάχη εφεδρείες της.

Την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Νοβοροντίνκα, εξοργίζοντας ορισμένους στην Ουκρανία που θεώρησαν ότι ο ουκρανικός στρατός έπρεπε να την είχε υπερασπιστεί καλύτερα.

"Τα χαρακώματα μπροστά από τη Νοβοροντίβκα ήταν άδεια. Δεν υπήρχε ουσιαστικά ουκρανικός στρατός στην κάποτε πόλη των 20.000 ατόμων", έγραψε στο Facebook η Ουκρανή βουλευτής Μαριάννα Μπεζούλα. 

Η εκτίμηση είναι ότι ο ουκρανικός στρατός, λόγω περιορισμένου αριθμού των ανδρών του, αποσύρθηκε από τη Νοβορόντιβκα για να ενισχύσει την άμυνά του στο Ποκρόβσκ.

"Η ουκρανική διοίκηση πιθανότατα θεώρησε ότι η άμυνα της Νοβοροντίβκα δεν άξιζε τις πιθανές απώλειες", δήλωσε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίσης επιθέσεις στην πόλη Σελίντοβε, ακριβώς νότια της Νοβορόντιβκα, και σε άλλες περιοχές της περιοχής του Ντόνετσκ.

Κύματα επιθέσεων του ρωσικού πεζικού 

Η ρωσική προέλαση επιταχύνεται χάρη σε μια αλλαγή τακτικής, η οποία αντικατοπτρίζει όλο και περισσότερο τακτικές που είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα η ομάδα μισθοφόρων Wagner.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν ότι έρχονται αντιμέτωποι με διαδοχικά κύματα επιθέσεων από το ρωσικό πεζικό που επιχειρεί να εισβάλει στις θέσεις τους.

Η τακτική αυτή - αν και έχει κόστος - εξαντλεί γρήγορα τις ουκρανικές μονάδες που αναγκάζονται να αποκρούουν συνεχείς επιθέσεις.

Συν τοις άλλοις, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τα τεθωρακισμένα οχήματα με φειδώ - περιπλέκοντας το έργο των ουκρανικών αρμάτων μάχης και του πυροβολικού, τα οποία οι Ουκρανοί είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ελάχιστα στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί επίσης ισχυρές βόμβες ολίσθησης, αναγκάζοντας την Ουκρανία να διαλύει τις μονάδες της όταν αρχίζουν οι βομβαρδισμοί και μερικές φορές ακόμη και να αποσύρει στρατεύματα από την πρώτη γραμμή.

Χάνει δυναμική η ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ

Εν τω μεταξύ, η πρόοδος της επίθεσης της Ουκρανίας εντός των ρωσικού εδάφους έχασε δυναμική  την περασμένη εβδομάδα.

Η Σούτζα - η μεγαλύτερη πόλη που έχει καταλάβει η Ουκρανία εντός της Ρωσίας - έχει πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκων, που είναι τρεις φορές λιγότερος από αυτόν της Νοβοροντίβκα, της πόλης που κατέλαβε η Ρωσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Την Τρίτη, ο γενικός διοικητής της Ουκρανίας είπε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου είχαν καταλάβει 1.294 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους εντός του Κουρσκ, συμπεριλαμβανομένων 100 οικισμών - και ότι συνέλαβαν 594 Ρώσους στρατιώτες στη διαδικασία.

Αυτά τα στοιχεία, αν και πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη  είναι αναμφίβολα σημαντικά, γράφει το BBC.

Απέτυχε ο στόχος της ουκρανικής αντεπίθεσης στο Κουρσκ

Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι αν δικαιολογούν τις πιθανές απώλειες στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας.

"Ένας από τους στόχους της επιθετικής επιχείρησης στην κατεύθυνση του Κουρσκ ήταν η εκτροπή σημαντικών εχθρικών δυνάμεων εκεί από άλλα μέτωπα, κυρίως από τα μέτωπα του Πόκροβσκ και του Κουράχοβε", δήλωσε ο στρατηγός Σίρσκι την Τρίτη.

Αλλά ο στόχος απέτυχε. Οι ρωσικές δυνάμεις δεν απέσυραν άνδρες από την πρώτη γραμμή του Ποκρόφσκ. Αντίθετα, έφεραν κι άλλους και η προέλασή τους επιταχύνθηκε.

Mε πληροφορίες από BBC

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου