Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Ζευς ο Κάσιος- Αρχαίος ελληνικός ναός στο Πηλούσιο του Σινά


Σεπτέμβριος 1, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Στην περιοχή της αρχαίας πόλης Πηλούσιο, που βρίσκεται 30 χλμ νοτιοανατολικά του σύγχρονου Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου αποκαλύφθηκε αρχαίος ναός αφιερωμένος στον Δία τον Κάσιο.

Η περιοχή σήμερα καθορίζεται στα αραβικά ως Τελ ελ  Φαράμα και φέρεται να ιδρύθηκε στην ύστερη φαραωνική περίοδο και κατοικούνταν συνεχώς έως την πρώιμη ισλαμική περίοδο, που πιθανόν καταστράφηκε.

Ο Ζευς είναι ο ηγέτης θεός του ουρανού και της βροντής στην αρχαία ελληνική θρησκεία που κυβέρνησε από τον θρόνο του στον Όλυμπο. Ο ναός κτίστηκε κατά την ελληνιστική περίοδο.

Οι αρχαιολόγοι  είχαν εντοπίσει την αρχαία πόλη Πηλούσιο ή λατινικά ως Pelusium, από το 1900.

Το Πηλούσιο ανασκάφηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1900 από τον Γάλλο Αιγυπτιολόγο, Ζαν Κλεντά, ο οποίος βρήκε στοιχεία ενός ναού του Δία-Κασίου. Ο Ζευς- ο Κάσιος είναι συνένωση του Δία και του όρους Κάσιος στη Συρία, σύμφωνα με θραύσματα αρχαιοελληνικών επιγραφών.

Οι σημερινές ανασκαφές ανακάλυψαν τελικά τον ναό μεταξύ του οχυρού του Πηλουσίου και μιας μνημειακής εκκλησίας, αφού εντόπισαν πυλώνες και μια σειρά από μεγάλους ογκόλιθους γρανίτη.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι ογκόλιθοι σχημάτισαν μια σκάλα για να φτάσουν στην πλατφόρμα του ναού και ελπίζουν να εφαρμόσουν μια φωτογραμμετρική έρευνα για να καθορίσουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την κάτοψη του ναού.

Γύρω από το χώρο του ναού υπάρχουν ογκόλιθοι από ροζ γρανίτη που εξορύσσονταν στους μεταγενέστερους αιώνες για την κατασκευή τοπικών εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένης μιας κορινθιακής που ενσωματώθηκε στην κοντινή χριστιανική μνημειακή εκκλησία.

Επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή δείχνουν επίσης ότι ο αυτοκράτορας Αδριανός ανέθεσε στον Τίτο Φλάβιο Τιτάνα να πραγματοποιήσει εργασίες ανακαίνισης στο ναό κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που ο Αδριανός ίδρυσε νέες ρωμαϊκές πόλεις και μνημεία σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αίγυπτο.

Tour Egypt, Egypt Today,

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου