Φωτό: Η γερμανική φρεγάτα Baden-Württemberg
Οι Χούθι έχουν μετατραπεί από μια τοπική ένοπλη ομάδα με περιορισμένες δυνατότητες σε μια ισχυρή στρατιωτική οργάνωση, σύμφωνα με μια εμπιστευτική έκθεση μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που ετοιμάστηκε πρόσφατα για το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Γερμανική Ανώτατη Διοίκηση δεν μπορούσε να επιτρέψει να αφήσει γερμανικά πολεμικά πλοία να περάσουν το στρατηγικό θαλάσσιο πέρασμα του Μπαμπ ελ Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, καθ’ οδόν προς τη Γερμανία, συνοδευόμενα για ασφάλεια από πολεμικά πλοία άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
«Το επίπεδο απειλής είναι αρκετά υψηλό», εξήγησε, ο συνταγματάρχης Μίτκο Μίλερ, εκπρόσωπος του γερμανικού στρατού, την απόφαση του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους να κατευθύνει προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, τη φρεγάτα «Baden-Wirtneberg» και το βοηθητικό πλοίο «Frankfurt on the Main» από το πολύμηνο έργο στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό προς τη Βαλτική αντί να διασχίσει την Ερυθρά Θάλασσα.
«Ο κύριος λόγος (για την εκτροπή) είναι το γεγονός ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα έχει επιδεινωθεί σημαντικά», πρόσθεσε ο Μίλερ.
Επισημαίνεται ότι η αναγκαστική πορεία της φρεγάτας «Baden-Wirtneberg» για τον περίπλου της Αφρικής, γίνεται εννέα μήνες μετά που η γερμανική φρεγάτα «Hessen» απέπλευσε από το λιμάνι Wilhelmshaven προς τη Μεσόγειο Θάλασσα στα μέσα Φεβρουαρίου, για να είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο, όπως είχε ανακοινωθεί τότε στο Βερολίνο, για «εθνική και κοινοτική εντολή» να αντιταχθεί στην ένοπλη επίθεση των Χούθι της Υεμένης.
φωτό: Tagesschau
«Με τη θαλάσσια επιχείρηση «Aspides», η Ευρώπη θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών σε έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους για τη Γερμανία και την Ευρώπη», όπως είχε ανακοινωθεί.
Αλλά, εντελώς αναπάντεχα, η φρεγάτα «Hessen» αποχώρησε από τη θέση της κοντά στο Μπάμπ ελ Μαντέμπ τον Απρίλιο, αφού, όπως εκτίμησε το Βερολίνο, «ολοκλήρωσε την αποστολή της».
Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας διοικητής της ναυτικής αποστολής της ΕΕ «Ασπίδες», Βασίλης Γρυπάρης, επέστησε την προσοχή των Βρυξελλών στο γεγονός ότι με τρία μόνο πολεμικά πλοία δεν είναι δυνατόν να εκτελεστεί το έργο της αντιμετώπισης των εξαιρετικά καλά οπλισμένων Χούθι στο ανοιχτή θάλασσα από την Αραβική Θάλασσα στον Κόλπο του Άντεν, δηλαδή στο πέρασμα Μπάμπ ελ Μαντέμπ στη νότια προσέγγιση προς την Ερυθρά Θάλασσα. «Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δέκα πολεμικά πλοία», είπε ο Γρυπάρης τον Μάιο.
Μένει να δούμε πόσα πολεμικά πλοία της ΕΕ θα επιχειρήσουν εναντίον των Χούθι από την 1η Νοεμβρίου, όταν ο Έλληνας κομντόρος Κωνσταντίνος Πιτικάκης θα αναλάβει τη διοίκηση της ναυτικής επιχείρησης «Ασπίδες».
Εν τω μεταξύ, αμερικανικές και βρετανικές ναυτικές δυνάμεις συνεχίζουν αυτές τις μέρες να επιχειρούν δυναμικά εναντίον των Χούθι, των οποίων το ολοένα και πιο ποικίλο οπλοστάσιο αρχίζει να ανησυχεί ανοιχτά ακόμη και τα πολιτικά πλοία που πλέουν υπό αμερικανική σημαία κατά μήκος των δυτικών άκρων του Ινδικού Ωκεανού.
«Τα αμερικανικά εμπορικά πλοία αποφεύγουν ολοένα και περισσότερο τη διαδρομή γύρω από το Μπαμπ ελ Μάντεμπ, παρά την παρουσία και την υποχρέωση των αμερικανικών πολεμικών πλοίων να τους παρέχουν ασφαλή πλοήγηση εκεί», αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο ιστού «Captain» στο κείμενο «Η Ερυθρά Θάλασσα είναι τώρα τόσο επικίνδυνη. που αποφεύγουν ακόμη και τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ».
Στο πεδίο η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική
Φωτό: Οι Χούθι ανέφεραν ότι στόχευσαν βρετανικό αντιτορπιλικό- Sky News Arabia
Ο αμερικανο-βρετανικός στρατιωτικός συνασπισμός (με αρκετούς δυτικούς εταίρους) στόχευσε στόχους στο λιμάνι της Χοντέιντα, βασικό ναυτικό προπύργιο των Χούθι, καθώς και μια σειρά από εγκαταστάσεις στην ομώνυμη επαρχία, δύο φορές σε μια μέρα.
Την προηγούμενη μέρα, οι Χούθι, με τα δικά τους λόγια, «στόχευσαν με ακρίβεια και χτύπησαν» τρία εμπορικά πλοία που έπλεαν με σημαία Λιβερίας μεταξύ της Αραβικής Θάλασσας και του Μπαμπ ελ Μαντέμπ.
Την ίδια μέρα, οι Χούθι στόχευσαν τη βιομηχανική ζώνη της ισραηλινής πόλης Ασκελόν με προσγείωση drones, αλλά οι πύραυλοι έπεσαν στον πάγο, ανέφερε ο τοπικός Τύπος.
Ποιος επιλέγει τους στόχους αυτών και των πολυάριθμων προηγούμενων επιθέσεων των Χούθι, όπου εκπαιδεύτηκαν οι «ελεύθεροι σκοπευτές», όπου ο στρατιωτικός εξοπλισμός και οι απαραίτητες άκρως εξειδικευμένες στρατιωτικές γνώσεις για τέτοιες επιχειρήσεις… είναι μερικά από τα διλήμματα που απασχολούν όλο και περισσότερο δημόσια τους ενδιαφερόμενους σε όλο τον κόσμο.
«Οι Χούθι έχουν μετατραπεί από μια τοπική ένοπλη ομάδα με περιορισμένες δυνατότητες σε μια ισχυρή στρατιωτική οργάνωση», εκτιμά η εμπιστευτική έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που εκπονήθηκε πρόσφατα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ανέφερε αυτές τις μέρες το Reuters.
Αυτή η έκθεση, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί, υποδεικνύει τις ανησυχητικές πρόσφατες σχέσεις μεταξύ των Χούθι και άλλων εξτρεμιστών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων, για παράδειγμα, η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, καθώς και η ιρακινή τρομοκρατική ομάδα «Κατίμπ Χεζμπολάχ», υποστηρίζει το βρετανικό πρακτορείο.
«Ένα από τα ατυχή αποτελέσματα της σύγκρουσης στη Γάζα είναι ότι οι Χούτι έχουν διπλασιάσει τις επαφές τους με κακοήθεις παράγοντες στην περιοχή και πέραν αυτής», δήλωσε ο Τίμοθι Λάντερκινγκ, Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη.
Ποιοι θα μπορούσαν να είναι «κακοήθεις παράγοντες στην περιοχή και όχι μόνο», γνωρίζει η αμερικανική «Wall Street Journal», η οποία σε μια σειρά άρθρων του Οκτωβρίου, αναφερόμενη σε ανώνυμες πηγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους ευρωπαϊκούς στρατιωτικούς κύκλους, δείχνει το δάχτυλο στο Ιράν και τη Ρωσία.
«Οι Χούθι χρησιμοποίησαν δεδομένα ρωσικής στόχευσης για να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα νωρίτερα αυτό το έτος», ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και οι Χούθι απέρριψαν το αίτημα της Wall Street Journal για σχόλιο. Ανοίγει ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ορισμένων ισχυρών εξωτερικών παραγόντων γύρω από το Μπάμπ ελ Μαντέμπ;
Παράλληλα, το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε «προηγμένη επιχείρηση κατά της πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Άμυνας.
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου