Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Αναβαθμίζει την αεροπορική και τη ναυτική βάση η Κυπριακή Δημοκρατία, αμερικανικό ενδιαφέρον για «Ανδρέα Παπανδρέου»: Αυτόνομο ρόλο βλέπουν οι ΗΠΑ για το νησί


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) κ. Joe Biden. Φωτογραφία via PIO, ΓΤΠ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

Η Κύπρος πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη και άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή για να μπορεί να διαδραματίζει ρόλο. Με αυτή την αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκλήρωσε τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, την περασμένη Τετάρτη, στο Οβάλ Γραφείο, στον Λευκό Οίκο.

Η κυπριακή πλευρά θεωρεί ότι αυτή η τοποθέτηση, αφορά την Τουρκία και τις συστηματικές προσπάθειες της για έλεγχο του νησιού είτε με συμφωνία είτε χωρίς. Είναι δε πρόδηλο ότι αυτή η τοποθέτηση θα πρέπει να αντανακλάται και στην προσέγγιση της Ουάσινγκτον στο περιεχόμενο μιας συμφωνίας στο Κυπριακό.

Η θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει και μετά από μια συμφωνία να λαμβάνει αποφάσεις στη βάση των δικών της συμφερόντων κρίνεται από τη Λευκωσία ως σημαντική και συνδέεται με το εθνικό ζήτημα.

Είναι σαφές πως από τη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης στον Λευκό Οίκο, ότι προκύπτουν μια σειρά νέα στοιχεία, που συνδέονται τόσο με τις διμερείς σχέσεις όσο και το ρόλο στην περιοχή.

  • Είναι δε ξεκάθαρο ότι η πρόσκληση απευθύνθηκε από τον Τζο Μπάιντεν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για το ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην περιοχή. Ρόλο, που φαίνεται να θεωρούν οι Αμερικανοί, ως πολύ σημαντικό.

Η συνάντηση έγινε στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, του Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικομπ Τζέρεμι Σάλιβαν κι άλλων παραγόντων από πλευράς ΗΠΑ. Ήταν, δηλαδή, όλη η πρώτη γραμμή του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρόεδρος της Κύπρου, στη συνάντηση, έκανε αρχικά μια παρουσία της κατάστασης στην περιοχή και ανέδειξε το γεγονός ότι η Λευκωσία έχει κανάλια επικοινωνίας με όλες τις πλευρές.

Ενίοτε δε, όπως αναφέρθηκε, αναλαμβάνει να μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών. Αυτό προφανώς και το γνωρίζουν οι Αμερικανοί αλλά έδειξαν να ενδιαφέρονται για αυτή τη διάσταση του ρόλου της κυπριακής πλευράς.

  • Αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης

Την ίδια ώρα, οι δυο πλευρές συζήτησαν και θέματα που συνδέονται με την αμυντική συνεργασία. Ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει για την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναβαθμίσει την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και φάνηκε να υπάρχει ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς για το σχέδιο αυτό. Ακόμη και συμμετοχής, εμπλοκής τους.

Σημειώνεται πως η αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης κρίνεται απαραίτητη από τους ειδικούς, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιόδου που διανύουμε. Σημειώνεται συναφώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά και στην αναβάθμιση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί και ενόψει τούτου η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθίσταται, πάντως, σαφές από πλευράς της Λευκωσίας πως η Κύπρος δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση ορμητήριο για στρατιωτικές επιχειρήσεις καθώς δεν είναι μέρος του προβλήματος, ούτε και θέλει να αποτελέσει στόχο.

Σε ότι αφορά τη συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο, πέραν από τη φοίτηση Κυπρίων στρατιωτικών σε αμερικανικές σχολές, οι ΗΠΑ έχουν αναφερθεί στο ενδεχόμενο, εάν και εφόσον το θέλει η Λευκωσία, να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς σε διοικητικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η Λευκωσία έχει ζητήσει αυτό να  ισχύει τουλάχιστον πέντε χρόνια. Προκύπτει, επίσης, κυπριακό ενδιαφέρον για αγορά οπλικών συστημάτων.

  • Τουρκία και Κυπριακό

Είναι σαφές πως για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Τουρκία θεωρείται σημαντικός σύμμαχος. Δεν πρόκειται αυτό να αλλάξει, ούτε και αναμένεται να υπάρξει ρήξη μεταξύ των δυο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, παρά τα όποια προβλήματα που υπάρχουν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν λένε και τα καλύτερα λόγια για τον Ερντογάν και το καθεστώς του, αλλά κρατούν ισορροπίες και κανάλια επικοινωνίας. Είναι προφανές πως καμία από τις δυο πλευρές δεν θέλουν να κόψουν τις σχοινί.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον, φαίνεται να αντιμετωπίζει την Κυπριακή Δημοκρατία χωριστά αναφορικά με τις σχέσεις τους. Σε αντίθεση με το παρελθόν, που θεωρείτο μέρος των σχέσεων με την Τουρκία και ένα πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπιζόταν στη βάση και των στρατηγικών συμφερόντων της Άγκυρας.

Κανείς δεν θεωρεί πως σε σχέση με το περιεχόμενο της λύσης, τις λογικές του παρελθόντος (σχέδιο Ανάν κλπ) άλλαξε η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αντιμετωπίζει διαφορετικά το Κυπριακό. Αλλά οι τοποθετήσεις της αμερικανικής πλευράς, σε πολιτικό επίπεδο, προσφέρουν δυνατότητες της Λευκωσίας να τις αξιοποιήσει.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου