Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ανεξέλεγκτη χρεοκοπία τώρα ή ελεγχόμενη το 2013

Από το ιστολόγιο http://www.elzoni.gr/html/ent/863/ent.10863.asp
Αυτό είναι το δίλημμα για τους βουλευτές
Με φόβητρο την χρεοκοπία, με πιέσεις, απειλές, ακόμη και με τα… τανκς οδηγούνται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην λαιμητόμο – τόσο για τον λαό, όσο και για τους ίδιους – του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος.

Οι δηλώσεις, οι συνεντεύξεις, αλλά και οι προβλέψεις περί χρεοκοπίας, είτε το Μεσοπρόθεσμο ψηφιστεί είτε όχι, δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό, αλλά και πολλαπλασιάζουν τα διλήμματα.

Ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του Μνημονίου 2, πληθαίνουν τα μηνύματα υπέρ της υπερψήφισης του Μεσοπροθέσμου, που όμως στην πράξη ακυρώνονται από σειρά δηλώσεων, σύμφωνα με τις οποίες είτε ψηφιστεί, είτε όχι η (τουλάχιστον ελεγχόμενη) χρεοκοπία είναι βέβαιη.

Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος και το Μεσοπρόθεσμο να ψηφιστεί και η χώρα να χρεοκοπήσει – κάτι που ενισχύει τις αμφιβολίες των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις της γερμανικής ηγεσίας, που προειδοποιεί για μεγάλη κατάρρευση στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρώπη, σπεύδοντας να προσθέσει πως προετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Χαρακτηριστικές υπήρξαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών Σόιμπλε στην εφημερίδα Μπιλντ της Κυριακής.

Όπως είπε, η Ευρώπη περιμένει να ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας από το ελληνικό κοινοβούλιο, σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για μεγάλη κατάρρευση, για την οποία έχει ήδη ετοιμαστεί ένα σχέδιο.

Χαρακτηριστική είναι και η εκ μέρους της καγκελαρίου Μέρκελ παραδοχή στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ότι με τις συνεχείς ενέσεις βοήθειας προς την Ελλάδα, ουσιαστικά η Ευρώπη «αγοράζει χρόνο» μέχρι το 2013, οπότε και θα αποκτήσει ο αποφασισθείς στις 11 Μαρτίου μόνιμος μηχανισμός στήριξης τα αναγκαία εργαλεία για μια ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Καθίσταται έτσι σαφές ότι η υπερψήφιση του Μεσοπροθέσμου αποτελεί το αναγκαίο εργαλείο, ώστε να δοθεί τόσο η πέμπτη δόση, όσο και το επόμενο δάνειο, προκειμένου να σπρώξουμε τον χρόνο ως το 2013, οπότε και θα περάσουμε σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οι ανεξέλεγκτες συνέπειες στην Ευρώπη και δεν θα πληρωθούν τα cds, καθώς πολλοί έχουν ποντάρει στην χρεοκοπία της Ελλάδας και περιμένουν τώρα να κερδίσουν πολλά χρήματα.

Γι’ αυτό άλλωστε και γίνονται με εντατικό ρυθμό σε Γαλλία και Γερμανία οι συζητήσεις ώστε οι ιδιώτες πιστωτές να μπουν στη διαδικασία σε εθελοντική βάση, προκειμένου να μην  θεωρηθεί η συμμετοχή τους εξαναγκαστική – γεγονός που θα αποτελούσε πιστωτικό γεγονός.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τόσο η Pimco, η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης ομολόγων, όσο και ο γνωστός μαέστρος της κερδοσκοπίας Τζορτζ Σόρος (που πριν από καιρό είχε γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό), «σπρώχνουν» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, ο Σόρος, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Βιέννη, ξεκαθάρισε πως αναπόφευκτα ένα κράτος θα βγει κάποια στιγμή από τη ζώνη του ευρώ και ότι η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, που ξεκινά από την Ελλάδα, αλλά θα μπορούσε να εξαπλωθεί.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελ Μούντο», κατέβασε τα… τανκς.

Όπως είπε, αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο θα γυρίσουμε στη δραχμή και θα χρειάζονταν τα… τανκς να προστατεύσουν τις τράπεζες από τους πολίτες.

Ο κ. Πάγκαλος προχώρησε και σε μια περιγραφή από το… μέλλον, λέγοντας πως «την επόμενη μέρα οι τράπεζες θα περικυκλώνονταν από τρομοκρατημένους ανθρώπους που θα προσπαθούσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους, ενώ ο στρατός θα έβγαζε στους δρόμους τανκ για να τις προστατέψει, καθώς δεν θα υπήρχε αρκετή αστυνομία. Θα υπήρχαν παντού αναταραχές, τα μαγαζιά θα άδειαζαν, κάποιοι άνθρωποι θα πηδούσαν από τα παράθυρα… Και όλο αυτό θα ήταν καταστροφικό για την ευρωζώνη συνολικά». 

Επιπλέον, αποκάλεσε «βλάκες» όσους λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ενώ είπε πως θα ψηφιστεί μεν το Μεσοπρόθεσμο, αλλά θα υπάρξουν προβλήματα με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου και των αποκρατικοποιήσεων, καθώς θεωρεί πιθανό κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσουν.

Αλλά και ο έτερος αντιπρόεδρος και υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει γραπτή δήλωση, όπου αναγνωρίζει πως τα μέτρα είναι σκληρά και άδικα, αλλά τα αποκαλεί «υπαρξιακά αναγκαίες σωστικές κινήσεις» - για τις οποίες θα προσπαθήσει να πείσει και τους βουλευτές που έχουν δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο και εξακολουθούν να έχουν τους ενδοιασμούς τους.

Μάλιστα, η κ. Τόνια Αντωνίου υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές να ψηφίζουν με το πιστόλι στον κρόταφο, ενώ φωνές ακούγονται και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει πατάξει την φοροδιαφυγή – κάτι που υπογράμμισε και ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Το συμπέρασμα που εξάγεται από όλα αυτά πάντως, είναι πως αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο θα πάμε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία τώρα – καθώς δεν θα δοθούν ούτε η δόση ούτε το νέο δάνειο – και αν ψηφιστεί θα πάμε σε ελεγχόμενη χρεοκοπία το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου