Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Η συνέντευξη του Ναούμ Ντίσιου στην εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR

Από το ιστολόγιο http://toorama.blogspot.com/


Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος Ομόνοιας Παραρτήματος Περιφέρειας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσιος στο ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ και την εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR, με την Αθηνά Κρεμμύδα και τον Αλέξανδρο Κορακίδη, την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Έχουμε μαζί μας τηλεφωνικά τον πρόεδρο του Παραρτήματος της Ομόνοιας στην Περιφέρεια Κορυτσάς τον κύριο Ναούμ Ντίσιο. Κύριε Ντίσιο καλησπέρα σας, καλησπέρα και στην όμορφη Κορυτσά.

Ναούμ Ντίσιος: Καλησπέρα και από ‘μένα. Καλησπέρα Ελλάδα. 

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Είχατε μία περιπέτεια τελευταία κύριε Ντίσιο και να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μιλάμε για το μνημείο, έναν τεράστιο σταυρό που υπάρχει στο χωριό Μπομποστίτσα στην Κορυτσά, το οποίο έχει στηθεί στη μνήμη των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών του 1940, όπου εσείς κάνατε κάποια έργα και καταδικαστήκατε γι’ αυτό. Τι ακριβώς συνέβη;

Ναούμ Ντίσιος: Η  Μπομποστίτσα είναι ένα χωριό που έχει απόσταση 6 χλμ από την πόλη της Κορυτσάς, όπου είναι θαμμένοι δύο Έλληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 1940. Εμείς σαν Ομόνοια Περιφέρειας Κορυτσάς κάθε χρόνο 28η Οκτωβρίου κάνουμε εκεί τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο. Στο χώρο αυτό όμως που είναι ο σταυρός, στο Μοναστήρι της Θεοτόκου Μαρίας, υπήρχε πολύ λάσπη. Πήραμε λοιπόν την απόφαση να φτιάξουμε ένα δρομάκι...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Πήρατε εσείς την πρωτοβουλία για να το κάνετε αυτό;

Ναούμ Ντίσιος: Δεν χρειαζόταν πρωτοβουλία. Πήγαμε στην Επαρχία Ντρενόβας, που ανήκει η Μπομποστίτσα για να πάρουμε την άδεια και μας είπαν ότι «δεν χρειάζεται έγκριση γι’ αυτό που θα κάνετε».

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Μιλάμε δηλαδή για ένα μονοπάτι που χρειαζόταν να φτιαχτεί για να μην υπάρχει λάσπη...

Ναούμ Ντίσιος: Εκεί ήδη υπήρχε το μονοπάτι, αλλά δεν είχε σκαλοπάτια. Μετά εμείς το φτιάξαμε και τα μπετά που ρίξαμε τα πλήρωσα ο ίδιος. Μετά από ένα μήνα ξεσηκώθηκαν κάποιοι από εκεί, μάλλον δύο τρεις οικογένειες βουλγάρικης καταγωγής, που λέγανε ότι οι Βλάχοι ήρθανε εδώ για να κάνουν ζημιές και πολλά άλλα ψέμματα. Εμείς όμως δεν σκάψαμε τίποτα, ούτε κάναμε καμία ζημιά.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Σας κατηγόρησαν ότι σκάψατε στο παλιό νεκροταφείο...

Ναούμ Ντίσιος: Έτσι είπαν, ότι εκεί είχε νεκροταφείο αλλά δεν είχε τίποτα. Εμείς δεν πειράξαμε τίποτα. Πρώτα μιλήσαμε με ανθρώπους του χωριού για να συνεννοηθούμε πως θα γίνει η δουλειά και συμφωνήσαμε.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Οι χωριανοί δηλαδή συμφώνησαν να γίνουν αυτά τα σκαλιά...

Ναούμ Ντίσιος: Ναι, πρώτα συμφώνησαν οι χωριανοί και μετά προχωρήσαμε. Μετά από ένα μήνα όμως κάποιοι, ίσως πολιτικός να ήταν από πίσω. Το θέμα είναι πολιτικό, γιατί εμείς οι Βλάχοι εδώ στην Περιφέρεια Κορυτσάς, στο παράρτημα της Ομόνοιας είμαστε 5.000 μέλη μέχρι τώρα.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Λέτε δηλαδή ότι κάποιοι σας πολεμούν εκεί πέρα...

Ναούμ Ντίσιος: Πολλοί είναι αυτοί που μας πολεμούν. Κι όχι μόνο εδώ αλλά και στην μέσα Αλβανία, όπως το κόμμα των Τσάμηδων.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Και τώρα σας πήγαν δικαστικά;

Ναούμ Ντίσιος: Η εισαγγελέας μας απήγγειλε κατηγορίες χωρίς να υπάρχουν μάρτυρες.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ποια είναι ακριβώς η κατηγορία από την εισαγγελέα;

Ναούμ Ντίσιος:  Ότι σκάψαμε κόκκαλα νεκρών και τα βγάλαμε έξω

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Βρέθηκαν τα οστά;

Ναούμ Ντίσιος: Μετά από ένα μήνα που κάναμε τις εργασίες ήρθε ένα αυτοκίνητο με πινακίδες Αυλώνας και βγάλανε ένα τσουβάλι με κόκκαλα και τα βάλανε μετά εκεί. Στο σημείο όμως αυτό δεν υπήρχε τίποτα. 

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, το Προξενείο στην Κορυτσά έχουν έρθει σε επαφή μαζί σας; Παλαιότερα είχαν γίνει προσπάθειες να συλλέξουν τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών από το 1940...

Ναούμ Ντίσιος: Για την Πρεσβεία δεν ξέρω. Από το Προξενείο όμως της Κορυτσάς ο κος Θεόδωρος Καμαρινός – Οικονόμου είναι πάντα δίπλα μου και με βοηθάει. Είναι πολύ πατριώτης.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου ποια είναι;

Ναούμ Ντίσιος: Καταδικάστηκα σε ένα χρόνο φυλάκιση χωρίς αναστολή. Πήγα στο Εφετείο και περιμένω την απόφαση. Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα βγει, ίσως μετά από ένα με δύο μήνες.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε από δω και πέρα; 

Ναούμ Ντίσιος: Περιμένουμε από την Ελλάδα να ενδιαφερθεί και να μας βοηθήσει. Στο μόνο πράγμα που «φταίμε» είναι ότι είμαστε Έλληνες Βλάχοι που ζούμε στην Κορυτσά. Εγώ είμαι Βλάχος, ένας παππούς μου καταγόταν από τα Γιάννινα. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ στην Κορυτσά, αλλά θέλουν να μας αναγκάσουν να φύγουμε. Στην Περιφέρεια Κορυτσάς είναι γύρω στους 40.000 Έλληνες Βλάχους Ομογενείς. 

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Πρόσφατα ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά, ο κος Οικονόμου, δήλωσε να βγείτε οι Έλληνες της Κορυτσάς και να δηλώσετε χωρίς φόβο την καταγωγή σας και την εθνικότητα σας την ελληνική. Πως δέχθηκε η ελληνική κοινότητα της Κορυτσάς αυτές τις δηλώσεις; Υπήρξαν κι άλλες αντιδράσεις από την αλβανική πλευρά;

Ναούμ Ντίσιος: Στη συγκέντρωση που είπε αυτά ο Πρόξενος της Κορυτσάς είχαν έρθει και πολλά άτομα που δεν ήταν μέλη της Ομόνοιας. Μετά από εκείνη την ημέρα δεν φοβόμαστε κανέναν. Ακόμα κι εκείνοι που φοβόντουσαν τώρα δεν φοβούνται πια και θα γραφτούμε όλοι όσοι είμαστε.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εσείς οι Έλληνες της Κορυτσάς έχετε την ελληνική εθνικότητα ή σας είχε αφαιρεθεί από την δικτατορία του Χότζα;

Ναούμ Ντίσιος: Η δικτατορία δεν μας αναγνώριζε σαν Έλληνες. Ακόμα και τώρα όμως μας αναγνωρίζουν σαν Βλάχους. Δεν δέχονται ούτε αυτούς που έχουν έγγραφα από την Ελλάδα. Επί Χότζα ήταν πολλοί Βλάχοι, οικογένειες ολόκληρες μάλιστα, που φυλακίστηκαν επειδή δήλωναν Έλληνες. 

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Τώρα μπορείτε να διεκδικήσετε την ελληνική εθνικότητα δικαστικά από το αλβανικό κράτος;

Ναούμ Ντίσιος: Εμείς εδώ θα μαζέψουμε υπογραφές για την απογραφή πληθυσμού ώστε όλοι οι Έλληνες στην Κορυτσά να δηλώσουμε την εθνικότητα μας.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι τελευταίο κύριε Ντίσιο;

Ναούμ Ντίσιος: Θα ήθελα η μητέρα Ελλάδα να μας ακούσει επιτέλους μετά από τόσα χρόνια και να μας στηρίξει. Να βοηθήσει και μένα με την περιπέτεια που έχω. Χωρίς τη στήριξη της Ελλάδας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να μας στηρίξει για να παραμείνουμε στα πάτρια εδάφη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου