Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ερώτηση στη Βουλή για την αφαίρεση οπλισμού από τα Τάγματα Εθνοφυλακής στη Μακεδονία

Από το ιστολόγιο http://www.strategyreport.gr/?p=12310#more-12310

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντησε στην ερώτηση του βουλευτή Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με την απόφαση παράδοσης του ατομικού οπλισμού των Εθνοφυλάκων από τα Τάγματα Εθνοφυλακής της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, για την οποία εκδόθηκε Υπουργική Aπόφαση την 12η Απριλίου 2011, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ). Οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η παράδοση του οπλισμού των Εθνοφυλάκων είναι οι εξής: α. Δεν υφίσταται επιχειρησιακό έργο στην ειρήνη, λόγω της χωροταξικής κατανομής των συγκεκριμένων Μονάδων β. Δεν επιτυγχάνεται σημαντικό κέρδος χρόνου, από επιχειρησιακής άποψης, με την τήρηση του οπλισμού από τους Εθνοφύλακες των συγκεκριμένων Μονάδων γ. Σε ότι αφορά στους Εθνοφύλακες που προσλαμβάνονται για εκτέλεση υπηρεσίας σκοπού-φρούρησης, την οποία εκτελούν με το ατομικό τους τυφέκιο, είναι δυνατή η εκτέλεση αυτής με ατομικό οπλισμό που θα παρέχεται από τις Μονάδες πρόσληψης αυτών.
Σύμφωνα με την απάντηση του ΥΕΘΑ, οι Μονάδες Εθνοφυλακής παραμένουν ενταγμένες στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό και η παράδοση του οπλισμού από τους Εθνοφύλακες σε καμία περίπτωση δε σημαίνει και απενεργοποίηση ή κατάργησή τους. Τέλος, η εκπαίδευση των Εθνοφυλάκων στις Μονάδες αυτές, θα συνεχίσει να διεξάγεται με οπλισμό της Μονάδας, που θα τους χορηγείται για την προγραμματισμένη ημέρα εκπαίδευσης.
Ερώτηση 17414/2-6-2011 της Βουλής των Ελλήνων
Συμφώνως με δημοσιεύματα των αμυντικών σελίδων του τύπου, επισημαίνεται ότι, την αφαίρε­ση του οπλισμού των Μονάδων Εθνοφυλακής, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε η κυβέρνηση και ήδη το μέτρο εφαρμόζεται, με την ειδοποίηση των εθνοφυλάκων να επιστρέψουν άμεσα(;) τα όπλα τους! Είναι η πρώτη φορά, όπως διαπιστώνεται στα ίδια δημοσιεύματα, που μεταπολεμικώς, αφαιρείται από την Εθνοφυλακή, ο οπλισμός της, σε αυτές τις τόσο ευαίσθητες περιοχές, που συνορεύουν και με την Αλβανία και με τα Σκόπια και ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, (όχι μόνον από ξένα, βαλκανικά και άλλα ΜΜΕ), για επικείμενη επαναδραστηριοποίηση μονάδων του «UCC», ειδικώς στην δυτική Μακεδονία.



Η αφαίρεση του οπλισμού εμφανίζεται να πραγματοποιείται, εξαιρετικώς και εσπευσμένως και χαρακτηριστικό είναι, ότι δεν παραδίδονται τα πυρομαχικά (που θα απαιτούσαν προετοιμασία υποδοχής και ειδικές συνθήκες μεταφοράς και φυλάξεως, αλλά μόνο τα όπλα των Εθνοφυλάκων. Ήδη οι τοπικές στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, τονίζεται πώς, επιδίδουν σημειώματα ή επικοινωνούν απ’ ευθείας, με τους Εθνοφύλακες και τους καλούν, να επιστρέψουν άμεσα τα όπλα, που τους είχε εμπιστευθεί το κράτος, για να υπερασπίσουν το πάτριο έδαφος, ως τελευταία γραμμή αμύνης ή για την οργάνωση αντάρτικων μονάδων στα μετόπισθεν. Πολύ προσφάτως, υπενθυμίζεται κατά την δεκαετία τον ’90, είχαν οργανωθεί κοινές περιπολίες Εθνοφυλάκων με μονάδες τον Ε.Σ., για να αποτραπεί η μαζική είσοδος συμμοριών, από την γειτονική Αλβανία.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
1. Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιευόμενα στοιχεία και οι πληροφορίες, για την από­φαση αφαιρέσεως του οπλισμού από τις Μονάδες Εθνοφυλακής, σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία;
2. Στην καταφατική περίπτωση που όντως ισχύουν τα ανωτέρω δημοσιεύματα, για ποιους λόγους εδό­θησαν αυτές οι εντολές αφαιρέσεως του οπλισμού από τις Μονάδες Εθνοφυλακής; Ελήφθησαν σοβαρώς υπ ‘όψιν, οι ρεαλιστικές παράμετροι και τα ενδεχόμενα, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, για τις όποιες «ετοιμασίες» και επαναδραστηριοποιήσεις, ξένων ακραίων ομάδων (και) στον βαλκα­νικό περίγυρο, σε βάρος της χώρας μας;
O  Βουλευτής
Κυριάκος Βελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου