Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Αλβανικό Δημοσίευμα: «Η αλβανική καταγωγή του Έλληνα Προέδρου Παπούλια»

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/2011/07/blog-post_12.html#more


Ιούλιος 12, 2011.

του Arben Llalla

«Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενα άρθρα, στα οποία αναφέρονται πολλοί Έλληνες πρόεδροι  ή ήταν Αλβανοί ή είχαν αλβανική καταγωγή. Όπως είναι ο πρόσφατα επανεκλεγείς  Πρόεδρος στην Ελλάδα, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος είναι φίλος της Αλβανίας και των Αλβανών», αναφέρει ως πρόλογο  ο συντάκτης του αλβανικού δημοσιεύματος. (σχετικό δημοσίευμα εδώ)

Και θα συνεχίσει:

Ο Κάρολος Παπούλιας, 81 ετών,  επανεξελέγη από το Κοινοβούλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας με 266 ψήφους από τους 298 παρόντες βουλευτές.
Στις 12 Μαρτίου του 2010, ο  Παπούλιας θα ορκιστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης του θητείας ως Πρόεδρος της Ελλάδας.

Ο Κάρολος Παπούλιας ήταν πάντα το κλειδί για τις παγωμένες πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία.

Σε αυτό πιστώνεται η ιδέα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, της άρσης της εμπόλεμης κατάστασης  με την Αλβανία, παρόλο που ο νόμος αυτός δεν εγκρίθηκε από την Ελλάδα.

Γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Voshtina  (που σήμερα ονομάζεται Πωγωνιανή) κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Το χωριό αυτό βρίσκονταν στην επαρχία της ‘Cham’, και  κατοικούνταν  από αλβανικό πληθυσμό.

Όπως γνωρίζουμε από την ιστορία το 1945 οι ελληνικές  αντιδραστικές δυνάμεις έδιωξαν χιλιάδες αλβανικού πληθυσμού   από τα εδάφη ‘Cham’. Έτσι και εκατοντάδες συντοπίτες του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκδιώχθηκαν δια της βίας από χωριό τους Voshtina.

Τελειώνοντας το Λύκειο στα Ιωάννινα ο Κάρολος Παπούλιας σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Από μικρή ηλικία ήταν μέλος της Αντίστασης κατά των κατακτητών της ναζιστικής Γερμανίας.

Το 1974 εντάχθηκε στο σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ και έγινε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του Κινήματος και το 1975 εξελέγη Γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ και το 1977 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στα Ιωάννινα.

Υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Παπούλιας ανέλαβε  τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών το 1981 και από τότε έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η αλβανική καταγωγή του Παπούλια

«Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στη ‘Δημοκρατία’, τον Αύγουστο του 1995 αναφέρει ότι : « Ο Κάρολος Παπούλιας έχει καθαρή αλβανική καταγωγή και το όνομα του παππού του ήταν Σουλεϊμάν/ Sulejman και ανήκε στην ισλαμική θρησκεία από το χωριό Voshtina. Αυτό δήλωσε ο εξέχων αρβανίτης Αριστείδης Κόλας.

»Ο Έλληνας πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας, ήταν συμμαθητής  στη γενέτειρά του με τον τσάμη ηθοποιό Fuat Boçi και μέχρι σήμερα  διασώζεται η καλή φιλία τους.
Η δημοσιογράφος Μαρίνα Βήχου μέσα από τα κείμενά της που δημοσιεύθηκαν το 2005, αναφέρει, μεταξύ των άλλων, μνήμες της παιδικής ηλικίας  όπως τις διηγήθηκε ο Fuat Boçi:

«Μια μέρα ενώ ξεκινήσαμε να πάμε  στο σχολείο με τον Κάρολο, μας μπήκε στο μυαλό ( να μην πάμε σχολείο) αλλά  να πάμε για  πουλιά. Την επομένη ο δάσκαλος στην τάξη, μου τράβηξε τα αυτιά τόσο δυνατά που μου έκανε κακό,  θυμάμαι τόσο έντονα αυτή τη μέρα» είπε ο Fuat Boçi ο οποίος υπενθύμισε ότι ο πατέρας του Κάρολου Παπούλια ήταν ο συνταγματάρχης Γρηγόρης Παπούλιας».
--
Πηγή: ina-online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου