Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Μιχάλης Ιγνατίου: Ο Παπανδρέου είδε το φως με το Ισραήλ.

Από το ιστολόγιο http://gdailynews.wordpress.com/


Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδος να ταχθεί χωρίς δεύτερη σκέψη εναντίον της ανθρωπιστικής αποστολής της αρμάδας «Ελεύθερη Γάζα» δημιούργησε πολλά ερωτηματικά καθώς «αποτελεί ζαριά που κυνηγά το δισεκατομμύριο», όπως χαρακτηριστικά είπε διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον. Δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία πως πριν «ρίξει τη ζαριά» ο κ. Παπανδρέου συνεννοήθηκε με τον Λευκό Οίκο και τις Βρυξέλλες, που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του, την οποία έγκρινε και ο μονίμως άβουλος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.



Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να ασχοληθεί με τα «εύκολα» της εξωτερικής πολιτικής που του δίνουν χαρά, υποτίθεται τα γνωρίζει καλύτερα από τα οικονομικά. Είναι ένας τρόπος να ξεφύγει από το οικονομικό χάος, που δημιούργησε η απόφασή του να οδηγήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς να είναι ο ίδιος έτοιμος για τη μεγάλη μάχη της εφαρμογής των συμφωνιών που υπέγραψε.

Η αποτυχία εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου οδήγησε τη χώρα σε απόγνωση και οι οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι, εάν ο πρωθυπουργός και ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών φρόντιζαν να υλοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν, η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν στο έσχατο σημείο απαξίωσης.
Ο κ. Παπανδρέου είχε ξεκινήσει την προσπάθεια σύσφιγξης των σχέσεων με το Ισραήλ το περασμένο καλοκαίρι. Αλλά το έπραξε με φόβο, μη θέλοντας να ενοχλήσει την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν. Στη διπλωματία βέβαια πρέπει να στοχεύεις πάντα στο κέρδος για την πατρίδα σου, όπως πράττει το Ισραήλ και η Τουρκία. Και είναι απαγορευτικό να σκέφτεσαι ότι θα ενοχληθεί μία άλλη χώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να «εκτελεί» την Ελλάδα και την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές, η εντολή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στις ανά τον κόσμο πρεσβείες είναι η αντιμετώπιση με κάθε μέσο και παντού της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δείλιασε πέρυσι. Αντίθετα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόλμησε και πρέπει να το παραδεχθούμε. Όχι μόνο επισκέφθηκε το Ισραήλ, αλλά προχώρησε και σε στρατηγικές συμφωνίες. Φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου είδε ξαφνικά το φως και αποφάσισε να παίξει στα μεγάλα σαλόνια, όπου κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Και μάλιστα το επιχειρεί σε μία δύσκολη φάση για το Ισραήλ, το οποίο αναζητεί συμμάχους με το τηλεσκόπιο και δεν βρίσκει.
Ελπίζω ότι o κ. Παπανδρέου προετοιμάστηκε καλά για να πάρει αυτό το μεγάλο ρίσκο. Η στενότερη σχέση με το Ισραήλ θα ικανοποιήσει μεν τις ΗΠΑ, αλλά θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τον αραβικό κόσμο, ο οποίος ελάχιστες φορές στάθηκε πραγματικά αλληλέγγυος στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Προσεταιριζόμενος το Ισραήλ, ο κ. Παπανδρέου αγοράζει ελπίδα και προσβλέπει σε βοήθεια για την ελληνική οικονομία. Τα ισραηλινά κεφάλαια ανά τον κόσμο είναι αμέτρητα. Το 2002 έσπευσαν μαζικά και έσωσαν την τουρκική οικονομία. Το τουρκικό «θαύμα» δεν ήταν έργο του Ταγίπ Ερτογάν, αλλά του κράτους του Ισραήλ.
Η βοήθεια που προσφέρει ο κ. Παπανδρέου στους Ισραηλινούς, σε μία εξαιρετικά δύσκολη, πολιτικά και διπλωματικά γι’ αυτούς, στιγμή πρέπει να εξαργυρωθεί με ανάλογη υποστήριξη στην οικονομία. Εάν δεν το έχει ήδη συμφωνήσει, και απλά παίρνει το ρίσκο για να γίνει παράγοντας της διεθνούς πολιτικής, θα προσφέρει ακόμα μία φορά κάκιστη υπηρεσία στην Ελλάδα…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι:
Αυτή η περίεργη Επιτροπή Δεοντολογίας έσπευσε τις προάλλες να «συνετίσει» μέσο ενημέρωσης επειδή δήθεν έθιξε τον Αλέξανδρο Ντάουνερ. Όταν οι ξένες πρεσβείες βρίζουν Ελληνοκυπρίους, τα μέλη της Επιτροπής κοιτάζουν το ταβάνι και σιγοτραγουδούν. Ποιος έχασε την ντροπή; Και το γράφω και το υποστηρίζω με την ελπίδα πως θα με καλέσουν σε απολογία για να τους τα πω και από κοντά…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ:
Επίσκεψη στην Τουρκία προγραμματίζει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και θα μεταβεί στην ελληνική πρωτεύουσα στις 17-18 Ιουλίου. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ διατηρεί στενή φιλική σχέση μαζί της και του χρωστούσε μία επίσκεψη στην Ελλάδα από τις αρχές της χρονιάς όταν του είχε υποσχεθεί πως «θα τον δει στην Αθήνα».
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Συγχαίρω τον Αλέξανδρο Ντάουνερ που κατάφερε να γίνει… ντε Σότο. Εννοώ βέβαια την αναβάθμιση του ρόλου του, καθώς τώρα θα καταθέτει και ιδέες για να βοηθήσει δήθεν να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, ενώ σύντομα θα έχει ως σύμμαχο και τα… χρονοδιαγράμματα, που θα επιβάλει ο γενικός γραμματέας τον Οκτώβριο. Ο Αλέξανδρος, που χάνει ώρες ολόκληρες για να μελετά τα e-mails, που μου υπέκλεψαν τα φιλαράκια του, απέδειξε ότι είναι σκληρό καρύδι…
http://www.philenews.com/el-gr/Apopsi-ston-F/5510/73731

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου