Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Ποιοι ανέλαβαν να αποκρατικοποιήσουν τη δημόσια περιουσία

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=79902&catID=14

Το «who is who» των πέντε προσώπων που αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν τη δημόσια περιουσία προκειμένου να εξασφαλιστούν 50 δισ. ευρώ σκιαγραφεί το real.gr.

Πρόκειται για έναν εργατολόγο, καθηγητή πανεπιστημίου, ένα στέλεχος από την χρηματιστηριακή αγορά, δύο καθηγητές που έχουν θητεύσει σε θέσεις ευθύνης δημοσίων επιχειρήσεων και μία οικονομολόγο.

Ήδη από την πρώτη μέρα φάνηκε πως οι θέσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ηλεκτρικές καρέκλες» αφού ο πρόεδρος δήλωσε «ούτε με ενθουσιάζει, ούτε τη ζήτησα τη θέση» ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «έχω και εγώ μέσα μου κόκκινες γραμμές».



Πρόεδρος: Ιωάννης Κουκιάδης

Ο κ. Κουκιάδης είναι καθηγητής εργατικού δικαίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει διατελέσει υπουργός.

Γεννήθηκε το 1940 στο Τρίκερι Βόλου και σπούδασε στο ΑΠΘ. Από το 1967 έως 1970 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης ενώ το 1971 ανακηρύχθηκε διδάκτορας στο Παρίσι με βαθμό «άριστα». Το 1973-74 συνέχισε τις σπουδές στο Μόναχο και το Αμβούργο με υποτροφία του ιδρύματος Humbold-Stiftung.

Ο κ. Κουκιάδης διετέλεσε υπουργός Εργασίας στην Κυβέρνηση Γρίβα και στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα, αλλά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Α.Σ.Ε.Π. κατά την πρώτη τριετία ίδρυσής του. Είναι παντρεμένος από το 1973 με τη δικηγόρο Αγγελική Καραλή και έχει ένα παιδί, το Δημήτρη, που είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια North West του Σικάγο και Φρανκφούρτης της Γερμανίας. Τον Ιούλιο του 1999 εξελέγη Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Διευθύνων Σύμβουλος: Kωνσταντίνος Μητρόπουλος:

Διδάκτωρ του London Business School και στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, είναι ι Κωνσταντίνος Μητρόπουλος. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου, δηλαδή ο άνθρωπος που ουσιαστικά θα «τρέξει» τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι εκτελεστικός πρόεδρος της Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ και Επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής και Private Equity του ομίλου Eurobank EFG. H εταιρία είναι από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες παροχής συμβούλων για εξαγορές, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Coopers & Lybrand στην Αγγλία. Εργάστηκε πάντα ως σύμβουλος στην Ελλάδα, την Αγγλία, την Κεντρική Ευρώπη και σε χώρες της Αφρικής και της τέως Σοβιετικής Ένωσης στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της οργάνωσης. Υπήρξε υπεύθυνος για πολλές ιδιωτικοποιήσεις καθώς και εταιρικές αναδιοργανώσεις.

Γεννήθηκε το 1955 και είναι μηχανολόγος ηλεκτρολόγος του ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και τα οικονομικά με ΜΒΑ από το Imperial College και PhD από το London Business School.

Είναι μέλος του Global Advisory Board του London Business Schooll. Επίσης, είναι αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της.

Εντεταλμένος σύμβουλος: Ανδρέας Ταπραντζής

Ο εντεταλμένος σύμβουλος θα έχει και εκτελεστικές αρμοδιότητες στο νέο Ταμείο. Ο κ. Ταπραντζής, είναι διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, πρώην Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΤΑ, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ταχυδρομικού Συμβουλίου.

Μέλος: Αντώνιος Βαρθολομαίος

Η πρόταση της ΝΔ για το Ταμείο είναι ο κ. Βαρθολομαίος. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Fordham της Νέας Υόρκης, στέλεχος επιχειρήσεων, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, με εμπειρία σε θέματα πιστοδοτήσεων, κεφαλαιαγοράς, κτηματαγοράς και ανάπτυξης ακινήτων καθώς και τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων.

Μέλος: Άννα Ζωηρού

Η κ. Ζωηρού προτάθηκε από τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Είναι οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων, επιστημονική σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση στο πλευρό του κ. Καρατζαφέρη ήταν το 2008, σε συνάντηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.



Όπως έγινε τότε γνωστό, η Αννα Ζωηρού θήτευσε αρκετά χρόνια στο πλάι του ως επιστημονική σύμβουλος, όταν εκείνος ήταν ακόμη ευρωβουλευτής.

Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Προμηθειών του υπουργείου Υγείας και υποψήφια διδάκτορας Εφαρμοσμένων Οικονομικών της σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών.

Όπως η ίδια είπε τότε σε συνέντευξη της στην Espresso, πολλές φορές στο δρόμο «την πειράζουν» ενώ πρόσθεσε: «Μια καλή εξωτερική εμφάνιση είναι πάντα ατού και φυσικά βοηθάει. Από μόνο του, όμως, δεν σε οδηγεί πουθενά». Για τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. έχει πει ότι: «Είναι πολύ επιτυχημένος σε αυτό το οποίο έχει κάνει και τον θαυμάζω, όπως θαυμάζω όλους εκείνους που έχουν τη δική τους πορεία και είναι αυτοδημιούργητοι» ενώ στο ερώτημα ποιους άλλους θαυμάζει από τον χώρο της πολιτικής, ανέφερε τον τότε πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα και τον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου