Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Τρόικα: «Όσο καθυστερείτε τις αλλαγές αυξάνεται το κόστος των μέτρων»

Από το ιστολόγιο http://www.exipno.gr/

tomsen_1Όσο καθυστερείτε τις αλλαγές στο Δημόσιο τόσο αυξάνεται το κόστος των μέτρων του μεσοπρόθεσμου είπαν μέσα από τις παρατηρήσεις τους οι εκπρόσωποι της τρόικας που συναντήθηκαν για δεύτερη ημέρα χθες με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Οι εκπρόσωποι των επίσημων πιστωτών μας συναντήθηκαν για τρίτη φορά χθες με τους υπηρεσιακούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Υποδομών σε μια νέα προσπάθεια να εντοπίσουν ακριβώς τις αποκλίσεις και να αποφασίσουν τις λύσεις που θα πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις.
Στόχος των ελεγκτών όπως τουλάχιστον μεταφέρεται από τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια είναι οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί από τις αρχές του χρόνου να μην μείνουν και πάλι στα χαρτιά.



Το νέο στοιχείο μετά τις επαφές στο υπουργείο Υποδομών και στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα πρέπει να υλοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του κεντρικού δημοσίου αλλά και των προβληματικών δημόσιων επιχειρήσεων για τις οποίες τρέχουν ακόμη σχέδια εξυγίανσης είναι ότι τα επιχειρηματικά σχέδια των προβληματικών ΔΕΚΟ δεν πάνε όσο καλά αναμένονταν.
Συγκεκριμένα το σχέδιο για τις συγκοινωνιακές εταιρείες του Λεκανοπεδίου παρά τη βελτίωση των οικονομικών τους δεν φαίνεται να καταφέρνουν να μηδενίσουν το έλλειμμά τους έως το τέλος του χρόνου όπως αναμενόταν στο μεσοπρόθεσμο.
Επίσης και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπήρχαν επικρίσεις για μεγάλο αριθμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που ετοιμάζεται έως το τέλος του χρόνου ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της νέας περιοριστικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί από εδώ και πέρα.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν για άλλη μια φορά την επιτάχυνση της συγχώνευσης ανενεργών δημόσιων οργανισμών και τη μείωση του προσωπικού που απασχολείται σήμερα χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες αξιολόγησης σε αυτούς του φορείς αφού μόνο τότε θα υπάρξει άμεση συγκράτηση των δαπανών μισθοδοσίας. Επίσης ζήτησαν ως μεταβατικό στάδιο της μείωσης του προσωπικού την άμεση εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.
Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο το βασικό θέμα είναι ότι καθυστερεί υπερβολικά να εφαρμοστεί ενώ και το μέτρο της προσωπικής διαφοράς συντηρεί εισοδηματικές ανισότητες και μπορεί να γίνει βάση για δικαστικές διεκδικήσεις νέων δικαιωμάτων όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό οι ελεγκτές ζήτησαν να τεθεί πλαφόν ανώτατου μισθού στο δημόσιο ώστε να περιοριστούν άμεσα τα προνόμια όσων θα παραμείνουν υψηλόμισθοι.
Παρ' όλ' αυτά τα στελέχη της τρόικας ήταν θετικά σε αλλαγές όπως η μείωση των μισθολογικών κλιμακίων από τα 18 σήμερα στα 11 προαγωγές με βάση την αξιολόγηση και επιδόματα με βάση την επίτευξη στόχων αλλά και αλλαγή των εργασιακών συνθηκών για τους νεοεισερχόμενους με βάση τον κανόνα 1 προς 5 θεωρείται ότι είναι θέματα που θα απέδιδαν έως τα τέλος του μεσοπρόθεσμου και σε επίπεδο δαπανών.
Εκεί όμως που δεν θα έχουν απαντήσεις είναι το γιατί καθυστερούν ακόμη βασικές αλλαγές του δημοσίου όπως για παράδειγμα η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού, η συγχώνευση και κατάργηση δημόσιων οργανισμών χωρίς αντικείμενο ο εξορθολογισμός των αμοιβών στις ΔΕΚΟ.
Ως κομμάτι του ευρύτερου ασφαλιστικού συζητήθηκε και το ασφαλιστικό στο δημόσιο όπου η τρόικα ζήτησε να μάθει τις αλλαγές που επιφέρει στη συνταξιοδοτική δαπάνη του δημοσίου το νέο μισθολόγιο. Επίσης στη βάση των ευρύτερων αλλαγών ζήτησαν τις αλλαγές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών που θα πρέπει να γίνουν στον κλάδο του δημοσίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελεγκτές δεν έκρυψαν την ανησυχία τους και για το άνοιγμα του ασφαλιστικού φορέα του δημοσίου του ΟΠΑΔ που εκτός από το σωρευμένο χρέος του οφείλει και περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε εφάπαξ νέων συνταξιούχων του δημοσίου.
Από τη συζήτηση που είχε προηγηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρέθηκε ότι οι δαπάνες της υγείας δεν ακολουθούν την - καθοδική -πορεία που έχει προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο και άρα οι περικοπές δαπανών θα πρέπει να επιταχυνθούν κυρίως σε ό,τι αφορά το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων.
Τέλος ένα τεχνικό θέμα για το οποίο η τρόικα είχε ησυχάσει ότι δεν θα επαναληφθεί είναι οι περιοδικές δημοσιεύσεις στοιχείων σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης αλλά και των τακτικών στοιχείων για την πορεία των ελλειμματικών ΔΕΚΟ.
Οι ελεγκτές παρατήρησαν ότι πλέον η έκδοση των στοιχείων δεν ακολουθεί την περιοδικότητα που είχε συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου