Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Οι προσδοκίες ότι κάτι θα αλλάξει ξεθώριασαν, οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα - Υπό πίεση ο τραπεζικός κλάδος λόγω ομολόγων και αμφιβολιών για το PSI – Πιθανή κίνηση του ΧΑ προς τις 900-880 μονάδες

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd2)Οι προσδοκίες ότι κάτι θα αλλάξει στην ελληνική αγορά ξεθώριασαν. Τα χρηματιστηριακά θαύματα δεν κρατούν πάνω από 1 μέρα όπως αποδεικνύεται και το κυριότερο όλων οι ανησυχίες για την επόμενη μέρα εκ νέου αυξάνονται.
Το μεγάλο επιχειρηματικό εγχείρημα της Alpha με την Eurobank είναι ένα μεγάλο βήμα για την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία αλλά προφανώς αν η ίδια η οικονομία δεν ορθοποδήσει είναι πολύ πιθανό να σκιάσει ακόμη και υγιής προσπάθειες όπως ένα deal.  


H ελληνική αγορά βρίσκεται υπό πίεση μετά την ακραία συμπεριφορά των μετοχών την Δευτέρα.
Αποδείχθηκε ότι μόνο ένα deal δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική αγορά και ότι απαιτούνται μέτρα σοκ στην οικονομία ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
Οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα και αυτό αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Ζητήματα που θέτουν εν αμφιβόλλω την αξιοπιστία της χώρας όπως οι εγγυήσεις που ζητά η Φινλανδία και η πορεία του PSI δηλαδή η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους δεν αποκλείεται να συνεχίζουν να προκαλούν αναταράξεις.
Ανεξαρτήτως αν είναι αποδεκτό ή όχι οι διεθνείς επενδυτές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με μια και μόνο προοπτική.
Ότι η χώρα αργά ή γρήγορα θα χρεοκοπήσει.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια υπέρβαση και υπέρβαση είναι να την εμπιστευτούν οι αγορές αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται να υποστεί ένα μεγάλο σοκ ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.
Χωρίς σοκ η οικονομία δεν επανακινείται και κάθε προσπάθεια διάσωσης θα αποτυγχάνει όπως όλες οι προσπάθειες έως τώρα.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου τα θαύματα κρατούν μόνο μια μέρα με χρηματιστηριακούς όρους το ΧΑ είναι σε ομηρία.
Πιθανή η κίνηση του ΧΑ προς τις 900 ή ακόμη και 880 μονάδες.
Αν μάλιστα δεν αλλάξει το κλίμα στις επόμενες 10 μέρες είναι πολύ πιθανό να επιχειρηθεί κίνηση της αγοράς και κάτω από τις 880 μονάδες πιθανότατα σε πρώτη φάση 830 με 770 μονάδες….
Το ΧΑ σήμερα υποχωρεί 2% στις 938 μονάδες.
Οι τράπεζες έχουν σχεδόν χάσει το ράλι της Δευτέρας τουλάχιστον κάποιες εξ αυτών.
Η Εθνική στα 3,28 ευρώ -2,7% στα 3,15 δις ευρώ η αποτίμηση.
Η Alpha bank στα -2,79% στα 2,44 ευρώ με αποτίμηση 1,3 δις ευρώ.
Η Eurobank -8% στα 1,77 ευρώ με αποτίμηση 978 εκατ ευρώ. Η πίεση στην μετοχή συνεχίζεται λόγω του arbitrage από την σχέση ανταλλαγής 7 μετοχών Eurobank προς 5 μετοχές της Alpha bank.
H Πειραιώς στο -8% στα 0,70 ευρώ με αποτίμηση 800 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ στο -5% στα 1,35 ευρώ με αποτίμηση 384 εκατ ευρώ.
Η Κύπρου στο +3,3% στα 1,25 ευρώ με αποτίμηση 1,123 δις ευρώ.
Από τις μετοχές του εικοσάρη πλην τραπεζών ΕΕΕΚ -4%, ΔΕΗ -1,2%, ΕΛΠΕ +1,4% λόγω σχεδίων αποκρατικοποίησης, Ελλάκτωρ -4% ΜΙΓ -3% στα 0,33 ευρώ.

Στάση αναμονής στα ομόλογα

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στα ομόλογα.
Το spread στις 1500 μονάδες βάσης. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν τιμές στα συστήματα της ΗΔΑΤ ή στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα.
Στα CDS επίσης στάση αναμονής. Στην Ελλάδα στην 5ετία 2350 μονάδες βάσης στο χθεσινό κλείσιμο.
Έχουν σημαντικά κλείσει Πορτογαλία 935 μονάδες βάσης, Ιρλανδία 810 μονάδες βάσης, Ισπανία 369 μονάδες βάσης και Ιταλία 367 μονάδες βάσης.
Μικρό εύρος διακύμανσης και για το ευρώ στα 1,4440 δολάρια.
Στάση αναμονής λοιπόν στις αγορές….

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου