Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Σχολικά βιβλία Σκοπίων: Οι Αλβανοί δεν έχουν σχέση με τους Ιλλυριούς

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/2011/08/blog-post_6995.html#more


Αύγουστος 31, 2011.

Σκόπια.

Η Αλβανική Εθνική Επιτροπή Σχολικών Βιβλίων των Σκοπίων έχει εμποδίσει την έκδοση  σχολικού ιστορικού βιβλίου  της έκτης τάξης, λόγω των αρνητικού και  προσβλητικού περιεχομένου για την προέλευση των Αλβανών.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε στην ιστορική αναφορά της πρό Χριστού ιστορικής περιόδου, στην οποία αναφέρεται ότι οι Ιλλυριοί δεν ήταν τίποτε άλλο από  ληστρικές ομάδες,  οι οποίες δεν  αναγνωρίζονται ως πρόγονοι  των σημερινών Αλβανών.

Η Αλβανική Εθνική Επιτροπή, αντιδρώντας άμεσα, απέκλεισε τις εργασίες για την έκδοση του βιβλίου που προορίζονταν για την έκτη τάξη των δημοτικών σχολείων της FYROM.


Όμως τα μέλη  της επιτροπής, σλαβικής καταγωγής,  δεν αναγνωρίζουν ότι οι πρόγονοι των Αλβανών ήταν οι Ιλλυριοί  και ζήτησαν να αναγνωρίσουν ότι πράγματι οι Ιλλυριοί ήταν ένα έθνος ληστών.  

Για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ενημερώθηκε ο Υπουργός Παιδείας και Επιστημών, Πάντσε Κράλιεβο  καθώς και ο αναπληρωτής  Σαφέτ Νεζίρι, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα βρεθεί μια αποδεκτή λύση, με βάση τα ιστορικά γεγονότα.

Ο Ζόραν Ράντιτς, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τα σχολικά βιβλία είναι ένας από τους αντίπαλους της ιστορίας (των Αλβανών).

«Οι Αλβανοί της Επιτροπής,  ισχυρίζονται  ότι οι αλβανικές φυλές είναι απόγονοι των Ιλλυριών, αναρωτιέμαι που το γράφει αυτό η ιστορία; Σημειώνεται ακόμη ότι οι Ιλλυριοί ήταν ληστές, αλλά πέστε μου μια χώρα  που στην πορεία της δεν υπήρξαν ληστές», δήλωσε στην εφημερίδα Ούτρινσκι, ο Ζόραν Ράντιτς, τονίζοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί  στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αλβανοί, μέλη της επιτροπής αυτής πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της επιτροπής, που είναι σερβικής καταγωγής, πρέπει να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του γιατί μεροληπτεί  ή δεν γνωρίζει τη στοιχειώδη ιστορία…


--
Πηγή: BW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου