Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Λιβύη: «Όχι» σε στρατιωτικούς επιτηρητές του ΟΗΕ

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Απορρίπτει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης την ιδέα των Ηνωμένων Εθνών να αναπτυχθεί στη χώρα οποιουδήποτε είδους διεθνής στρατιωτική δύναμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στη Λιβύη στρατιωτικούς επιτηρητές που θα εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα, ενώ θα την προετοιμάσουν και για δημοκρατικές εκλογές.
Ωστόσο, η ηγεσία των εξεγερμένων αντιδρά έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως η χώρα τους δεν χρειάζεται καμία εξωτερική βοήθεια για να διατηρήσει την ασφάλεια.


Όπως δήλωσε στο BBC, ο Λίβυος αναπληρωτής εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραήμ Νταμπασί, η κατάσταση στη Λιβύη είναι μοναδική. «Τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να αναπτύξουν ειρηνοποιούς στο έδαφος της Λιβύης, αλλά η κρίση στη χώρα είναι ειδική περίπτωση» ανέφερε προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για εμφύλιο πόλεμο. «Δεν είναι εμφύλιος πόλεμος, δεν είναι μία μάχη μεταξύ των δύο πλευρών, πρόκειται για ανθρώπους που αμύνονται κατά της δικτατορίας» τόνισε.
Από την άλλη πλευρά, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Ίαν Μάρτιν, τόνισε ότι αυτό που επιδιώκουν τα Ηνωμένα Έθνη και αποτελεί πραγματική πρόκληση είναι να βοηθήσουν την χώρα να προετοιμαστεί για δημοκρατικές εκλογές, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα.
Αίρονται σταδιακά οι οικονομικοί περιορισμοί στα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία
Εν τω μεταξύ, τους οικονομικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία και τις εμπορικές δραστηριότητες με στόχο το καθεστώς του Καντάφι αίρει σταδιακά η διεθνής κοινότητα. Ο ΟΗΕ ενέκρινε το ξεπάγωμα στοιχείων αξίας 1,55 δισ. δολαρίων από τη Βρετανία, ενώ οι «27» της ΕΕ προσανατολίζονται σε άμεση άρση των περιορισμών για έξι λιμάνια της Λιβύης.
Το απόγευμα της Τρίτης, η επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το αίτημα του Λονδίνου να απελευθερώσει λιβυκά χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 1,55 δισ. δολαρίων που βρίσκονταν στη Βρετανία ως μέρος της περιουσίας του λιβυκού Δημοσίου επί Καντάφι. Η κίνηση ακολουθεί παρόμοια απόφαση της Ουάσινγκτον που είχε περάσει από την προηγούμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο, παρά την αρχική αντίθεση της Νοτίου Αφρικής. Παρόμοιο αίτημα δρομολογούν και η Γερμανία, για αποδέσμευση στοιχείων αξίας 1,4 δισ. δολαρίων και η Γαλλία, για περίπου 7,2 δισ. δολάρια.
Επιπλέον διπλωμάτης αξιωματούχος, ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να αρθούν επίσης οι κυρώσεις σε βάρος ορισμένων λιβυκών πετρελαϊκών εταιριών αλλά υπάρχουν αντιρρήσεις σχετικά με το ποιες θα είναι. «Υπάρχει μια ελαφριά πιθανότητα (καθυστέρησης)» υποστήριξε ο διπλωμάτης, καθώς υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πόσες και ποιες εταιρίες θα βγουν από τον κατάλογο.
Πάντως ο νεοδιορισθείς πρόεδρος της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης (National Oil Corporation, NOC), δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου μπορεί να ξαναρχίσει μέσα σε λίγες εβδομάδες και θα φθάσει τα προπολεμικά της επίπεδα σε διάστημα 15 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου